Mersul pe bicicleta nu e doar un hobby

Vara trecuta, undeva in luna iulie (cred), pentru ca nu aveam o bicicleta functionala acasa si aveam chef sa merg mai mult pe vehiculul manual pe 2 roti (am auzit-o la cineva fraza asta cand vroia sa descrie “stiintific” bicicleta) m-am decis sa imi iau si eu o bicicleta. Am gasit ceva bicicleta ieftina (cu vreo 60 de lei daca nu ma insel) si am reglat-o incat sa imi fie mie ok.

Pana sa o reglez si sa refac chestii la ea, trebuie sa spun ca bicicleta era cu roti de 24″, deci mai mica decat cele obisnuite, dar fiind un montan de la DHS avea roti groase deci putea sa tot merg pe teren accidentat cu ea. Am luat-o de undeva de pe Popa Sapca (cred), iar de acolo am mers cu ea pana la Ghilad. Mi-a luat 4 ore pentru ca eram blocat (nu mai fusese folosita bicicleta de ceva vreme) in cea mai mica foaie posibila, astfel incat am reusit sa fac 40 de km in 4 ore. Dupa 4 ore de mers pe ea si multe multe opriri (m-a durut fesierul cateva zile) am ajuns pana la urma acasa.

Aici, cu ajutorul lui taicameo am reusit sa o pun in functiune, sa ii umflu serios cauciucurile, sa repar schimbatorul de viteze si franele si sa o ung toata ca sa pot merge pe ea lejer.

De atunci si pana acum, aproape un an a trecut si am mers cu ea de nenumarate ori pana in Ciacova, de 2 ori pana la Petroman, Cebza si Macedonia, am fost de vreo cateva ori si la Jebel, o singura data am fost la Obad si la Voiteni. (in esenta Voiteniul e la 8 km de Ghilad, doar ca trebuie facuti peste deal iar drumurile sunt jalnice, podurile peste canale sunt la fel de rele).

Am facut kilometri buni cu ea si pot sa spun ca m-a ajutat destul de mult sa slabesc vara trecuta, m-a ajutat sa imi mai revin fizic dupa ce cu piciorul stang abia mai mergeam bine (dupa ceva accidentare la sold) si mai ales, mi-a imbunatatit sistemul cardio-vascular si locomotor. Deci a avut si ceva beneficii fizice, nu a fost doar un hobby. Cert e ca nu a fost chiar ce-a mai potrivita bicicleta, fiind mica si cu roti groase, a insemnat ca pedalarea a fost greoaie. Cu ea abia daca reusesc sa trec de 35 km / h cand pedalez la maxim, ritm pe care nu il pot mentine mai mult de 20 de secunde. Plus ca in timp, din cauza solicitarii prea mari, a inceput sa imi faca figuri si genunchiul stang. Nimic grav, dar apar dureri. Asa ca pedalez usor si am grija sa nu il mai stric si pe asta.

Cert e un lucru. Daca locuiti in oras si aveti posibilitate, luati-va o bicicleta care sa fie stabila (nu trebuie sa fi vitezoman pentru oras) si cu care sa nu va omorati genunchii (aveti grija cand cumparati o bicicleta sa vedeti daca este buna pentru intaltimea si greutatea voastra). Daca mergeti in fiecare zi cam 1-2 ore in ritm usor prin oras este foarte bine. In timp veti remarca unele modificari, in bine, mai exact veti putea alerga si merge mai mult fara sa obositi si tot odata, daca aveti probleme cu greutatea, va vor ajuta sa slabiti. Cu conditia sa nu mancati ca spartii imediat dupa.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *