Mountain gear – ce ar trebui să ai la dispoziție

Dacă ești ca și mine pasionat de plimbări pe munte, probabil acest articol nu îți este dedicat, pentru că știi prea bine ce e nevoie și nu te joci cu chestii ieftine. Mini ghidul acesta este pentru oamenii care își doresc să se plimbe pe munte fără să cheltuiască o tona de bani pe echipament, ținând cont ca ies doar o dată pe lună.

Înainte de toate, pentru o plimbare pe munte, e foarte important să luați în calcul vremea și perioada din an în care mergeți. Acum e deja finalul lunii octombrie, iar dacă plănuiești să urci pe munte, ar fi bine să ai un echipament pentru toate tipurile posibile de vreme. Pentru ca la 600 de metri în Bușteni s-ar putea să fie soare și frumos, vreme numai bună pentru grătar, dar la 1700 de metri s-ar putea să dai de lapoviță și ninsoare. E recomandat să urmărești prognoza meteo în locația în care mergi pentru a preveni eventuale pericole (e mult mai dificil să urci pe niște stânci daca au gheață pe ele, de exemplu).

În al doilea rând, planifică-ți traseul cu grijă și mereu lasă-ți timp extra față de timpul pe care crezi tu că o să îl petreci pe munte. Mereu o să fie distrageri de la traseul inițial, fie opriri, fie devieri ușoare de la traseu, așa că mai poți adăga măcar o oră în plus la timpul calculat.

Nu uita să pleci dimineața cât mai devreme. E luna octombrie, deci o plecare la ora 08:00 (când e un pic de lumină) e recomandată, mai ales dacă ai un traseu de 3-4 ore. Pentru că în jurul orei 18:00 deja e întuneric (iar de săptămâna viitoare va fi ora 17:00) și nu vrei să te prindă întunericul prin padure, când nu ai nici un reper de vizualizare al traseului.

Iar acum trecem la echipamentul minim de care ai avea nevoie pentru o plimbare pe munte. Iar aici vă recomand să nu urcați în blugi și adidași, ci să vă luați un echipament serios. Pentru varianta de amatori, alegeti Decathlon sau ceva site online care vinde echipament ieftin. Luați ceva pantaloni cargo sau ceva pantaloni mai caldurosi (și de preferat nu foarte pufoși, e posibil să vă agățați în orice). Puteți să alegeți niște pantaloni cargo sau niște pantaloni army, dar merge și cu pantaloni simpli de trening. Contează să te simți comfortabil la timp, mai ales că mergi foarte mult.

Legat parte bluze & tricouri, e bine sa ai macar un tricou de schimb la tine. Tricourile de bumbac sunt bune, pentru că sunt respirabile, dar din păcate la finalul zilei trebuie să le cam schimbi, pentru că tind să miroasă destul de tare după o perioadă. Dacă vrei să faci un pic de investiție, poti încerca un tricou de lână merino (despre care am mai vorbit, aveți link), foarte utile pentru trekking. Iar ca bluză, puteți să încercați un polar clasic (dacă sunteți mai friguroși) sau puteți încerca și o bluză fleece. Nici un hoodie nu e rău, singura problemă e că se usucă destul de greu (știu din experiență).

Caciulă, mănuși, după caz. Eu personal nu port mănuși cand urc pe munte, am mâinile mai călduroase, dar știu persoane care își iau. O căciula e practică dacă te prind ploaia, pentru că nu îți dorești să răcești după o plimbare prin pădure. Poti folosi și gluga de la hoodie daca tot l-ai ales.

Și acum la partea cea mai serioasă. Încăltămintea de urcare. Ghete zdravene, talpă solidă, de preferat impermeabili, pentru că nu vrei să înoți în ghete dacă te prinde vreo ploaie pe drum. Iar dacă poți, ia și un rucsac să ai mâncare pentru această călătorie. Doar chestii neperisabile, salamuri uscate, cașcaval, pâine și ceva fructe sunt suficiente pentru un astfel de drum. Îar dacă ai ambalaje, ține-le în geantă într-o pungă de unică folosință, nu le arunca prin pădure. Nu e nevoie de mai mult gunoi în lume….

Îar la final, pleacă cu gânduri bune. E o bună oportunitate să faci un pic de mișcare și să te bucuri de aerul curat, așa că mergi cu voie bună, bucură-te de natură.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *