La casa

Cred ca cel mai mare “challenge” pe care il poate avea un om e sa aiba constant grija de casa in care sta, alaturi de curtea si gradina aferente acestuia. O casa mai veche are nevoie de o ingrijire aparent, mai ales ca nu e facuta dupa toate standardele actuale. Mai mult de 90 % din locuintele din Romania sunt mai vechi de 20 de ani, iar asta inseamna ca au si anumite probleme, dezvoltate in timp mare parte din ele, dar unele cu vechi probleme din constructie.

Dar azi nu e vorba atat de mult despre case si despre cum trebuie intretinute acestea (voi dedica un articol separat pentru asta), ci despre cum trebuie sa iti intretii terenul pe care il ai, sa il cultivi si sa ii oferi o ingrijire adecvata incat acesta sa te rasplateasca la randul lui. Chiar si daca e seceta.

Experienta cu statul la casa a fost noua pentru mine, “orasean” de profesie. Am petrecut multe veri la tara la bunici, dar n-am stat constant la o casa pana acum 7 ani, cand am facut acest pas catre o locuinta la tara.

Cum bugetul nu era stralucit, iar reparatiile la casa erau prioritare, n-am avut prea multi bani de investit in intretinerea gradinii si a curtii. Inchipuiti-va ca taiam buruienile groase cu toporul, una cate una pana cat de cat am mai curatat curtea. Nu a mai stat nimeni acolo de ani buni, motiv pentru care a trebuit sa curatam curtea de vreo 5-6 ori pana sa putem calca lejer pe acolo. In timp am mai investit in insecticide si intr-o motocoasa serioasa pe benzina ca sa scapam mai rapid de buruieni si iarba.

Am arat si gradina, am pus si primele legume incepand cu cel de-al doilea an. A fost la inceput chinuitor, dar de la an la an lucrurile s-au mai simplificat, iar acum plantatul gradinii, chiar daca e un lucru care dureaza foarte mult, e mai placut, cand pamantul e moale si usor maleabil.

Dar asta inseamna sa intri cu tractorul an de an in gradina si sa intorci totul pe acolo, incat sa fie pamantul roditor. Inseamna sa stai aplecat ceva primaveri prin gradina si sa smulgi buruienile pe langa ceapa sau morcovi incat sa se poata dezvolta normal.

E mult de munca. Dar cand vezi rezultatul final, parca te unge pe suflet.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *