Așa cum probabil ați văzut pe diverse siteuri de știri, programul Rabla 2024 a debutat în data de 19 Martie 2024, adică la două zile de la publicarea acestui articol.
Mulți dintre voi probabil ați urmărit piața și v-ați interesat de cele mai noi modele de vehicule electrice disponibile la vânzare în această perioadă și aveți deja o idee ce mașină să luați.
Dar pentru cei care au citit acum știrea și se gândesc: “hmm, parcă ar merge o mașină electrică acum”, mai ales dacă e programul Rabla cu fonduri, acest articol este pentru voi.
Care sunt condițiile pentru Rabla Plus 2024 ?
Pentru cei care vor o mașină electrică prin programul Rabla Plus 2024, trebuie să știe că ajutorul oferit de stat pentru achiziționarea unei mașini electrice este de 25 500 lei, adică undeva la 5100 euro. Trebuie în continuare casat un autoturism pentru a beneficia de acel tichet, dar aici puteți cere mai multe informații la dealerii de la voi din zonă, dacă nu aveți un astfel de autovehicul în posesie.
Pentru a obține un tichet rabla, trebuie să aveți o mașină care să fi fost înmatriculată în România cel mai devreme acum 7 ani (adică prima înmatriculare în România să fi fost făcută mai devreme de 31.12.2017, să fie mai veche de 6 ani masina (adică nu mai nouă de 2017), trebuie casată într-un centru autorizat și să aibă toate componentele esențiale, adică motor, caroserie, roți etc.
De menționat că pe lângă tichetul pentru mașini full electrice de 25 500 de lei, mai sunt ticketele de 13 000 lei pentru vehiculele hibride sau motociclete electrice. Pentru Rabla Clasic, ecoticketul este de 7000 de lei, iar dacă luați un vehicul pe GPL de exemplu, mai aveți un bonus de 1500 lei.
Ce mașini electrice puteți cumpăra cu programul Rabla Plus 2024 ?
Aproape fiecare producător are câte o mașină eligibilă pentru programul Rabla Plus, dar evident totul depinde de dorințele fiecăruia și de câți bani dispune.
În momentul de față, sunt puține mașini care să fie sub valoarea de 20 000 de euro și să fie full electric. Majoritatea se situează mult peste acel plafon, cu mare parte din vehiculele electrice cu un range mai mare fiind undeva pe la 50 000 de euro, preț fără vreo altă deducere.
Haideți să vedem ce oferă producătorii prezenți pe piața din România în materie de vehicule electrice.
Mașini electrice americane
Masini electrice de la Tesla
Tesla e arhicunoscut de toată lumea, nu are rost să stau să vorbesc foarte mult de la mașinile lor. Pentru programul Rabla Plus sunt eligibile Tesla Model 3 și Tesla Model Y, care, în momentul scrierii acestui articol, pornesc de la 42 790 euro atât pentru Model 3 cât și pentru model Model Y modelul cu tractiune spate și standard range.
Dacă vrei modelul cu Long Range, prețurile pornesc de la 49 000 de euro și se pot duce până spre 56 000 de euro cu aproape tot ce au pe ea. Asta pentru masinile care sunt pe stoc la această dată.
Asta înseamnă că ai putea lua o Tesla, cel mai ieftin model nou, cu tractiune spate, cu 37 000 de euro cu TVA cu programul Rabla, sau, dacă vrei un long range, cu undeva la 45 000 de euro.
Masini electrice de la Ford
Ford are pe piață din România doar 2 modele care sunt full electrice. Primul și cel mai cunoscut este Ford Mustang Mach-e, care pornește de la 53 000 euro, deci 48 000 de euro cu Rabla Plus. Al doilea model este Ford Explorer, care ca design arată foarte bine, iar prețul inițial zic ei că ar fi undeva la 45 000 de euro. Din păcate, fix în acest moment, nu este disponibil pentru comandă.
Mașini electrice europene
Masini electrice de la Volkswagen
Volkswagen are ceva mai multe mașini electrice în portofoliu în acest an, cu adăugarea modelul ID.7 la comandă, dar pe lângă acesta mai ai următoarele modele:
Volkswagen ID.3
Modelul “normal” al celor de la VW e încă la vânzare și e posibil să îl achiziționați cu un preț pornind de la 40 000 de euro, modelul cel mai simplu, mergând până la 56 000 de euro la modelul de tot. Iar cu rabla asta înseamnă de la 35 000 la 51 000 de euro.
Volkswagen ID. 4
Modelul electric de clasă medie al celor de la Volkswagen pleacă de la 42 000 de euro și ajunge până aproape de 60 000 de euro în cazul modelului cel mai dotat. Asta înseamnă 37 000 de euro pentru cel mai ieftin model prin programul Rabla și 55 000 de euro pentru cel mai scump model prin același program.
Volkswagen ID.5
Modelul SUV electric, ID.5 se vinde cu un preț pornind de la 50 000 de euro și ajunge la modelul de top să coste 63 000 de euro. Deci 45 000 de euro pentru modelul de baza și 58 000 de euro pentru modelul de top prin programul Rabla.
Volkswagen ID.7
Modelul care poate e cel mai interesant pentru cei care caută o mașină electrică de clasă mai mare, ID. 7 poate fi un model care să aducă ceva mai multe vânzări pentru cei de la VW dacă tot ce am văzut despre el e realist și oamenii care sau ceva bani în buzunar îl vor scoate pentru acest model.
Nu e cel mai scump model electric de la VW, dar cel mai ieftin model pleacă de la 52 000 de euro (47 000 de euro cu Rabla Plus) și ajunge la 61 000 de euro (56 000 de euro cu Rabla Plus). Ideea e că și modelul de bază este destul de bine dotat, ceea ce îl face destul de competitiv în segmentul acesta de autoturisme.
Volkswagen ID. Buzz
Busul funky al celor de la Volkwagen pleacă de la 60 000 de euro și ajunge pentru un model cu tot felul de chestii pe el la 66 000 de euro, deci 55 000 de euro – 61 000 de euro cu programul Rabla Plus. Să fim sinceri, genul acesta de bus, deși fancy, e pentru cei care își permit un astfel de vehicul și au ceva bani de aruncat.
E fun, ai ceva loc în el, poate să aibă și 7 locuri, deci poate fi util pentru cine are o familie mare și vrea să fie mai practic în călătorii. Chiar sunt curios câte astfel de vehicule au fost vândute anul trecut, nu țin minte să fi văzut vreo statistică.
Mașini electrice de la Renault
Renault, unul dintre primii producători auto europeni care au testat piața cu mașini electrice (modele Zoe și Twizy) vin acum pe piață cu mai multe modele cu propulsie electrică. Pe lângă Zoe, care rămâne în portofoliu, producătorul francez a mai lansat în ultimii ani modele electrice pentru Renault Megane (e-Tech), Scenic (care e exclusiv electric acum) și Kangoo, iar de anul viitor vom aveam și un model de clasă mai mică numit Renault 5, cu un preț estimat la 25 000 euro pentru cea mai ieftină configurație. Va fi și Renault Rafale cândva în viitor, dar nu știm încă așa de multe detalii.
Cu toate acestea, Renault 5 nu este încă disponibil și nu se califică pentru programul Rabla 2024. Dar celelalte modele de care am zis mai sus pot fi disponibile la dealeri, așa că să le luăm pe rând.
Renault Megane e-Tech
Megane e-Tech se vrea a fi mașina fanion pentru modelele electrice de la Renault. O mașină compactă, cu suficient spațiu pentru pasageri și bagaje, cu un range mai mult decât decent, modelul de bază pornește de la 34 000 de euro (evolution) și ajunge până la 43 000 de euro (iconic), iar cu programul Rabla Plus este între 29 și 38 000 de euro.
Renault Zoe
Renault Zoe e în continuarea la vânzare și acest model din clasa mică este disponibil în 3 versiuni: equilibre (35 400 euro – 30 300 euro cu Rabla Plus), evolution (37 700 euro – 32 600 euro cu Rabla Plus) și versiunea de top iconic (39 400 – 34 300 euro cu Rabla Plus). Curios e că modelul cel mai ieftin de la Renault Megane e-tech este mai ieftin decât cel mai ieftin model de Renault Zoe. N-am avut încă ocazia să le văd ca să compar diferențele, dar poate o să reușesc în curând.
Renault Scenic
Modelul ceva mai mare, crossover style al celor de la Renault începe de la 39 000 de euro și merge până la 47 500 cu modelul iconic, cu câteva mii de euro în plus peste Megane e-Tech. Am apucat să văd într-un showroom mașina, dar nu am apucat să fac un test drive cu ea să văd cum se simte.
Renault Kangoo Van
Surprinzător, nu mai comercializează Kangoo cu 5 locuri în versiunea electrică, ci doar Van-ul. Iar aici, sunt 2 versiuni, versiunile L1 și L2 (lungimea benei diferă) cu 2 tipuri de încărcare AC, la 11 sau 22 kW, cea de 22 kW fiind evident mai scumpă. Cel mai mic preț este pentru L1 11 kW la 37 500 euro (sau 32 400 euro cu Rabla Plus) iar cel mai scump este L2 22 kW la 39 900 euro (sau 34 800 euro cu Rabla Plus)
Mașini electrice de la Citroen
Citreon, ca și rivalul său francez, are o serie de mașini electrice pentru publicul doritor. Nu sunt un mare fan al unor denumiri, dar hai să le listăm aici și vă faceți voi mai ușor o idee.
Citroen e-C4
Modelul de e-C4 pornește de la 43 000 și ajunge la 46 000 de euro. Sau 38 000 și până la 41 000 de euro cu programul Rabla. Evident, totul depinde de dotările dorite. E o mașină foarte similară cu ID. 4, dar cu un preț ceva mai bun.
Citroe e-Berlingo
Modelul Berlingo este printre cele mai de succes mașini are celor de la Citroen și a primit anii trecuți și o versiune electrică. E o versiune van based și una cu locuri, ambele cu baterii relativ mici (42 kw din ce am văzut ultima oară) și o autonomie de 280 km. Am încercat să configurez recent și nu am mai găsit modelul electric în configurator, dar ultima oară când am putut să fac asta era undeva la 42-43 000 de euro modelul de bază, de 37 000 de euro prin Rabla Plus. Vedeți voi mai sigur la o reprezentanță ce prețuri puteți obține.
Citroen e-Spacetourer
Aceiași situație am avut-o și pentru acest model, pe care nu l-am mai găsit în configurator cu varianta electrică. Aștept să văd dacă mai apare acolo, dar ultima oară când l-am configurat depăsea lejer 50 000 de euro. Fiind un model din clasa mare, prețul e pe măsură.
Mașini electrice de la Peugeot
În momentul acesta, Peugeot are 4 mașini electrice disponibile pe piață pentru cei doritori, toate fiind variații ale motoarelor cu combustie internă.
- Peugeot e-208
- Peugeot e-2008
- Peugeot e-Rifter
- Peugeot e-Traveller
Din păcate, e absolut imposibil să configurez de pe siteul lor modele care sunt 100 % electrice și sunt eligibile pentru Rabla Plus. Pentru e-Rifer însă am primit o ofertă de la un dealer și că începe de la 40 000 de euro. Pentru restul, trebuie întrebat la fiecare dealer în parte să vedeți ce oferte au.
Mașini electrice de la BMW
Să fim sinceri, BMW nu a făcut niciodată vehicule foarte ieftine, iar vehiculele electrice de la ei nu sunt ieftine nici ele. Unele nu se încadrează în programul Rabla Plus, cum e modelul de top iX, care sare de 100 000 de euro.
Nici modelul lor mic și ieftin, adică i3, nu l-am mai văzut vândut sau pus în față pe site. De altfel, dacă încerc să mă uit pe siteul lor din România sau a vreunui dealer de la noi, nici măcar nu pot filtra eficient după vehicule electrice, deci e clar că nu acela e modelul lor de business.
Și același lucru îl pot spune despre Audi sau Porsche, care au doar modele care s-ar de 60 000 de euro în valoare, deci nu sunt vehicule ușor disponibile pentru populație. Nu că nu ar fi faine, e-Tron și Taycan sunt niște modele destul de apreciate, dar nu sunt mașini ieftin de cumpărat și întreținut.
Mașini electrice de la Dacia
Știți prea bine că Dacia are un singur vehicul electric, iar acela e Dacia Spring. E și cel mai ieftin vehicul electric cu un range decent, fiind 9550 euro (cu programul Rabla inclus, fără ar fi 14 600 de euro). Probabil de aceea e și cea mai vândută mașină electrică din România și o vezi la tot pasul. Din ce știu și văd pe site, au încă stoc pe modelul vechi și probabil acela îl vor vinde prin acest program.
Sper să mă înșel și să vândă și modelul upgradat, în care ai un vehicle to load și un design mai interesant, dar aștept de la voi, cei care veți cumpăra un Dacia Spring în următoarea perioadă, să îmi spuneți ce veți primi.
Mașini electrice de la Mini
Producătorul englez are 2 modele full electric disponibile la vânzare: Mini Cooper și Mini Countryman. Mini Cooper electric pornește de la 31 000 de euro, dar are și versiuni care merg către 46 000 de euro. Countryman din ce am văzut pornește de la aproapte 40 000 de euro cu versiune care se duc către 48 000 de euro, deci 26 000 euro pentru Cooper si 35 000 de euro pentru Countryman în versiunile de bază prin programul Rabla Plus.
Mașini electrice de la Smart
Smart are 2 modele full electric: Smart EQ ForTwo si Smart EQ Fourfor. Evident că siteurile oficiale nu oferă prețuri clare, toate te trimit la consultant sau să programezi un test drive, dar din ce știu, fără programul rabla, ForTwo electric e undeva la 25 000 de euro preț de start, iar Fourfor undeva la 30 000 de euro. Cum însă în perioada asta prețurile sunt ceva mai dinamice, aștept să văd dacă mă pot duce la un dealer Mercedes să văd un preț real pentru aceste modele.
Mașini electrice de la Mercedes
Mercedes are multe mașini electrice pe rol, dar ca și restul de producători germani menționați mai sus, mașinile pe care le vând ei depășesc anumite sume confortabile pentru programul Rabla Plus. Cu toate acestea, siteul lor arată destul de frumos de unde pornesc prețurile pentru modele lor electrice. Așa că să le luăm pe rând.
Mercedes EQE – clasa mare, vehicul confortabil, pornește de la 68 000 de euro
Mercedes EQS – echivalentul clasa S, modelul cel mai de top ca dotări, pornește de la 112 000 de euro, deci ineligibil pentru programul Rabla Plus. Nu că ar conta, pentru că cei 5000 de euro probabil sunt un extra pentru ceva multimedia
Mercedes EQS SUV – modelul mai înălțat al EQS, pornește de la 122 750 de euro
Mercedes Maybach EQS SUV – de la 210 630 euro. Jiji, dacă vrei să îți înlocuiești mașina cu ceva mai prietenos cu mediul.
Ok, hai să vorbim și de vehiculele ceva mai accesibile.
Mercedes EQA – noua clasa A pe electric, pleacă de la 52 000 de euro
Mercedes EQB – noua clasa B pe electric, pleacă de la 55 000 de euro
Mercedes EQT – clasa T…… am stat câteva secunde să mă gândesc, pentru că echivalentul ar Citan-ul…. deci na ciTan, T class, transport. In fine, modelul mai lung pleacă de la 49 990 euro.
Mercedes EQV – echivalentul clasei V, modelul chiar de top la capitolul transport de pasageri, pleacă de la 85 000 de euro.
Mașini electrice de la Skoda
Skoda are un singur model electric în acest moment disponibil pe siteul lor și al dealer-ilor, mai precis Skoda Enyaq iV. Mașină mare, cu preț de pornire de la 47 000 de euro, deci 42 000 de euro cu Rabla Plus. Evident, modelul de tot ajunge și el pe la 60 000 de euro (modelul Sportline)
Curios e că nu mai au modelul CityGO, o mașină mică de oraș cu range de 200 km (estimat), pe care am văzut-o la Salonul Auto de la Frankfurt în 2019 și care avea un preț estimat de pornire, la acea vreme, de 21 000 de euro. Am văzut-o doi ani pe piață după care a dispărut subit. Skoda, ce s-a întâmplat ?
Mașini electrice de la Cupra
Cupra are o singură mașină electrică disponibilă acum la vânzare, mai precis Cupra Born, care pornește de la 43 600 de euro. În viitor va fi și modelul Cupra Tavascan, dar încă nu este disponibil la vânzare
Mașini eletrice de la Volvo
Volvo are câteva modele interesante de masini electrice, printre care starul lor, la nivel de preț și echipări este Volvo EX 30, care pornește de la 38 500 de euro, dar un model bun, cu range ok ajunge pe la 50 000 de euro fără programul Rabla Plus, deci 33 500 până la 45 000 de euro pentru EX 30.
Evident, mai sunt și alte modele interesante, cum e C40 Recharge, o variantă ceva mai mare pentru EX 30, care pleacă de la 58 000 de euro (53 000 euro cu Rabla Plus), dar și modele mai de top cum sunt XC 40 Recharge care pleacă de la 56 700 euro (51 600 euro cu Rabla Plus) sau EX 90, tipul de mașină solidă și lungă cu care Volvo ne-a obișnuit, care pornește de la 101 000 euro și evident nu are nici o treabă cu programul Rabla Plus.
Am mai putea vorbi și despre Polestar, brandul care e sub Volvo vinde în momentul de față 3 versiuni de mașini electrice, dar din păcate nu îl puteți cumpăra din România, ci doar din câteva țări europene ca Germania, Franța sau Olanda.
Mașini electrice de la Fiat
Marele producător italian de autoturisme, parte a grupului Stellantis, ca și următoarele mărci de care voi vorbi mai jos are un singur model electric disponibil pe piața din România și este singurul care se aproapie cât de cât de Dacia ca și preț. Din păcate, Range-ul e tot pe acolo, pe la 150 km, în anumite situații chiar mai slab decât Dacia. Avantajul: look-ul mai aparte, o mașină mică ușor de parcat în oraș care pornește de la 15 000 de euro prin programul Rabla Plus (deci 20 000 euro fără).
Ciudat însă că dacă te duci la configuratorul de pe siteul lor, prețul pleacă de la 34 000 de euro și ajunge la 43 000 de euro. Nu știu dacă au uitat să modifice prețurile pe configurator sau e altă situația. Cred că cel mai sigur mergeți la un dealer Fiat și vedeți care e prețul real. Lăsați și un comentariu aici cu ceva prețuri.
Mașini electrice de la Opel
Opel are 3 modele electrice pe piață în acest moment:
- Opel Corsa-e
- Opel Astra-e
- Opel Mokka-e
Cu excepția Mooka, celelalte modele sunt versiuni electrice ale unor modele pe combustie internă.
Opel Corsa-e e același model mic și simplu, care vine cu un range de aproximativ 400 km (deci 280 reali) și un motor de 156 CP și pornește de la 34 000 euro (29 000 euro cu Rabla Plus) și merge până spre 38 000 euro (33 000 euro) în funcție de dotări.
Opel Astra-e e un model mai mare, dar cu un range și motor similar. Nu reușesc să configurez nimic pe siteul lor, dar din ce am văzut și prin alte părți, prețul de plecare e undeva pe la 40 000 euro (35 000 euro cu programul Rabla). Aici din păcate nu am prea multe detalii, las același comentariu, întrebați la dealerii Opel din țară.
Opel Mokka-e e o versiune mai nouă a aceluiași model electric, care pornește de la 37 500 de euro (32 400 euro cu Rabla Plus). Mașina chiar arată binișor, range-ul e tot pe la 400 km oficial și motorul e la 136 CP.
Mașini electrice de la Alfa Romeo
Alfa Romeo nu văd să aibă vreun model electric, au modele plug-in hybrid pe Tonale, Giulia și Stelvio, dar nici un model full electric. Urmează un anunț legat de Alfa Romeo Milano, care va fi lansat în primă fază doar cu propulsie electrică. Vedem în Aprilie cum arată mașina, dar nu vă așteptați la un preț foarte mic.
Mașini electrice de la Jeep
Jeep are un singur model care are și versiune electrică, mai precis Jeep Avenger. Prețul de pornire pentru un astfel de model este de 39 700 euro (34 600 euro cu Rabla Plus) și merge până spre 46 000 euro (41 000 euro cu Rabla Plus). Din testele făcute online, am văzut că Range-ul real e undeva pe la 300 km, dar având 4×4 poate fi util în anumite situații. Nu mi se pare însă că modelul electric de Avenger să fie competitiv cu modelul pe benzină, care pleacă de la 19 000 euro.
Sunt sigur că am mai uitat vreun producător european de mașini electrice, așa că dacă știți vreunul, lăsați un mesaj aici și fac un update la articol,
Masini electrice din Asia
Dacă e să luăm practic, și modelul produs de Dacia e o mașină chinezească și poate s-ar încadra aici. Dar aici încerc să pun strict pe producătorii europeni care au modele electrice și au reprezentanțe / dealeri care vând aceste autoturisme în România.
Să elimin din start Suzuki, Mitsubishi, Daihatsu, Isuzu și Subaru, care nu au vehicule full electrice, dar au versiuni cu mild-hybrid și plug-in hybrid.
Mașini electrice de la Hyundai
Hyundai are 3 modele la vânzare care sunt extrem de cunoscute pe piața din România:
Hyundai Kona – modelul de bază de la Hyundai Kona pornește de la 28 600 euro cu programul Rabla, dar dacă vrei modelul cu range mai mare, prețul e undeva la 33 000 euro cu același program.
Hyundai Ioniq 5 pornește de la 38 000 euro cu programul Rabla Plus, dar aceeasi chestie, mai adaugi 5000 de euro dacă vrei modelul de top.
Hyundai Ioniq 6 pornește de la 40 300 euro cu programul Rabla Plus, iar o versiune cu range mai mare și câteva chestii interesante pe ea ajunge la 46 000 euro prin același program.
Mașini electrice de la Toyota
Deși Toyota anunță ca în câțiva ani vor avea mașini pe piață cu baterii având range de aproape 1000 km, în 2024 au trei modele pe piață, dintre care 2 destinate transportului, modelele ProAce Verso City (varianta small van care pleacă de la 37 500 euro) și ProAce Verso (varianta de dubă care pleacă de la 66 500 de euro).
Iar modelul pentru pasageri este Toyota BZ Electric, un model care pleacă de la 43 000 euro, adică 38 000 euro cu programul Rabla Plus.
Mașini electrice de la Mazda
Inițial am crezut că Mazda nu are nici un model full electric pe piață, dar aparent au un model: Mazda MX-30, iar varianta electrică a acestui model pleacă de la 37 900 euro, varianta 2WD, cu un motor de 145 CP, o baterie de 35.5 kW și o autonomie de 200 KM. Comparativ cu ce oferă alți producători pe piață la același preț, e puțin probabil ca Mazda să vândă prea multe mașini electrice.
Mașini electrice de la Nissan
Nissan sunt printre pionerii mașinilor electrice și au în 2024 câteva modele full electric pe care le puteți achizitiona.
Nissan Leaf, modelul de la care a plecat totul pentru Nissan, e și acum la vânzare, iar ultima variantă a acestui model pornește de la 32 700 euro (27 600 euro cu programul Rabla). Nu e mașină cu un Range fantastic, undeva pe la 250 km, dar e bună pentru plimbări scurte și mai ales pentru navetă prin oraș.
Nissa Ariya e modelul lor de top, cu un range aproape de 450 km și cu un preț pe măsură: pornește de la 45 900 de euro, deci 40 800 euro cu programul Rabla Plus. E însă o mașină destul de apreciată din punct de vedere al calității și al încărcării, pe lângă baterie, motiv pentru care e deja pe shortlist-ul câtorva persoane pe care le știu și sunt interesate de vehicule electrice.
Mașini electrice de la Hondra
Honda a avut o mașină foarte faină din punct de vedere al design-ului, mai precis Honda E, dar cu un range destul de slab (130-140 km). Cei care au luat-o spun că pentru bordul și interior au luat-o, că la drumuri lungi nu aveau șansă să meargă cu ea.
Honda-E nu mai apare pe siteul oficial, singurul model full electric de la Honda fiind acum Honda e:Ny1, un vehicul cu un range estimat de 400 km și 204 CP. Această mașină pornește de la 51 500 euro, adică 46 500 euro cu Rabla Plus. Dar în funcție de ce puneți pe ea, o să mai sară un pic prețul în sus.
Mașini electrice de la Kia
Kia are mai multe modele electrice la nivel european, iar în România sunt disponibile la vânzare următoarele modele:
Kia EV6 – modelul din 2024 pornește de la 42 545 euro, cel mai ieftin model, prin programul Rabla Plus. La acest preț aveți o mașină cu baterie de 58 kWH. Prețul poate să ajungă la 55 000 euro prin programul Rabla Plus dacă vreți modelul GT cu bateria 66 kWH.
Kia e-Soul – pentru acest model, prin programul Rabla Plus, prețul inițial este de 37 265 euro pentru modelul cel mai ieftin, mergând până la 43 500 de euro pentru modelul top of the line.
Kia Niro – acest model vine în 3 variante, pornind de la 40 000 euro până la 44 000 de euro.
Mașini electrice de la Ssangyong
Ssangyong nu e chiar cel mai popular brand pe la noi, fiind bine cunoscut pentru design-ul cel puțin ciudat al unor mașini. Au mai evoluat însă în ultimii ani și au scos și primul model electric, care e disponibil și pe piața din România.
Ssangyong Korando e o mașină destul de spațioasă care pornește de la 33 000 euro prin programul Rabla Plus, dar poate ajunge până la 45 000 de euro, în funcție de dotările pe care le vreți.
Știu că și cei de la Lexus au ceva modele electrice, dar nu am gasit pe România nici unul disponibil.
Sunt multe modele chinezești care s-au lansat pe alte piețe europene, care nu sunt disponibile în România, cum sunt Nio, BYD sau Zeekr.
Dar dintre modele chinezești prezente pe piața din România, luăm unul care este evident și este vândut în multe locuri prin țară.
Mașini electrice de la MG
Știm că brandul e englezesc, dar a fost cumpărat de o companie din China și mașinile sunt produse tot acolo, așa că rămâne la branduri asiatice.
Am mers aici la Timișoara la dealer-ul local care vinde MG, am văzut cu am arată MG4 EV, destul de ok, e o competiție bună pe segment, iar de aici chiar am și niște prețuri pentru cei interesați.
MG 4 Long Range 245 CP – baterie de 77 KW – 41 900 euro simplu, 36 800 euro cu Rabla Plus
MG 4 Excite 204 CP – baterie de 64 kW – 36 400 euro simplu, 31 300 euro cu Rabla Plus.
Acum, în funcție de unde mergeți, sar putea ca prețurile să fie cu până la 1000 euro în plus sau în minus. Dar acestea sunt prețurile oficiale primite acum trei săptămâni, când am mers să văd mașina.
Masini electrice de la SUVCars
SUVCars este un dealer care are mai multe locații prin România și aduce mai multe variații de mașini electrice (și nu numai) chinezești pentru piața locală.
Seres e unul din brandurile aduse de ei cu modele electrice, având modelele Seres 5 care pornesc de la 56 000 euro prin programul Rabla Plus și Seres 3 care pleacă de la 31 000 euro prin același program. Seres 5 are un range estimat de 500 km, iar Seres 3 de 300 km.
Un alt brand adus de ei este DFSK (Dongfeng Sokon), mai precis dube și mașini utilitare cu un range relativ mic, undeva pe la 260 km, dar pe care poți pune undeva la 900 kg. Prețul unei utilitare închise (dubă) pornește de la 30 280 euro, iar pentru modelele cu benă deschisă prețul începe de la 29 700 euro.
Iar ultima mașină chinezească pe care o adaug în listă înainte să încep cu mini mașinuțele care pot fi conduse AM 1 sau B1 de la 16 ani, este XEV Yoyo.
XEV Yoyo e o mașină care poate atinge 87 km/h și are range de 150 km. Ca formă e similară cu un Smart și are un sistem rapid de battery swap. Nu cred că e disponibil încă în România, probabil că vor să pună astfel de stații, pentru că un swap rapid la bateria de 10.3 kw chiar ar fi ceva interesant.
Singura problema la o astfel de mașină: prețul de 15 400 euro prin programul Rabla, deci nu e o mașină ieftin de luat și administrat prin oraș. E chiar mai scumpă decât o Dacia Spring, ceea ce spune multe.
Iar la final….
MAȘINI ELECTRICE CLASA MINI (cvadricicle)
Sunt câteva mașini electrice pe care nu le pot încadra la categoriile principale, pentru că sunt limitate la nivel de range și viteza maximă. Multe intră la clasa de cvadricicle, așa că le las aici.
Mașini electrice de la Aixam
Aixam e cunoscut pe piață pentru micro mașinuțele care se pot conduce doar cu AM sau B1 de la 16 ani. Iar pentru vehiculele electrice, nu au schimbat placa, așa că nu vă așteptați la mai mult decât un vehicul de oraș de la ei, pentru că mașinile lor electrice nu prind mai mult de 45 km/h.
Aixam are 5 mașini în gama lor electrică: Aixam City Sport, Coupe Sport, Coupe GTI și Crossover Premium. Deși numele invocă anumite caracteristici pentru aceste mașinuțe, luați în calcul următorul lucru: cel mai ieftin model are o baterie de 5.1 kW iar cel mai scump are o baterie de 7.2 kW, iar prețurile încep de la 19 900 de euro, deci 14 900 de euro cu programul Rabla Plus.
Sunt mașini mici, se încarcă la 220V, sunt ușor de parcat, dar parcă prețul de 19 900 mi se pare un pic cam prea mare pentru ceea ce oferă. Mai ales că din ce am văzut, nici un model nu are AC, ci doar ventilatoare.
Ar fi prima mea opțiune pentru o mașină electrică ? Cu siguranță nu. Singurul plus este că, în clasa lor, sunt printre singurele cvadricluri care arată decent disponibile piața noastră. Plusul ar fi că dacă ai 16 ai suficienți bani pentru o mașină, e o variantă care arată decent.
Mașini electrice de la Elbons
Elbons…. sunt un brand cu mașini interesante. În primă fază, când m-am uitat pe siteul lor, am crezut că au pus dau smudge la poze de arată așa. După care am văzut pe viu un model de-al lor într-un sat prin Bihor. Și chiar așa arată.
Au două categorii de mini vehicule la ei pe site, pentru cei care vor să cumpere.
Prima categorie: conducere fără permis. Sunt vehicule care au viteza maximă de 25 km/h, pot fi conduse fără permis (trebuie ceva curs de legislație, din ce știu) și se înregistrează în comuna / orașul de care aparțineți. Iar impozitul e 0 ca vehicul electric.
Au destul de multă variație pentru această categorie, cu o mulțime de vehicule pe 3 roți, marketate în special pentru folosirea la sate, unele cu platforme de cărat. Pentru aceste vehicule, prețurile pleacă de la 2600 de euro și ajung până la 6000 de euro. Au chiar și un scuter electric cu viteză maximă de 25 km/h care costă un pic peste 1000 de euro. Range-ul la toate aceste vehicule e undeva între 40 și 60 km, deci bun pentru distanțe scurte.
Să vorbim totuși și despre cvadriclele pe 4 roți, cele două modele pe care le au ei pe site:
- ELBONS4Eco25-58 – baterie de 58 Ah – 6500 euro, deci dacă mergi pe programul rabla, ar fi undeva la 3300 euro.
- ELBONS4Eco25/45-80litiu – baterie de 76 Ah – 7400 euro, cu programul Rabla Plus ar trebui să fie undeva pe la 3700 euro.
Autonomia pentru ambele vehicule e undeva pe la 60-80 km/h și viteza maximă de 25 km/h.
LE: Acum îmi dau seama că aceste autovehicule s-ar putea să nu se încadreze în program. Cereți mai multe detalii.
Și acum, cele 3 mașini care cu siguranță se încadrează la programul Rabla Plus și au viteză maximă constructivă de 45 km/h.
- Elbons 4Eco-58 – 3700 euro cu programul Rabla Plus, arată ca o mașinuță, range de 50 km
- Elbons 4Zen – 3700 euro cu programul Rabla Plus, o mașinuță ceva mai înaltă și mai puțin lată, același range de 50 km
- Elbons Amy – dintre toate mașinile vândute de ei, asta e cea care arată cel mai mult a mașină. E 6000 de euro prin programul Rabla Plus, ai, în mod încredibil, 4 uși, deși dacă e să fie cineva ca mine nu are nici o șansă să intre în mașină. Și zic la ei pe site, e pentru 2 persoane omologat și trebuie înregistrat la poliție. Range e între 50 – 100 km, depinde cum se merge probabil.
Și cam atât cu mașinuțele electrice de la Elbons.
Mașini electrice de la Evolio
Evolio are surprinzător de multe vehicule electrice. De la utilitare la UTV. Mă interesează însă ce au la nivel de mașini, iar acolo, oferta e extrem de diversă, cu opt modele disponibile
- City Sprit – care pornește de la 6250 euro
- City Spirit High Speed – care pornește de la 7500 euro
- City Spirit Plus – care pornește de la 9000 euro
- M2 LS – care pornește de la 8000 euro
- M2+ – care pornește de la 10000 euro
- KOMI – care pornește de la 14500 euro
- KOMI Plus – care porneste de la 20000 euro
- Cross Y Plus – care pornește de la 2000 euro
Toate prețurile la aceste mașini sunt cu Rabla Plus inclus. Pentru fiecare mașină e range diferit, deci vedeți la ei pe site mai multe.
Cam aceștia sunt producătorii de mașini electrice disponibile în România. Dacă am uitat de vreunul, lăsați în comentarii și fac update la articol.