Jungla urbană a Timișoarei

Să ai un oraș care se extinde extrem de mult e un lucru foarte bun, în mare parte din România. Asta înseamnă că în acel oraș sunt o mulțime de locuri de muncă, iar asta înseamnă o mulțime de oameni care vor trăi bine și se vor bucura de viață.

Știți totuși ce mai vine odată cu această extindere ? O mai mare aglomerare urbană, din care mulți oameni vor dori să scape, să trăiască undeva la casă, departe de aglomerație și zgomotul orașului.

Timișoara e unul din orașele în continuă dezvoltare din România, alături de suburbiile pe care le are. Prima oară a fost explozia cu casele și terenurile în Dumbrăvița și Ghiroda, localitățile lipite din Timișoara, până la criza din 2009.

Acum, într-un nou boom economic, Girocul și Chișoda se extind extraordinar. S-au lipit efectiv de Timișoara în ultimii 4 ani, case și blocuri fără număr pe toate terenurile virane.

Mulți au zis că s-au extins fără cap. Și e foarte posibil să aibă dreptate. Pentru că aglomerația e tot mai rea, iar viața începe să devină aglomerată și în zona de sud a orașului.

Înainte să săriți pe mine, știu că nu compară cu aglomerația din București, dar totuși, aș vrea să nu ajungem la acel nivel

Nu știu cine se ocupă de arhitectura zonei metropolitane din Timișoara (asta include și comunele din apropiere), dar nu face o treaba foarte bună. Toti sunt în goana de a cumpăra cel mai mic petic de teren, fără să se gândească practic la viitor.

Pe lângă lipsa acută de utilități în anumite porțiuni, mă surprinde că nu se face mai multă gălăgie legată de lipsa zonelor verzi între anumite bucăți din comună. Parcuri mai mici în interiorul localității, o zonă verde care să meargă până în centură.

Poate e prea mult să ceri asta de la primarii din zonă, dar cred că jungla asta urbana și periurbană a Timișoarei începe să afecteze tot mai mult oamenii. Și sincer, să vezi doar betoane și câmp peste tot poate nu e cel mai bun lucru.

Personal, cred că trebuie să ne strângem și să facem o propunere pentru o centura verde și mai multe parcuri în Timișoara. Iar înainte să strigați pe aici prin comentarii că sunt un ”ecologist nenorocit”, gândiți-vă unde stați. Și cum vă simțiți în oraș. Și că poate ar fi fain șă nu mai stăm în poluare și aglomerație.

Sunt o grămadă de metode de a face asta în orașul ăsta. O mai bună distribuție a transportului, mai mult acces pentru alte tipuri de vehicule electrice, mai multe zone verzi, o mai bună organizare administrativă a terenurilor din zonă.

Și da, știu că multe din acestea sunt private, dar asta înseamnă că pot fi achiziționate pentru un scop mai bun.

O să detaliez în mai multe articole în viitor despre problemele cu care se confruntă Timișoara și comunele adiacente și despre câteva propuneri (posibil să fie și câteva mai puțin realiste, dar sunt propuneri, totuși) pentru a face viața mai bună în zonă.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *