O scurta istorie personala a soferiei

Se apropie cei doi ani de cand mi-am luat carnetul de sofer (un eveniment neasteptat de altfel, tinand cont ca nu aveam eu mare treaba cu soferia), iar in acesti doi ani am reusit sa trec de pragul de 140 000 de km realizati, ceea ce e relativ fain. Din pacate, am avut si mici incidente cu masinile pe care le-am condus (si surprinzator, nu din vina mea, cu toate ca in primul an conduceam ca ceaiul). Am trecut si de astea si am inceput sa invat usor usor cum functioneaza lucrurile la o masina.

De la un amarat de schimbat de roata cand faci si ramai pe marginea drumului…. fara cric pana la a simti cand ceva mai are un pic si cedeaza. Mare parte a timpului am condus un Golf 4, o masina buna pentru drumuri, micuta si usor de folosit, dar cu un motor care nu de putine ori mi-a facut zile negre. Motorasul de 1.4 de pe Golf IV e unul dintre cele mai lente pe care le-am condus… si continui sa le conduc. De multe ori trebuie sa fac depasirile cu avant, pentru ca daca il pierd, nu reusesc prea repede sa mai depasesc pe cineva.

Si ca o masina care se respecta, a depasit 300 000 de km. Cu o gramada de probleme si dificultati, ca doar mna, nu se putea alfel. Dar pana la urma am trecut de 300 000 de km, acum sunt undeva la 315 000 km… in 2 luni. Acum fac relativ putini km, doar vreo 6-7000 km pe luna, dar totusi, e ceva drum.

Am trecut peste drumurile de iarna, peste inundatii si ceata deasa de nu vedeai 5 metri in fata. N-am trecut prin canicula si intr-un fel sunt foarte fericit ca nu a fost nevoie sa fac asta, pentru ca masina mea nu are aer conditionat ­čśÉ

In schimb motorul si restul de zone din masina stau destul de bine, asta pentru ca am avut cat de cat grija sa nu le distrug. Am folosit doar ulei Castrol, am schimbat uleiul cam la 10 000 de km si am facut reviziile cand a fost necesar. Am schimbat in timp si bielete si capete de bara, de doua ori parca, din ce imi aduc aminte. Insa cea mai mare imbunatatire a fost atunci cand am schimbat arcurile si telescoapele la masina, pentru ca acum masina suporta greutatea pe spate ceva mai bine decat inainte. Am mai schimbat si parbrizul pentru ca dupa iarna s-a cam crapat.

Service-ul la masina asta ne-a costat o gramada de bani, nu toti indreptatiti, dar pana la urma s-a putut face treaba cat de cat cu masina asta.

Ca sofer…. pot spune ca am avansat enorm fata de acum un an. Lucrurile s-au schimbat, am mai prins experienta de drum si acum pot merge fara prea mari probleme pe unde am eu chef fara sa imi fac griji ca nu pot sa mentin ambreiajul sau alte chestii de genul.

Cu toate astea, urasc sa conduc prin Bucuresti. Pentru ca aglomeratie si soferi idioti.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *