Cum campania pentru alegerile prezidentiale se pare ca a inceput (tot incep sa vad ad-uri cu candidatii pentru postul de presedinte), mi-am zis ca e timpul sa fac o scurta istorie a felului in care au decurs alegerile prezidentiale de dupa perioada comunista, mai exact incepand cu anul 1990. O sa fie unul din articolele lungi, asa ca daca sunteti interesati de felul in care s-au ales presedintii in ultimii 25 de ani, pregatiti-va pentru o lectura stufoasa.
Vom incepe evident cu alegerile din 20 Mai 1990. Romanii au putut avea, dupa mai bine de 40 de ani, mai mult de un candidat la alegeri. In aceste alegeri au candidat trei persoane: Ion Iliescu, din partea FSN (Frontul Salvarii Nationale), Radu Campeanu, candidat din partea PNL si Ion Ratiu, din partea PNTCD.
Victoria FSN si a lui Ion Iliescu a fost categorica, nu mai putin de 85.07 % dintre votanti alegandu-l pe acesta. Radu Campeanu a obtinut 10.64 dintre intentiile de vot, in timp ce Ion Ratiu a obtinut doar 4,29 % din voturi.
Interesant a fost insa felul in care au votat romanii. FSN-ul a obtinut majoritati zdrobitoare in majoritatea judetelor din Moldova, Muntenia si Oltenia si usoare majoritati in Transilvania, cu exceptia a doua judete: Harghita si Covasna. UDMR-ul inca nu era format, astfel incat PNL a obtinut majoritati in aceste judete, din pacate insuficiente.
Un lucru interesant e ca alegerile au avut loc in a 5-a saptamana dupa sarbatorile de Paste, numita si Duminica Orbului, nume care i-a si revenit acestei zile de alegeri, spunandu-se ca alegatorii au votat orbeste pentru ca nu le-a deschis nimeni ochii. Un alt lucru interesant legat de aceste alegeri a fost prezenta la vot, aceasta fiind de 86.19 %, mai precis 14 378 693 de votanti.
1992 – a New Beggining …. not
Doi ani mai tarziu, dupa ce s-a pus la cale o constitutie si s-au format mai multe partide si aliate, au avut loc noi alegeri prezidentiale. La aceste alegeri au votat 76.29 % dintre romanii cu drept de vot (mai precis 12 496 430 de votanti). In primul tur, cel putin. Evident, dupa cum am spus mai sus, au fost mai multi candidati de la mai multe partide si chiar si un independent. Acestia au fost:
Ion Iliescu (FDSN)
Emil Constantinescu (CDR)
Gheorghe Funar (PUNR)
Caius Traian Dragomir (FSN)
Ioan Manzatu (PR)
Mircea Druc (candidat independent)
Probabil ati observat ca in aceste alegeri au candidat FSN si FDSN. Acestea s-au “despartit” in 1992, ca urmare a alegerii ca presedinte al partidului pe Petre Roman. Membrii FSN nemultumiti de aceasta decizie si-au infiintat FDSN-ul, actualul PSD. De cealalta parte, FSN-ul din 1992 si-a schimbat in 1993 denumirea in PD, viitorul PDL. Partidele acestea si-au schimbat denumirile de o multime de ori in 20 de ani, dar despre asta intr-un articol separat.
In primul tur preliminar al alegerilor, situatia fost in felul urmator:
Ion Iliescu – 47.34 %
Emil Constantinescu – 31.24 %
Gheorghe Funar – 10.88 %
Caius Traian Dragomir – 4.74 %
Ioan Manzatu – 3.05 %
Mircea Druc – 2.75 %
Ca de obicei, FDSN-ul a obtinut majoritati in judetele din Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Oltenia, in timp ce in partea Transilvaniei au fost in minoritate. CDR-ul (Conventia Democrata Romana), care de fapt era o aliata intre PNTCD, PNL, PSDR, PER, PAC si UDMR si multe alte formatiuni politice si civice din Romania, printre care Alianta Civica, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Sindicatul Politic “Fraternitatea” sau Uniunea Democrat-Crestina, a obtinut majoritati in Harghita, Covasna, Mures, Satu Mare, Timis, Bihor, Brasov si Sibiu. Nu suficiente insa pentru a castiga din primul tur.
Gheorghe Funar a avut o sustinere masiva in judetele din Ardeal, mai exact Alba, Mures, Cluj si Bistrita-Nasaud, cu un numar important de voturi si in Bihor si Salaj.
In cel de-al doilea tur preliminar, majoritatea votantilor au mers spre FDSN, asigurand un al doilea mandat de presedinte pentru Ion Iliescu cu 61.43 % din voturile exprimate, in timp ce Emil Constantinescu a obtinut 38.57 % din voturi. Interesant e cum s-au reorientat votantii in acest al doilea scrutin, FDSN-ul si-a retinut majoritatile din Moldova, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, adaugand la portofoliu si judetele Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Bistrita-Nasaud, Maramures si Salaj, in timp ce votanti CDR au ramas constanti.
1996 – Schimbarea
Dupa 4 ani in care Romania a mers tot in jos din toate punctele de vedere, a venit si anul alegerilor din 1996, cand am avut o tona de candidati la alegerile prezidentiale.
Ion Iliescu a candidat din nou la aceste alegeri, la fel ca si Emil Constantinescu si Gheorghe Funar. Radu Campeanu a revenit si el in aceste alegeri, nereusind sa obtina nici macar 1 % din voturi.
Situatia dupa primul tur preliminar, in care au votat 13 088 388 de alegatori (76.01 %) a fost in felul urmator:
Ion Iliescu – PDSR – 32.25 %
Emil Constantinescu – CDR – 28.22 %
Petre Roman – USD – 20.54 %
Gyorgy Frunda – UDMR – 6.02 %
Corneliu Vadim Tudor – PRM – 4.72 %
Tudor Mohora – PS – 1.27 %
Nicolae Manolescu – ANL – 0.71 %
Adrian Paunescu – PSM – 0.69 %
Ioan Pop de Popa – UNC – 0.47 %
George Muntean – PPR – 0.43 %
Radu Campeanu – ANLE – 0.35 %
Nutu Anghelina – Independent – 0.34 %
Constantin Mudava – Independent – 0.31 %
Constantin Niculescu – PNA – 0.24 %
Nicolae Militaru – 0.22 %
In 1996 lupta a fost ceva mai stransa, cu Ion Iliescu obtinand doar 32.25 % din voturi, cu majoritati in Moldova si mare parte din Muntenia si Oltenia, dar cu putini votanti in restul de zone.
Emil Constantinescu a pierdut sprijinul UDMR (care au candidat separat), motiv pentru care a pierdut Harghita si Covasna, obtinand in schimb rezultate bune in Timis, Sibiu, Caras-Severin, Arad, Satu Mare, Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Dolj, Constanta si foarte important: Bucuresti.
Petre Roman a fost popular in judetele Prahova, Brasov, Arad, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Constanta, cu un numar important de votanti si din zona Moldovei.
UDMR-ul a obtinut, cum era de asteptat, majoritati in Harghita si Covasna si un numar important de voturi in Mures, Salaj ,Bihor si Satu Mare.
Corneliu Vadim Tudor nu a obtinut un numar important de voturi, obtinand mai mult de 7 % din voturi in judetele Suceava, Botosani, Neamt si Tulcea.
In turul 2 al alegerilor Emil Constantinescu s-a impus cu 54.41 % din voturi, comparativ cu 45.59 % din voturi pentru Ion Iliescu. A fost o cursa relativ stransa, dar in care Emil Constantinescu s-a impus in special pentru ca a obtinut majoritati in Bucuresti, Timis, Cluj, Prahova si Constanta, judetele cu cea mai mare populatie din Romania.
2000 – Intoarcerea la comu….socialism.
Au urmat 4 ani cu o gramada de probleme economice pentru Romania si o multime de guverne schimbate. Desi in 1999 lucrurile pareau sa se mai calmeze odata cu alegerea lui Mugur Isarescu ca premier, se pare ca anul acela de liniste nu a fost suficient pentru ca CDR-ul sa mai poate emita pretentii pentu un nou mandat. Mugur Isarescu a fost candidatul CDR pentru presidentie, dar a obtinut un numar mic de voturi.
Din nou in scena a aparut Ion Iliescu, cu partidul lui socialist (PDSR). Au votat 11 558 458 de romani cu drept de vot in primul tur, iar rezultatele au fost urmatoarele:
Ion Iliescu – PDSR – 36.35 %
Corneliu Vadim Tudor – PRM – 28.35 %
Theodor Stolojan – PNL – 11.78 %
Mugur Isarescu – CDR – 9.54 %
Gyorgy Frunda – UDMR – 6.22 %
Petre Roman – PD – 2.99 %
Teodor Melescanu – ApR – 1.91 %
Eduard Gheorghe Manole – Independent – 1.19 %
Graziela-Elena Barla – Independent – 0.55 %
Paul-Phillipe Hohenzollern – PRN – 0.49 %
Ion Sasu – PSM – 0.34 %
Nicolae Cerveni – PLDR – 0.29 %
Nu cred ca mai trebuie sa spun ca in Moldova, Muntenia si Oltenia cei de la PDSR au obtinut majoritati, pentru ca e deja ceva clasic.
Surprinzator a fost numarul de voturi primind de Corneliu Vadim Tudor in Romania, cu majoritatea judetelor din Transilvania, Dobrogea si Oltenia acordandu-i peste 30 % din voturi. Doar in Timis, Satu Mare, Brasov si Mures nu a obtinut peste 30 % in Transilvania, pe langa clasicele Harghita si Covasna.
Theodor Stolojan a obtinut un numar important de voturi in judetele Sibiu, Cluj, Timis, Brasov si Constanta, Mugur Isarescu a obtinut peste 15 % doar in Timis si in Bucuresti, in timp ce Gyorgy Frunda a obtinut un numar important de voturi in Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Salaj, Satu Mare si Cluj.
Foarte multi tineri romani l-au votat pe Vadim Tudor mai mult ca sa nu il voteze pe Iliescu, dar cand au vazut ca acesta a mers in turul II, au preferat sa mearga sa il voteze pe Iliescu decat sa il vada pe Vadim presedinte. I know this for a fact 🙂
Turul 2 al acestor alegeri a fost castigat destul de usor de Ion Iliescu si PDSR, cu 66,83 % din voturi, in timp ce Corneliu Vadim Tudor a castigat doar 33.17 % din voturi.
Dupa cum am spus si mai sus, majoritatea au preferat sa il voteze pe Ion Iliescu decat pe nebunul de Vadim Tudor. Ca sa intelegi asta, PDSR a obtinut peste 80 % din voturi in Harghita si Covasna, judete in care nu s-a votat niciodata cu socialistii, iar in Satu Mare, un alt judet cu o important comunitate maghiara, au votat peste 70 % dintre votanti cu Ion Iliescu. Majoritatea tarii a votat cu Iliescu, cu o medie de 65 % – 35 %, constanta de altfel, cu exceptia catorva judete. Se pare ca lumea a preferat raul mai mic…..
Corneliu Vadim Tudor a obtinut majoritatea in al doilea tur doar in judetul Bistrita-Nasaud.
2004 – Batalia Aliantelor
In 2004 au fost niste alegeri extrem de importante. Importante pentru ca in 2003 constitutia s-a schimbat, presedintele nu avea voie la mult de doua mandate si presedintele statea la Cotroceni 5 ani in loc de 4. Asa ca bataia era mare.
La aceste alegeri au votat putin peste 50 % dintre alegatori, in ambele tururi preliminare. In primul tur au fost 58.5 %, in timp ce in turul 2 au fost 55.2 %
Dupa cum am spus si in titlu, a fost o batalie a aliantelor. Partidele si-au dat seama ca in felul acesta isi pot atrage un numar mai mare de votanti de partea lor si pot lasa in spate alte partide, in cazul unui tur 2.
Cele doua aliante care s-au luptat in aceasta lupta prezidentiala au fost PSD+PUR si Alianta Dreptate si Adevar (O alianta intre bunii prieteni de pe acum din PD si PNL). Candidatii au fost doua persoane despre care s-a tot vorbit si in aceste zile: Adrian Nastase si Traian Basescu.
In primul tur rezultatele au fost in felul urmator:
Adrian Nastase – Alianta PSD+PUR – 40.97 %
Traian Basescu – Alianta Dreptate si Adevar – 33.92 %
Corneliu Vadim Tudor – PRM – 12.57 %
Marko Bela – UDMR – 5.10 %
Gheorghe Ciuhandu – PNTCD – 1.90 %
George Becali – PNGCD – 1.77 %
Petre Roman – FD – 1.35 %
Gheorghe Dinu – Independent – 1.08 %
Marian Petre Milut – AP – 0.42 %
Octavian Tudorici – URR – 0.36 %
Aurel Radulescu – APCD – 0.34 %
Alexandru Raj Tunaru – PTD – 0.26 %
Adrina Nastase a obtinut majoritati in majoritatea Moldovei si Olteniei + Hunedoara, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Salaj, Satu Mare, Maramures si Tulcea.
Traian Basescu a obtinut majoritati in Timis, Arad, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Prahova, Constanta si Bucuresti, in timp ce Marko Bela a obtinut majoritati in Covasna, Harghita si Mures.
In turul 2 s-au confruntat Traian Basescu si Adrian Nastase. Diferenta dintre cei doi a fost destul de mica, sub 3 %, dar intr-un final Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei, a castigat alegerile cu majoritati in Transilvania, Dobrogea si in cateva judete importante ca Suceava, Gorj, Arges si Prahova.
2009 – Inca 5 ani pentru Basescu…
Probabil ca aceste ultime alegeri le tineti minte, pentru ca s-au intamplat abia acum 5 ani. Au fost primele alegeri la care eu personal am avut drept de vot si… n-am votat. Anyway…. lupta s-a dus intre Traian Basescu, care viza inca un mandat si candidatul socialist Mircea Geoana, destul de popular, om care a atras multe din partidele care nu erau decise dupa primul tur preliminar de partea sa.
Dupa primul tur, rezultatele au fost urmatoarele:
Traian Basescu – PDL – 32.44 %
Mircea Geoana – Alianta Electorala PSD+PC – 31.15 %
Crin Antonescu – PNL – 20.02 %
Corneliu Vadim Tudor – 5.56 %
Kelemen Hunor – UDMR – 3.83 %
Sorin Oprescu – Independent – 3.18 %
George Becali – PNGCD – 1.91 %
Remus Cernea – PV – 0.62 %
Gheorghe-Eduard Manole – Independent – 0.35 %
Ovidiu Cristian Iane -PER – 0.23 %
Constantin Ninel Potirca – Independent – 0.21 %
Situatia pe regiuni a fost in felul urmator:
Banat-Crisana
Traian Basescu – 38.18 %
Mircea Geoana – 23.01 %
Crin Antonescu – 21.36 %
Satmar si Maramures
Traian Basescu – 33.92 %
Mircea Geoana – 25.18 %
Crin Antonescu – 19.20 %
Kelemen Hunor – 12.26 %
Transilvania
Traian Basescu – 34.02 %
Mircea Geoana – 21.74 %
Crin Antonescu – 19.57 %
Kelemen Hunor – 14.18 %
Oltenia
Mircea Geoana – 41.47 %
Traian Basescu – 29.66 %
Crin Antonescu – 18.05 %
Corneliu Vadim Tudor – 5.82 %
Muntenia
Mircea Geoana – 33.51 %
Traian Basescu – 30.26 %
Crin Antonescu – 21.78 %
Corneliu Vadim Tudor – 6.07 %
Dobrogea
Traian Basescu – 37.34 %
Mircea Geoana – 31.50 %
Crin Antonescu – 17.67 %
Corneliu Vadim Tudor – 6.05 %
Moldova si Bucovina
Mircea Geoana – 37.20 %
Traian Basescu – 30.05 %
Crin Antonescu – 19.00 %
Corneliu Vadim Tudor – 5.94 %
In turul 2 au mers Traian Basescu si Mircea Geoana, iar rezultatele au fost extrem de stranse, la final situatia a fost in felul urmator:
Traian Basescu – PDL – 50.34 %
Mircea Geoana – Alianta Electorala PSD+PC – 49.66 %
Situatia pe regiuni a fost in felul urmator:
Banat-Crisana: Traian Basescu – 57.18 %, Mircea Geoana – 42.82 %
Satmar si Maramures: Traian Basescu – 54.60 %, Mircea Geoana – 45.40 %
Transilvania: Traian Basescu – 55.43 %, Mircea Geoana – 44.57 %
Oltenia: Mircea Geoana – 56.05 %, Traian Basescu – 43.95 %
Muntenia: Mircea Geoana – 52.31 %, Traian Basescu – 47.69 %
Dobrogea: Traian Basescu – 54.86 %, Mircea Geoana – 45.13 %
Moldova si Bucovina: Mircea Geoana – 53.77 %, Traian Basescu – 46.23 %
Probabil mai stiti reactia lui Geoana la aflarea vestilor conform carora ar fi castigat presidentia Romaniei. Si probabil mai stiti ca au fost o multime de acuzatii de frauda si renumarari ale voturilor. Nu s-a schimbat nimic pana la urma, iar Traian Basescu a ramas presedinte.
2014 – O noua schimbare ?
Si ajungem la alegerile din acest an. Peste fix doua luni vor avea loc alegeri prezidentiale, iar in cazul in care va necesar un al doilea tur, acesta va avea loc pe 16 noiembrie 2014.
Pana in acest moment, candidatii pentru alegerile prezidentiale din 2014 sunt urmatorii:
Victor Ponta – PSD+PC+UNPR
Klaus Iohannis – ACL (PNL + PDL)
Calin Popescu Tariceanu – PLR
Elena Udrea – PMP
Kelemen Hunor – UDMR
Dan Diaconescu – PP-DD
Remus Cernea – PV
Monica Macovei – Independent
Corneliu Vadim Tudor – Independent
Deci, cine va castiga alegerile din aceasta toamna ? Hmm, greu de spus. Victor Ponta isi arata fata aroganta inainte de alegeri, spunand ca nu va participa la dezbateri inaintea primului tur, pentru ca el porneste cu 40 %. Ei bine, populatia il va taxa probabil pentru asta, alaturi de alte chestii pe care le-a facut pentru propriul partid si pentru baronii locali ai PSD, dar nu suficient incat sa nu intre in turul 2.
Klaus Iohannis are o sansa buna sa mearga in turul 2, avand suportul PNL si PDL pentru asta, adica 25 % din voturi, mai mult decat suficient incat sa mearga in turul 2. Lumea insa nu l-a uitat pentru anumite lucruri pe care le-a facut de cand a ajung in PNL si pentru faptul ca in 5 ani s-a schimbat destul de mult. E totusi un candidat popular, un neamt care ar putea sa aduca ceva mai bun in relatia cu Europa.
Calin Popescu Tariceanu are sprijinul catorva oameni care au plecat din PNL si au creat PLR (Partidul Liberal Reformator), dar nu cred ca va obtine mai mult de 5 % din voturi, la fel ca si Elena Udrea sau Monica Macovei. Kelemen Hunor probabil ca va obtine undeva pe la 4-5 la din voturi de la comunitatea maghiara, in timp ce Dan Diaconescu si Corneliu Vadim Tudor mi se pare candidatii care n-au ce cauta pe postul de presedinte si n-au nici o sansa sa ajunga acolo.
Concluzie
In doua luni, Romania va trebui sa isi aleaga un nou presedinte. Trebuie sa fie nou, pentru ca Traian Basescu nu mai poate candida. Cat despre cine va fi acesta, ramane de vazut. Prevad o cursa stransa intre Klaus Iohannis si Victor Ponta in turul 2.
Personal as prefera sa castige Klaus Iohannis, dar asta vom vedea probabil pe 16 noiembrie 2014. Sa speram ca nu vor mai fi incidente cu autobuze electorale (desi foarte probabil vom avea de acestea).
Prefer sa nu iasa Victor Ponta presedinte pentru ca atunci cred ca ne-am arunca 14 ani in spate.Veti vedea ca va fi la fel de rau ca in guvernarea lui Nastase, pentru ca cei doi nu se diferentiaza foarte mult la nivel politic si decizional. Asa ca mai bine nu.