O vreme de 2013

Aruncand un ochi pe la TV, am dat de emisiunea “Saptamana Devreme” pe Realitatea. Si mi-am adus aminte ca in ultimele saptamani a fost surprinzator de cald in Romania. Temperaturi de 16 grade la Caransebes pe 28 Decembrie 2013, sau 15 grade la Sibiu. Problema in perioada asta ? Ceata. In special noaptea. Dar asta e un fenomen normal pentru perioada asta.

Anul trecut a fost rau din Octombrie. Ceata si burnita de anul trecut ne-au rupt pe drum. Anul asta in schimb pana in Decembrie nu au prea fost evenimente. Precipitatii aproape deloc, ceata foarte putin (perioade si perioade) si din fericire nu foarte multe zile cu polei. Am avut si zile cu polei anul asta si cei de la drumuri n-au fost suficient de atenti sa dea cu material in anumite zile. Si dupa ce au fost injurati gramada ca nu au dat cu material, acum dau cu material constant. Pentru ca asa trebuie.

Au fost doar vreo 2-3 zile in care a fost extrem de frig, mai ales in estul Transilvaniei, inregistrand pe la Targu Secuiesc temperaturi de -14 grade. Atunci a fost mai nasol. Dar dupa aceea a fost ok.

Vremea in 2013

Iarna blanda – cea mai rece dimineata – 10 ianuarie  – temperatura : – 29 grade la Intorsura Buzaului.

Luna februarie calda.

In 26-27 martie era zapada prin Romania cu cod portocaliu de viscol.

Inundatii pe Jiu (cod Rosu hidrologic)

La sfarsitul lui aprilie au fost temperaturi de peste 30 de grade.

In mai au fost vijelii, in special in 23 mai in capitala, cu vant de peste 80 km/h.

Vara anului 2013 a fost una dintre cele mai bune din punct de vedere agricol.

Maxima vara 2013 – Baile Herculane – 40,3 grade

11-12 septembrie – in 6 ore – 130 l/metru patrat – in Galati.

Inceput de octombrie rece, dar apoi o toamna blanda.

Noiembrie cald pana la finalul acesteia, urmat de ninsori usoare.

Decembrie neobisnuit de cald, dar cu multa ceata, burnita si polei pe drumuri.

In alte zone din lume..

In Australia, in Ianuarie 2014, e cald ca naiba, temperaturile ating si 50 de grade celsius. Si evident, e plin de incendii de vegetatie.

In Anglia e plin de furtuni si vanturi + valuri puternice

In Nord-Est-ul Statelor Unite ale Americii, e frig de innebunesti. Temperaturi care scad sub -20 de grade constant. In Minnesota sunt temperaturi de sub -30 de grade.

Etna a erupt de 10 ori in anul 2013. Si in alte stiri mai vesele, in China s-a deschis festivalul international al Ghetii. In Harbin. E un oras intreg facut din gheata, ceea ce e super awesome.

Ce va urma in Ianuarie 2014 ? Ramane de vazut.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *