Orientarea sportiva – just great!

In ultimele 4 zile am cam absentat la capitolul articole personale, motivul fiind destul de simplu: cursul de orientare sportiva.

Ce este mai simplu spus aceasta orientare sportiva ? Orientarea in natura ( in cazul nostru in Padurea Verde din Timisoara ) cu ajutorul unei harti si poate a unei busole. Dar la cat de simpla era harta pe care am avut-o noi, busola era inutila. Avem un traseu bine stabilit, fetele au 3 km si 5 checkpointuri, baietii au 5 km si 8 checkpointuri.

Au fost patru zile ( intre 2 si 5 iulie ) in care am facut anumite trasee prin padure, pentru a ne invata cu aceasta. Cred ca m-as fi prins unde sa merg si daca nu as fi fost vreodata in padure. Era usor pentru mine sa gasesc toate punctele de control de prin padure. Mai grav era ca trebuia sa alerg dupa ele. Si atletul din mine e cam mort…..

Mi-au trebuit vreo 4 zile sa ma obisnuiesc cu alergarea. In aceste zile s-au intamplat destule chestii, nu doar mie, ci in general tuturor care am fost pe acolo.

Ziua 1 – 2 iulie 2009 – In ziua respectiva aveam si examen la gimnastica, examen pe care nu l-am mai dat pentru ca a inceput acest curs. Profesoara de gimnastica a zis ca nu modifica ora examenului. In felul asta cred ca raman cu o restanta pentru anul viitor.

Poate cea mai criminala chestie in cazul acestor ore de orientare sportiva a fost trezirea foarte…..matinala. La ora 8 trebuia sa fim la Padurea Verde, ceea ce insemna o trezire intre 6 si 6:45. De doua ori am reusit sa ajung la limita in zilele astea, din cauza ca plecam pe la 7:10.

Prima zi, la ora 8 in Amfiteatrul de la Universitate. Doua ore in care ni s-au explicat diverse chestii legate de harti, terenuri si in general de materia orientare sportiva. Doua ore in care multe persoane s-au plictisit de moarte ca mno, asa e cand suntem in A32.

La ora 11:20 am ajuns si pe la gradina zoologica ( padurea verde ) dupa o cautare dupa mijloace de transport prin oras altaturi de un coleg si o colega de facultate. Odata ajunsi acolo ne-am impartit in grupuri si ne-am plimbat vreo ora in padure pentru a recunoaste anumite chestii de pe harta. Foarte relaxant si amuzant ( aveam doi colegi care scoteau numai dume… ). La finalul orei ne-au anuntat ca maine la ora 8 trebuie sa fim direct la Padure, nu la facultate ca pana atunci.

Ziua 2 – 3 Iulie 2009 – De data asta am reusit sa ajung lejer pana la Padurea Verde, am plecat exact la timp si la ora 7:30 am dat iar de cei doi colegi cu care am fost ieri. Am ajuns la 7:50, cursul fiind simplu, notiunile erau simple, nu m-am chinuit prea mult cu ele la nici un curs.

La partea practica insa am patit o faza destul de nasoala. Am plecat ultimii, iar cei care au organizat traseul au venit pe urmele noastre sa ia punctele de control. Am facut fara probleme 4 din puncte, iar la al cincilea cei 3 cu care eram au luat-o aiurea pe harta. A trebuit sa ne intoarcem inapoi si sa cautam inca vreo ora si ceva dupa punctele de control care erau luate. Am facut noi poteci prin padure la cat am umblat. Dupa vreo ora de cautari ne-a sunat cineva sa ne zica ca ne-au luat punctele de control. Draci, ca am cautat ca nebunii dupa ele, mai ales ca am gasit bine punctele.

A doua zi toti intrebau de ce ne-am ratacit pe acolo. Ce dracu sa le raspundem daca ne-au furat punctele de control…..

Ziua 3 – 4 Iulie 2009 – De data asta am avut noroc sa ma ia cineva cu masina si sa ma aduca exact la timp, pentru ca atunci striga prezenta. De curs nu mai zic nimic, la traseu am mers cu un coleg, reusind sa terminam traseul in 43 de minute, avand 11 puncte de control. Binisor, tinand cont ca m-a tras colegul respectiv dupa el.

In ziua asta s-au intamplat vreo doua faze. Prima a fost ca doua fete s-au ratacit si au iesit la calea ferata, exact in partea opusa a traseului pe care il aveau. Si acolo au ajuns dupa ce le-au indrumat unii din padure. A doua faza a fost cu un prieten care era trecut ca DNF ( did not finish ). L-am sunat sa vad care e faza, el statea lejer la o bere ­čśŤ

Ziua 4 – 5 Iulie 2009 – De data asta ajungeam la timp, dar am avut noroc sa ma culeaga cineva de pe drum ( alti colegi ) si sa ma scuteasca de efort. Traseul de data asta l-am facut singur, avand nevoie de 48 de minute sa il termin. Asta este, daca nu am avut pe nimeni sa ma traga dupa el.

Traseul a fost destul de simplu, dar m-au depasit vreo 4-5 persoane pana sa ajung eu la final si de aceea cele 48 de minute sunt complet justificate.

Ziua 5 – 6 Iulie 2009 – Asta a fost ziua examenului. Pentru moment am dat examenul practic, cel scris urmeaza sa il dau astazi la ora 5 ( acum e ora 1:12). Ei bine, nu m-am asteptat sa scot un asemenea rezultat, dar cu hiperventilatie si o buna dozare a efortului am reusit sa reduc 10 minute din timpul de ieri, astazi ajungand la 38 de minute pentru traseul de 5 km. Am avut insa si colegi care au scos 22 de minute. Aia atleti…..

Oricum, faptul ca am reusit sa recuperez 10 minute fata de ieri e o mare performanta pentru mine, mai ales ca nu prea sunt bun la alergarea de rezistenta. Am reusit sa parcurg un km in 7 minute si 36 de secunde ( timpul meu cu alergare serioasa la 1500 de metri).

Urmeaza examenul scris, asa ca ma pun putin pe citit pentru a il trece cu o nota cat mai mare. Dupa care urmeaza Retezatul, probabil intre 13 si 18 iulie…

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Orientarea sportiva – just great!

  1. Pingback: Mariuskl » Si-a mai trecut un an……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *