Explozie de podcasturi în România

Acum aproape un an scriam un articol despre podcasturile românești, un articol destul de vizitat și la care am avut oameni care au mai sugerat alte lucruri interesante de ascultat.

De atunci însă, tot vad cunoscuți care și-au lansat podcasturi, discutând despre o grămadă de lucruri. Ceea ce e interesant, pentru că avem și noi o mai mare diversitate de podcasturi românești, fiind câte ceva de ascultat pentru orice tip de persoană.

Primele podcasturi (2014)

Țin minte că prima oară când am început să ascult podcasturi, prin 2013-2014, aveam doar 3-4 podcasturi prin listă. Am început cu Hello Internet, care a fost singurul podcast din listă pentru câteva luni. Știu că așteptam odată la două săptămâni să iasă podcastul, pentru ca aveam ce asculta vreo oră jumate – două ore cât eram pe drum.

Am început să descopăr însă tot mai multe podcasturi de-a lungul anilor. În primă fază, Planet Money, pe care l-am descoperit după o discuție din Hello Internet, iar de acolo am intrat pe fir și cu alte podcasturi de la Radioul Public American, precum Hidden Brain, How I Build This sau Invisibilia. Podcasturi pe care vi le recomand și vouă, dacă vă place să ascultați ceva în engleză. Ar mai fi și altele, dar o să fac un articol separat despre acestea.

Primul podcast românesc (2015)

Primul podcast românesc de care am dat a fost ICR Podcast, podcast pe care l-am ascultat din 2015 până anul acesta, când Dorin și Eftimie au decis că nu vor mai continua.

Ceea ce e trist (și n-am fost singurul care a reacționat așa, din ce am văzut în comentarii), pentru că e unul din podcasturile care aduceau o anumită perspectivă asupra anumitor lucruri. Fie că erau evenimentele culturale, politice sau pur și simplu discuții despre cum acționează diverși oameni (și evident modul extrem de amuzant în care Eftimie îi lua la mișto pe toți).

Următorul podcast pe care l-am ascultat a fost Între Showuri, poate cel mai cunoscut podcast de la noi, în care Teo, Vio și Costel discută o grămadă de dubioșenii. Jumăte din timp încerci să îți dai seama ce amar tot discută, iar jumate de timp râzi. Asta ca să știi la ce să te aștepți.

Iar ultimul care îl am în lista mea e CineȘtieCe, un podcast pentru oameni superiori. În care discuțiile sunt … diverse. Fie că citesc din ”Povestea mea” sau din alte cărți și reviste obscure, reușesc să dezbată într-un fel destul de amuzant conținutul. În anumite situații îmi aduce aminte de ”Dear Hank and John”, doar că mai puțin geeky. Dar cum ziceam, vă povestesc de podcasturile străine cu altă ocazie.

Explozia de podcasturi (2019)

Anul acesta, mai mult ca oricând, o grămadă de oameni au decis că ar fi interesant să își înregistreze un podcast. Majoritatea intră în categoria ”Two people talking stuff”. Dintre cunoscuți, îi menționez pe Sîrb și Atănăsoae, cu BDC Podcast, dar și ”La Cafea” cu Adi și Crina sau ”Lorem ipsum in color” cu Mihai Brânda și Cristian Andrei.

Și ei sunt oameni pe care îi cunosc personal, ceea ce îmi spune că mai mulți oameni s-au decis în ultima vreme să înceapă așa ceva. Cu toate acestea, lipsește parcă ceva din peisajul românesc de podcasturi.

Personal sunt mare fan al podcasturilor NPR, care abordează o mulțime care pot părea inițial plictisitoare, dar care cu un story telling și adjectivele potrivite îl fac să fie extraordinar de interesant.

Mi-ar plăcea să avem și noi un ”This American Life” sau ”Viața româneasca”, în care fie povestiri scurte și interesante din România despre un anumit topic. Știu ce o să ziceți, îți trebuie resurse și să faci asta, dar cred că și răsplata ar fi pe măsură.

Cert e că în momentul de față e loc pe piață pentru mai multe nișe de podcasturi în limba română. Majoritatea oamenilor petrec măcar 20-30 de minute în trafic sau mergând pe jos până la locul de muncă, așa că potențiali ascultători există.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *