Intr-o zi torida de vara

La cum a fost aceasta vara, orice zi a fost torida. Nu cred ca a fost zi in care sa nu fi consumat cantitati mari de apa, suc si uneori bere. Caldura asta din Banat a redus mult productivitatea, dar cumva mai avem o luna in care sa ne mai bucuram de asta, pentru ca in curand va veni toamna si ale ei zile mai linistite si pline de ploaie.

Dar in zilele toride de vara, cea mai buna solutie e sa urci la munte sus si sa te relaxezi pe drumuri unde rar trec masini. Ieri am avut “inspiratia” de a lua un alt drum dinspre Alba Iulia spre Timisoara. N-am mers pe clasicul Alba Iulia – Sebes – Deva – Sacamas – Faget – Lugoj – Timisoara, ci am venit pe undeva prin munti, unde vremea era cat de cat placuta si peisajul frumos. Din pacate insa, drumurile de munte de pe acolo sunt teribile. Am mers pe Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Brad – Varfurile – Gurahont – Tarnava – Siria – Arad – Timisoara. Am tot acest traseu surprins pe video, motiv pentru care o sa revin cu un articol separat legat de asta.

Cert e ca drumul de la Alba Iulia pana pe la Abrud e destul de rau, mai mult denivelat decat plin de gropi. De la Abrud la Brad e de mers prin pasul Buces-Vulcan, unde drumul e din nou destul de denivelat si se merge greu. Dar peisajul e excelent, iar asta e un bun motiv sa mergi incet pe acolo. Pe langa faptul ca iti protejezi masina.

De la Brad la Varfurile… ei bine, drumul e in lucru, celebrul drum dintre Deva si Oradea. O bucata de drum e largita si asfaltata frumos, se poate merge blana pe acolo, dar cu vreo 15 km inainte de varfurile revii la vechiul drum rupt…. si evident ca incetinesti teribil de mult. De la Varfurile schimbi directia si mergi catre Gurahont, pe drumul catre Arad. De la Varfurile la Gurahont o bucata de drum care e o placere pentru pasionatii de drumuri. O bucata cu asfalt bun, vizibilitate mare si curbe de luat in viteza. Evident, doar daca iti cunosti bine masina si nu mergi chiar cu 130 km/h, e totusi drum national.

De la Gurahont la Tarnova e un drum judetean destul de rau pe langa o padure, urmand ca de la Tarnova la Siria sa fie o bucata de drum ceva mai ok. La fel si de la Siria la Arad.

Oricum, cat am mers pe munte aerul a fost respirabil, la “doar” 30 de grade, comparativ cu 37 in Arad sau 35 in Timisoara.

Asadar, solutia pentru cei care vor sa scape de caldura: drumuri pe la munte, drumuri uitate de turistii clasici, un gratar intr-o poienita langa un parau. Sau la umbra unui brad pe langa munte. Daca faceti vreun gratar totusi, aveti grija sa stingeti bine focul (sa nu mai existe scantei) si sa strangeti dupa voi.

In rest, odihna si relaxare.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *