Mai are rost să fi dezamăgit ?

Probabil că până la ora asta ați văzut și voi care sunt rezultatele. Am trecut și eu prin excel-ul oferit de cei de la BEC cu rezultatele parțiale și după numărarea a 90 % din totalul de voturi (cu tot cu voturile din străinătate), situația e în felul următor:

 • Iohannis – 36.3 %
 • Dăncilă – 23.8 %
 • Barna – 14.5 %
 • Diaconu – 10.2 %
 • Paleologu – 6.3 %
 • Kelemen – 4.5 %

Restul au avut scoruri sub 3 %, deci nu merită să discutăm prea mult despre asta. O să zic totuși cinci lucruri, așa la cald, despre ce am aflat după această primă rundă a alegerilor.

 1. Românii au prefer să meargă tot cu Iohannis și cel mai probabil acesta va fi Ficusul româniei pentru următorii 5 ani. Nici un șoc aici, nici n-are rost să ne batem capul în turul 2, pentru că Dăncilă nu prinde nici 40 % din totalul de voturi. Iar din acest motiv…
 2. Mi se pare irelevant dacă merg sau nu în turul 2 la vot. Iohannis are oricum suficiente voturi să fie președinte, Dăncilă, chiar dacă aduni toate voturile de la Diaconu, n-are nici o șansă să se apropie procentual de acesta. Mă aștept la o prezență extrem de scăzută pentru următorul tur, undeva la 6.5-7 milioane de votanți maxim. Dar….
 3. Dacă sunt mai mult de atâți oameni care vor vota, înseamnă că le place felul în care a mers țara în ultimii ani. Problema e că mulți oameni care chiar aduc valoare adăugată în țara asta nu văd alegerea asta cu ochi buni și vor continua să emigreze. Pentru că n-au un motiv aparte să contribuie la aceeași stare ca în ultimii ani.
 4. Iar asta va pune și mai mare presiune pe sistemul de aici, Guvernul PNL se va prăbuși la anul, pentru că vor fi nevoiți să ia destule măsuri nepopulare. Iar asta se va vedea cel mai clar la alegerile din iunie și septembrie…
 5. În Iunie, probabil că va fi o prezență de 35-36 %, pentru că sunt mulți oameni care nu vor fi în localitățile de baștină, așa că mulți primari vor rămâne pe poziții pentru încă vreo 4 ani. În Decembrie, cel mai probabil va fi o prezență slabă, undeva tot pe la 37-39 % (cum a fost și acum 4 ani), iar situația până atunci se va înrăutății destul de mult. Românii iarăși vor uita de ce am ajuns în situația asta, PSD va lua 40-42 %, PNL undeva spre 25 % și ne reîntoarcem la același ciclu.

Articolul ăsta rămâne aici, nu dispare nicăieri. Așa că să vedem în Iunie și Decembrie 2020 dacă am sau nu dreptate cu ceea ce zic.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Mai are rost să fi dezamăgit ?

 1. Marius Cucu says:

  Nu stiu daca PSD se va ridica asa usor. Vedem ce opozitie vor face. In plus, in bule s-au format fel de fel de opinii ca-s de rahat. Nu stiu daca se va schimba prea usor treaba asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *