Până la urmă a intrat și Timișoara în carantină

14 zile. De luni, 8 Martie, de la ora 00:00 până pe 22 Martie, ora 00:00.

Ce înseamnă asta ? Mare parte din locațiile comerciale vor închide mai devreme (dintre cele care încă mai rămân deschise), iar plimbările de plăcere sau cu un pic de treabă vor fi limitate. Doar dacă sunt situații importante se poate ieși. Tehnic.

Practic, lumea va ieși ca și până acum. Oamenii tot vor trebui să meargă la locurile de muncă, se va sta în trafic, mai ales la ieșirile din localități, mai ales în primele zile de carantină. Că dacă e frig și plouă, nici poliția nu mai are chef să te oprească.

Pentru oamenii din localitățile apropiate de Timișoara, carantina asta poate fi ușor problematică. Nu pentru că nu s-ar putea aproviziona cu alimente, ci pentru că tot ce e legat de domeniul construcțiilor cam necesită o vizită în oraș. Iar “am nevoie de adeziv / ciment” nu e un motiv pe declarație. Presimt o încetinire ușoară a domeniului construcțiilor în perioada următoare.

Partea bună: măcar mai respiră și orașul vreo două săptămâni. Că în ultima lună a fost haos în trafic, nu mai aveai loc de atâtea mașini pe drum.

Una peste alta, ce va face carantina asta ? Va obliga oamenii să nu mai iasă de capul lor peste tot. Sigur va scădea procentajul de infectări la mia de locuitori, dar nu semnificativ, Timișoara tot va rămâne undeva pe la 7 la mie și peste două săptămâni.

Iar asta va fi un nou motiv de “ceartă și nemulțumire” între diverși politicieni locali și oamenii care comentează pe facebook.

Fritz se plângea că n-a avut ce face și a trebuit să accepte măsuri mai stricte. N-a fost el singurul, 30 din 38 membri ai CJSU au zis aceeași chestie. Problema e că n-ai cum să împaci cetățenii furioși că o să fie blocați 14 zile în aceeași zonă și oamenii cu business-uri care vor să facă și ei un ban și care se plâng că afacerile lor stau închise și în același timp să reduci presiunea pe secțiile ATI din spitale.

Efectiv e o situație de win something, loose something. Oamenii care conduc Comitetul Județean pentru Situații de Urgență sunt puși cu niște fapte în față și trebuie să ia o decizie. Și indiferent ce decizie ar lua, o bună bucată din populație nu va fi mulțumită.

Permiți aceleași condiții, riști ca numărul de infecții să depășească capacitatea de îngrijire a spitalelor. Moment în care oamenii riscă să nu mai primească nici un fel de tratament și să aibă șanse de 100 % să moară dacă ajung în stadiul în care au nevoie de oxigen sau ventilatoare.

Sau mergi în direcția opusă și ții o carantină strictă (mult mai strictă decât ce se propune acum), dar pentru 14 zile, omorând deja o mulțime de afaceri care oricum sunt la limită și punând sub presiune o mulțime de oameni, care dacă nu vor lucra, nu vor face bani și evident nu se vor putea întreține. Iar de acolo până la furturi și plânsete de foame nu mai sunt decât câțiva pași.

Cât timp ai tipul acesta de aglomerare urbană și trebuie să permiți deplasările și întâlnirile dintre oameni, sunt slabe șansele ca o carantină de scurtă durată, mai ales cu măsurile actuale, să fie eficientă. Problema e că dacă o faci mult prea agresivă, riști revolte la nivel local și nesupunere civică, lucru pe care nici un politician nu și-l dorește.

Legat de soluții ? În situația actuală, poți convinge oamenii să stea în case, dar va costa destul de mult. Motivație financiară + restricții mai serioase deplasare pot ajuta mai clar la o reducere a numărului de cazuri.

Nu e însă fezabil. Să zicem că primăriile decid ca în aceste zile de carantină, nimeni nu mai iese din case decât pentru strictul necesar (alimente), iar în rest fiecare în curtea lui. În primul rând, n-ai suficiente forțe de ordine să fii sigur că asta se va întâmpla. În al doilea rând, n-ai avea suficienți bani să plătești oamenii pentru zilele de lucru pierdute. Iar deducerea de impozite e o glumă, că nu acolo sunt banii mulți. În al treilea rând, undeva pe la ziua 10, oamenii ar începe să o ia razna. Să stai 10 zile cu aceleași persoane, începi să urăși și când respiră diferit.

Indiferent câte taste apăsăm să ne spunem părerea, decizia e luată: Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă sunt toate în carantină. Nu va fi ceva deosebit. Lumea care va trebui să meargă la locul de muncă va merge în continuare. Se va sta mai mult la coadă la intrarea și ieșirea din municipiu / comune. Oamenii probabil se vor înghesui la fel prin magazine.

În fine. Nu-i o dramă.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *