Masinile electrice din Romania in 2017

Intr-o stire recenta de pe Digi24, am observat ca masinile electrice incep sa fie tot mai cumparate in Romania. De la 100-200 de masini cumparate pe an, numarul lor aproape ca s-a triplat, cel putin din primele statistici.

Au si aparut mai multe modele electrice, motiv pentru care vehicule precum Tesla sau Nissan Leaf se vand in numar tot mai mare. Iar asta va scadea in timp costurile de productie ale acestor autoturisme si a pieselor necesare. Motiv pentru care masinile electrice vor deveni mai populare in viitor.

Mentiune: E posibil ca pe parcursul anului mai multi producatori sa introduca masini electrice in Romania. Din ce am gasit pana acum pe siteurile oficiale, cam aceasta e situatia

Exista totusi o problema. In Romania, daca vrei acum sa mergi sa iti cumperi o masina electrica, nu prea ai multe variante. Ford, Skoda, Dacia, Fiat, Peugeot, Audi nu vand masini electrice in Romania. Singurele modele pe care le-am vazut accesibile pe comanda ar fi Renault Kangoo ZE (o utilitara electrica), Renault Zoe (sedan) si Renault Twizzy (o masina cu un loc). Nici macar japonezii nu au intrat pe piata de la noi cu vehicule electrice.

Legat de vehiculele Renault electrice, pot da urmatoarele detalii:

  • Renault Twizzy e un vehicul pe care am apucat sa il vad acum doi ani la Deva, la ceva targ auto local. Cand am ajuns eu la 10:00 dimineata era deja vandut. Pe atunci, pretul era de 8000 de euro + TVA + chiria pe baterii, undeva la 80 de euro pe luna. Deci n-am mai apucat sa il testez. Dar am vazut ce ma interesa. E un vehicul mic, de o persoana (poate 2, dar cine sta in spate trebuie sa aiba 1,6 metri inaltime si vreo 45 kg), facut sa fie foarte usor, cu un motor minuscul, dar cu ajutorul caruia pot sa mergi vreo 60-100 km in oras. Pentru cineva care are o naveta scurta, e un vehicul util. Dar cam trebuie sa il duci la incarcat odata la doua-trei seri.
  • Renault Zoe arata ca o masina normala pe exterior. Interiorul e simplu, dar poate cu ceva mai putine butoane decat esti obisnuit si podea plata, pentru ca baterii si lipsa de componente mari care sa imparta masina in doua. Arata bine, are un range undeva la 150-200 km in conditii normale de utilizare, deci daca stai intr-un orasel mic langa Bucuresti, pot sa incarci masina asta doar odata la doua zile. Pretul pentru masina, din ce am inteles, este de 31 000 de euro (modelul de baza) cu tot cu TVA, dar cu tot chiria bateriilor.
  • Renault Kangoo ZE e prima utilitara de care am auzit sa fie electrica. Cei de la Renault zic ca modelul de Kangoo Electric are un range de 150-200 de km chiar in conditiile in care care marfa. Asta e ceva ce trebuie testat in conditii reale de mers. O combinata de stat in trafic intr-un oras mare (Bucuresti, Timisoara – hint, hint, reprezentanti Renault Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov) cu drumuri in afara localitatii. Sunt multe lucruri de testat la o astfel de masina.

Vehiculele electrice de la Renault sunt cumva accesibile si pentru publicul larg. Mai sunt ceva modele la BMW (i3 si i8) si Volkswagen (nu mai stiu exact denumirea), dar acestea depasesc 40 000 de euro, la modelul de baza. Plus ca nu am apucat sa le vad si sa spun care sunt punctele lor forte.

Trebuie totusi mentionat ca persoanele care cumpara masini electrice pot primi de la statul roman un voucher de pana la 10000 de euro pentru achizitionarea unei masini. Trebuie totusi sa iti faci calculele destul de bine, in functie de masina. Ah, Renault Twizzy are mi se pare ca are un voucher mai mic (ma puteti corecta daca gresesc), deci probabil ca nu va puteti lua modelul de baza doar cu voucherul.

O masina precum Kangoo ZE ar fi interesant, cu un model de baza, cu doua locuri, AC, radio si bluetooth care costa undeva la 19 500 de euro + TVA + chiria bateriilor. Scazi undeva aproape de 10 000 de euro ca voucherul pentru masini electrice de la statul roman si ar mai fi vreo 9-10 000 de euro de platit.

Pe langa acestia, mai aveti si chiria pentru baterii. Cu chiria bateriilor e ceva mai complicat, dar din ceea ce am citit, chiria pe luna este de 79 euro + TVA, iar daca vrei sa platesti bateriile si sa nu mai ai treaba, pretul e undeva la 8500 de euro + TVA.

Deci realist, masina ar costa undeva la 30 000 de euro cu tot cu TVA, incluzand bateriile. Scazi 10 000 voucherul, ramai cu 20 000 de platit. Pe langa faptul ca faci bani cu vehiculul (asta trebuie calculat de la firma la firma), calculezi si reducerea de combustibil.

In 2017, daca vrei sa conduci cam 25 000 km cu o masina care are combustibil motorina, cu un consum mediu de 7 % (in oras), costul ar fi de 7500-8000 de lei.

In 2017, daca vrei sa conduci cam 25 000 km cu o masina electrica precum un Renault Kangoo ZE, costul ar fi undeva la 2200 de lei (electricitate).

Dezavantajul e ca nu poti sa faci foarte multi km intr-o zi, motiv pentru care masina electrica e inca o masina de oras.

Economia realizata pe an la combustibil este de 5000 de lei pe an, deci in 5 ani vei economisi 25 000 de lei, undeva la 5300 de euro.

Vor fi utili, pentru ca dupa 5 ani probabil vei avea nevoie de un set nou de baterii. Iar un set nou de baterii costa vreo 8500 de euro, dupa cum am mentionat mai sus. Evident, poti sa platesti chirie pe baterii si dupa 5 ani sa platesti “doar” 5600 de euro cumulat, dar schimbul de baterii sigur va costa suficient de multi bani.

Poate in 5 ani vom avea baterii mult mai performante si nu va trebui sa ne gandim la calcule de genul.

Pana atunci, cam astea sunt realitatile unei masini electrice. Costul de cumparare e relativ mai mare, iar costul cu incarcarea redus. Din nefericire, nici range-ul nu e grozav. Dar macar nu poluezi la fel de mult ca alte masini in oras.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *