L’Éclair, istoria desertului perfect de la Senneville

Fiind singura cofetărie din Timișoara care a lansat o linie dedicată exclusiv celui mai celebru desert din întreaga lume, Senneville a studiat inclusiv istoria delicatei bunătăți. Ce-am descoperit este absolut delicios, așa că ne-am gândit că poate vrei și tu să afli.

Înainte să devină una dintre cele mai apreciate bunătăți din cofetăriile Senneville, eclerul a trebuit mai întâi să fie inventat. Cei mai mulți dintre istoricii gastronomiei îl creditează pentru crearea eclerului pe Marie-Antoine (Antonine) Carême, poate primul chef celebru din lume. Pe lângă multe alte reușite senzaționale care stau la baza gastronomiei franceze, Carême a inventat și spectaculosul ecler. La început, minunăția se numea „Petit duchesse”, dar apoi a căpătat denumirea care i-a rămas și astăzi. Pentru că glazura delicată care acoperă acest desert perfect îl făcea să strălucească în lumină, dar mai ales fiindcă nu rezista în nicio farfurie mai mult de o clipită, oamenii i-au spus „Éclair”, adică fulger în limba franceză.

Denumirea eclerului este atestată atât în limba engleză cât și în limba franceză în anul 1860. Un celebru dicționar britanic a publicat o definiție pentru ecler care suna cam așa: „prăjitură lungă la formă dar scurtă ca durată”, referindu-se, evident, la rapida dispariție a eclerului din farfurie, de care vorbeam și mai sus. Prima rețetă cunoscută a desertului este publicată în Cartea de Bucate a Școlii de Gastronomie din Boston, Statele Unite ale Americii, de către D.A. Lincoln. Se întâmpla în 1884.

De atunci, eclerul a devenit poate cel mai cunoscut desert din lume. Datorită eleganței, frumuseții și, bineînțeles, gustului său minunat, a fost mult influențat de bucătarii curților regale, care s-au întrecut să-l decoreze cât mai spectaculos și să-i aducă mereu îmbunătățiri.

În prezent, Senneville a dezvoltat sub-brandul L’Éclair în onoarea acestei superbe creații de cofetărie. În magazinele Senneville din Timișoara găsești minunate interpretări moderne ale eclerului, decorate de chef-ul nostru patissier cu o bogată experiență în Franța, spațiul care a dat lumii aceast adevărat deliciu.

Când vrei să te răsfeți cu o minunăție dulce, sau să faci un cadou inedit și delicios, gama de lux L’Éclair este cea mai bună alegere. O cutie #DulceDulce plină cu L’Éclair de la Senneville va impresiona pe oricine atât prin frumusețe cât și prin savoare. Bon appétit!

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *