Palatul Principilor din Alba Iulia se degradează tot mai mult din cauza orgolilor politice

Palatul Principilor Transilvaniei, imobil de patrimoniu din Alba Iulia din secolul al XV-lea şi care a fost folosit ca sediu chiar şi de Mihai Viteazul, riscă să ajungă o ruină dacă nu va fi supus unor lucrări de restaurare, în ultimii ani administrarea clădirii iscând şi dispute politice.

Până în anii 2000, cea mai mare parte a clădirilor din zonă aflate în patrimoniul statului erau în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în zonă fiind concentrate structurile Garnizoanei Militare Alba Iulia şi ale unor unităţi militare.

Ulterior, acestea au fost cedate rând pe rând de Armată, iar acum cele mai multe imobile sunt în patrimoniul statului sau al unor instituţii publice, dar există şi clădiri aflate în proprietatea unor persoane fizice sau a Bisericii Ortodoxe şi a Bisericii Romano Catolice cum sunt cele două palate arhiepiscopale în care funcţionează arhiepiscopiile de Alba Iulia ale celor două culte.

In 2009, Palatul Principilor Transilvaniei a fost predat prin Hotărâre de Guvern din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *