Padel – sport nou sau mix de sporturi ?

Padelul a intrat prima oara in atentia mea acum aproape un an, cand cautam rezumatele unor meciuri de tenis de la US Open. Iar printre rezumatele meciurilor de tenis era si un video cu o variatie de tenis pe care nu am inteles-o la momentul respectiv. Sportul respectiv era Padelul, care incepe sa se raspandeasca si prin tarile din estul Europei. In Spania am inteles ca e destul de popular, au si o federatie acolo care se ocupa cu organizarea de competitii de padel.

La noi situatia e inca la inceput. S-au facut primele demersuri pentru crearea unei federatii, dar cum orice sport nou are nevoie de cel putin trei ani ca sa poti sa creezi o federatie, mai dureaza putin pana cand se va populariza. Cu toate acestea, acum o saptamana am fost invitat la primul teren de padel din Romania. Din zona Timisoarei cu siguranta e primul, locatia acestui teren fiind in Dumbravita, pe strada Praga, nr. 6. Am avut grija sa il pun si pe harta, in curand va aparea acolo oficial.

Am ajuns sambata dimineata la invitatia Dianei, sa vedem despre ce e vorba. Cum am avut parte de vreme mohorata, ma asteptam sa nu fie foarte practicabile, dar din fericire terenurile au fost si sunt acoperite, deci chiar daca e o zi ploioasa, se poata practica sportul. Chiar si pe canicula, daca stau sa ma gandesc, pentru ca nu sunt inchise in totalitate, iar acolo este un loc cu umbra.

Am fost acolo cu Mihai, Ioana, Emilia si Andra sa vedem despre ce e vorba. Cert e ca am intrat pe terenul de padel fara prea multa idee cum se joaca acest sport, dar gazdele ne-au tinut un scurt tutorial in care ne-au explicat pe scurt regulile jocului si cu ce se joaca. Asa ca incerc sa va explic si eu voua ce am inteles.

Incepem cu terenul, care este ceva mai mic decat un teren de tenis, asta pentru ca lipsesc marginile exterioare ale unui teren obisnuit de tenis. Lateralele sunt cu sticla si plasa (pentru ca se poate juca si cu sticla, o sa zic imediat si de asta) iar paleta/racheta de padel e ceva mai mica decat un racheta obisnuita de tenis, cu gauri in ea. Daca ai jucat tenis, o sa iti trebuiasca cateva minute sa te obisnuiesti cu ea fiind ceva mai mica. Mingea e la fel ca la tenis, dar cu o presiune ceva mai redusa, pentru a nu sari atat de mult.

Acum, despre jocul efectiv. Le luam pe rand:

  • Serviciul – lasi mingea sa cada jos si dupa ce a cazut poti sa o lovesti. Ai grija sa nu treaca de nivelul soldului. Serva trebuie trimisa in terenul opus, exact ca la tenis, pentru a fi valida
  • Puncte valide – daca mingea cade de doua ori in terenul advers, e punct valid. Daca mingea cade o data in teren si apoi in plasa sau sticla, ai voie sa lovesti mingea, cat timp nu cade inca o data in teren. Ai voie sa joci si cu sticla, daca mingea te depaseste si esti cu spatele la fileu. Doar sa cada in terenul advers.
  • Greseli – daca servesti in terenul gresit, se considera prima greseala, iar la a doua greseala se da punct pentru adversar. Daca lovesti mingea direct in plasa sau in sticla, se considera out. Daca dai mingea afara din teren (se poate intampla si asta), se considera out.
  • Sistemul e ca la tenis. 15,30,40 – set. Se joaca pana la 4 la seturi, cine ajunge la 4 e castigator. Cel putin asa am jucat noi.

Personal, apreciez ca terenul e acoperit si ca nu e nici foarte mare, dar nici foarte mic. Nu alergi degeaba dupa mingi, dar depui ceva efort, foarte util pentru cineva care vrea nitel de alergare, dar nu e foarte bun la tenis. Bine, nu asta e relevant, dar iau ca exemplu personal, eu neavand servicii foarte reusite atunci cand incerc sa joc tenis….

Iar daca chiar vrei sa joci tenis, ai cateva terenuri de tenis chiar in interiorul bazei. Plus un teren de fotbal. Si daca dupa o sesiune de sport ai chef de un pic de relaxare, au si un mic bar unde poti sa iei o gustare rapid. Sau o bere, sa te racoresti, ca tot vine vara.

Noi, dupa cateva partide de padel destul de intense, ne-am racorit pe margine si ne-am bucurat de gulas la ceaun facut de cei de la De Janos. Delicios. Pe langa ei, cei de la #MaxAir si #Baloony au ajutat la organizarea evenimentului si au premiat un blogger cu un zbor gratuit, cu avionul, deasupra Timisoarei. (mai multe despre zboruri cu balonul si avionul intr-un articol viitor).

Acum, la final de articol, imi dau seama ca majoritatea dintre voi nu aveti idee care e treaba cu padelul, chiar daca m-am chinuit sa il explic cat de cat. Din fericire, veti gasi cateva poze si videouri cu la ceilalti oameni care au fost la padel. Iar daca vreti sa vedeti despre ce e vorba, mergeti pana la terenurile Padel Center din Dumbravita si intrebati de padel, ca sunteti curiosi cum se joaca. Iar acolo va pot ajuta oamenii cu mai multe detalii.

De asemenea, puteti vedea mai multe poze si pe facebook Padel Center, inclusiv cele din ziua in care am fost noi acolo 🙂

Ai alte intrebari despre #Padel sau despre baza sportiva de acolo ? Lasa-le in comentarii aici sau pe pagina de facebook Padel Center.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *