It’s a Wonderfull Life (1946)

Pot spune imediat dupa vizionarea filmului ca Frank Capra a avut un scenariu si o idee geniala cu acest film. Nu e de mirare ca are 8.7 nota pe imdb si a castigat si trei oscaruri. Filmul a venit imediat dupa razboi astfel incat multe elemente din perioada razboiului au fost inglobate in acest film.

Este povestea lui George Bailey, un om simplu din Bedford Falls, dar un om care a facut diferenta de-a lungul anilor, lucru care se va vedea in film. Se incepe cu seara tentativei de sinucidere a lui George cand dintre stele (sau rai, cum preferati) este trimis Clarence, un “angel second class” pentru a il salva pe George. Inainte insa de a il salva trebuie sa il si cunoasca. Si aici incepe cu adevarat povestea lui George…..

La varsta de 9 ani reuseste sa il salveze pe fratele sau de la inec dintr-un lac inghetat, insa din cauza apei inghetate surzeste pe urechea dreapta. La 12 ani nu duce pastilele de la farmacist la cineva dupa ce isi da seama ca farmacistul a pus in ele otrava in loc de combinatia buna, asta dupa ce acesta aflase ca fiul sau a murit din cauza gripei spaniole. Nu se duce la facultate si preia afacerea tatalui sau, lasandu-i banii fratelui mai mic care a plecat la facultate. A ajutat multi oameni din oras sa isi ridice casele pe un fost cimitir si l-a sfidat pe Potter ( acesta fiind bogatanul orasului) de vreo cateva ori, ajutand oamenii din oras.

Cand a venit razboiul el a ramas tot acolo ajutand trupele de pe front, in schimb fratele sau a ajuns erou national. S-a casatorit cu Mary si a avut cinci copii.

In ajunul craciunului unchiul sau Billy pierde 8000 $ si ajunge in situatia unei crize de nervi care il conduc pana la urma pe un pod, acesta vrand sa se arunce peste a face rost de bani pentru firma sa, el avand o polita de asigurare de viata in valoare de 15000 de euro.

De ce am povestit toate chestile acestea pana acum ? Pai abia acum partea ceva mai intersanta.  George a vrut sa se arunce dar exact inainte sa faca asta Clarence s-a aruncat in rau. George dupa el, l-a salvat. Clarence a incercat sa il faca sa inteleaga sa nu se arunce de pe pod pentru ca are o viata minunata. Cand si-a dat seama ca nu se poate asa, a trecut la masuri mai extreme, dupa ce George i-a spus ca mai bine nu ar fi existat. Asa ca l-a facut sa nu existe. Si George a observat dezastrul lasat de lipsa lui.

Fratele lui a murit inecat la 9 ani, farmacistul a facut 20 de ani de parnaie pentru ca a otravit un copil,. Implicit fratele sau nu mai face facultatea, nu mai e erou de razboi. Orasul se numea Pottersville, pentru ca Potter avea totul in orasul respectiv, toti stateau in chirie si erau lefteri iar casele care erau odata construite cu ajutorul banilor imprumutati de la George s-au dus, in locul lor fiind doar vechiul cimitir, cu o imagine dezolanta de ninsoare abundenta.

Dupa ce pana la urma intelege aceasta situatie se revine la fosta situatia si spre norocul lui in perioada cat el a lipsit, Mary s-a ocupat de problemele lui, toti oamenii din oras strangand bani pentru a il scoate din impas. Iar la final, Clarence i-a lasat un mic cadou, o carte: “Aventurile lui Tom Sawyer”, cu mesajul:

Remember, no man is a failure who has friends.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

4 thoughts on “It’s a Wonderfull Life (1946)

  1. Marius says:

    I know, am citit printre comentarile de pe imdb. Intr-adevar e de urmarit, mai ales de craciun, dar a fost bun si pentru vara.

  2. Obradiak says:

    Am apucat sa vad si eu filmul. E destul de bun, cel putin ca subiect si mai ales pentru un film din 1946. E ciudat ca personajele parca se rastesc unele la altele….

  3. Marius says:

    Probabil ca nu aveau microfoane la fel de performante ca cele de acum si trebuiau sa strige pentru a se auzi bine pe banda. Sau poate ca asa vorbeau ei in perioada aceea, mai ales in filme….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *