Litere volumetrice – cateva idei

V-ati intrebat vreodata cum amar se fac literele acelea imense de pe cladiri si mai ales, cum amar le lumineaza incat sa fie vizibile de la un kilometru distanta noaptea ? Ei bine, aparent nu e un procedeu foarte complex, dupa cum am invatat si eu in ultima saptamana. Acele litere imense se pot produce de altfel in diverse ateliere sau pot fi printate in diverse forme ca sa se potriveasca pe cladire. Ei bine, acestea sunt litere volumetrice, mai precis litere de dimensiuni foarte mari, care sunt realizate la comanda, cu prinderi speciale in mai multe puncte cheie ca sa asigure o stabilitate a structurii pe termen lung, mai ales ca acestea sunt puse pe cladiri la inaltimi mai mari, unde sunt supuse intemperiilor, motiv pentru care trebuie sa fie bine ancorate de cladire.

Asa cum va imaginati, astfel de litere volumetrice nu sunt foarte ieftine, daca vreti un pret pentru litere volumetrice trebuie sa ganditi de ordinul milioanelor. Nu sunt ieftine, dar sunt lucruri representative pentru o reclama unei cladiri.

In Timisoara sunt de altfel o multime de cladiri care au astfel de litere puse pe marginea sau pe varful cladirilor. Iar majoritatea acestor litere volumetrice se transforma noaptea. Cum se transforma ? Sunt iluminate, mai precis sunt litere volumetrice luminoase. Cum se asigura insa o iluminare propice a acelei structuri ? Ei bine, sunt mai multe tehnici, dar una dintre cele mai simple si ieftine metode este cu ajutorul benzilor LED cu lumna reglabila, acestea putand fi desfasurate in jurul structurii literelor pentru un efect aparte, astfel incat in timpul noptii cladirea sa iasa in evidenta. Mai e si problema curentului electric pentru acestea. In mod normal e conectat direct la 220, curentul din cladire, dar mai exista si varianta unor panouri solare pentru acestea.

Niste panouri solare de mici dimensiuni, puse deasupra literelor la un unghi de 30 de grade ar asigura macar partial iluminarea acestor panouri. Mai sunt multe lucruri de pus la punct pentru a avea o tehnologie eficienta in domeniu acesta.

Cam asta e ceea ce am de spus despre literele volumetrice. Voi cum v-ati intalnit cu acest concept de-a lungul timpului ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *