Județul Brașov – ce să vizitezi

 • Județul Brașov este cel de-al douăzeci și cincilea județ ca suprafață din România și cel de-al paisprezecelea ca populație
 • În județul Brașov locuiesc peste 530 000 de persoane, dintre care mai bine de 40 % doar în municipul Brașov.
 • Pe lângă Brașov, cele mai mari orașe sunt Săcele, Fagăraș, Codlea, Ghimbav, Râșnov și Zărnești.
 • Județul Brașov este pe primul loc la numărul de turiști pe care îi aduce anual.

De ce este Brașovul unul dintre cele mai vizitate orașe din România ?

Pentru că sași munte și construcții faine, varianta scurtă. Un fost târg, aflat perfect la limita dintre Transilvania, Moldova și Muntenia, acest oraș a prosperat de-a lungul timpului și a ajuns până la nivelul în care îl știm astăzi.

Cea mai mare și mai neplăcută din punct de vedere vizual creștere a avut-o în perioada comunistă, când s-au construit o mulțime de blocuri pe oriunde s-a putut, totul fiind betonat și asfaltat, de unde și supranumele de “Betonia” dat de localnici.

Cu toate acestea, zona centrală și muntoasă s-a păstrat destul de bine, iar mulți dintre turiștii care aleg să vină în Brașov pot vizita Piata Sfatului cu celebra Biserică Neagră, cea mai îngustă stradă din Europa (teoretic) și cetatea Brașovului. Să mai menționez că are și o mulțime de locuri de belvedere ? Cel mai cunoscut e cel aflat pe drumul către Poiana Brașov, dar mai sunt și alte locuri de unde se poate vedea orașul de sus.

Ce mai poți vedea în județul Brașov ?

Pe lângă municipul Brașov, poți vizita și o mulțime de alte obiective turistice Brasov precum:

 • Cetățiile Râșnov și Făgăraș
 • Poiana Brașov
 • Predeal (zona de schi)
 • Castelul Bran
 • Varful Piatra Craiului
 • Dealul Lempeș
 • Ansamblul comunal Prejmer

Și ar mai fi o mulțime de locații de vizitat. Puteți și voi să adăugați pe listă câteva, dacă doriți, le voi adăuga treptat în articol.

Totuși, la final de articol, ar fi de notat câteva dintre minusurile pe care le are Brașovul din punct de vedere al turismului.

 1. Lipsa unui aeroport – se tot vorbește de vreo 20 de ani de un aeroport în Brașov, dar nici până acum nu au reușit să construiască ceva. Sunt totuși planuri pentru construcția unui aeroport la Ghimbav, lângă aerodromul deja existent.
 2. Lipsa unei autostrăzi care să treacă pe lângă Brașov – Să zicem că vrei sa ajungi la Brașov de la Sibiu, Târgu Mureș sau București, unde sunt cele mai apropiate aeroporturi. Trebuie să treci cel puțin o serie de serpentine de la Târgu Mureș sau București spre Brașov, iar de la Sibiu spre Brașov drumul e extrem de aglomerat și cu o singură bandă pe sens.
 3. Lipsa unor oportunități pentru turiștii care vin fără mașini – dacă un turist străin vine în România și ajunge în Brașov, dar ar vrea să vadă și alte lucruri prin județ, are destul de puține oportunități să călătorească eficient cu tren / autobuz / autocar, gen să facă un circuit al zonelor interesante din județ. Mulți turiști știu asta și dacă vin în Brașov, preferă să rămână doar în oraș și să petreacă mai puțin timp, deci și să cheltuie mai puțini bani care să ajute economia locală.
 4. Gara din Brașov – cum zicea și Dorin Lazăr într-un episod din ICR Podcast la un moment dat, e oribilă și probabil ar trebui demolată și construită în locul ei o gara mai decentă. De preferat fără tone de sticlă și metal, dar știu că e destul de greu să găsească o arhitectură decentă și să se încadreze în niște costuri decente.

Cam ăstea sunt constatările mele. Daca ai ceva de adăugat, ai rubrica de comentarii la îndemână, putem discuta mai multe acolo.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *