Pe scurt – Statistica alegeri parlamentare 2016

Am reusit intr-un final sa imi fac timp sa fac niste calcule legate de posibilul parlament pe care il vom avea dupa 11 decembrie 2016. Calcule simple, bazate pe cateva statistici pe care le-am gasit in media, combinate cu numarul efectiv de voturi obtinut de anumite partide la alegerile locale din 2016.

Foarte pe scurt, situatia e in felul urmator:

Senat

PSD+ALDE reusesc sa formeze o majoritate si vor controla probabil Senatul. Din calculele mele, undeva la 55 % vor avea. PNL va avea probabil 34 % din mandate, iar in Senat vor mai intra PMP (3 % din mandate), UDMR (6 % din mandate) si USR (2 % din mandate)

Camera Deputatilor

PSD+ALDE nu formeaza o majoritate in camera deputatilor, fiind undeva la pragul de 47-48 %. PNL-ul va avea tot undeva la 34-35 % din voturi, UDMR, PMP si USR vor avea undeva la 6 % din voturi fiecare.

Aici situatia va fi un pic ciudata, dar daca situatia e cum o preconizez, vom avea si aici o majoritate cu PSD+ALDE si probabil UDMR, pentru ca prefera sa fie la guvernare. Sau chiar PMP, nu m-ar mira nici asta.

Inainte sa postati comentarii fara noima, bagati de seama un lucru: eu m-am bazat pe cifre, dar exista si acolo o marja de eroare de 2-3 %. Evident, asta se va putea intampla daca vor fi tot acei votanti ca si la alegerile locale. Din ceea ce am observat insa, vor fi mai multi tineri care vor vota la aceste alegeri. Ramane de vazut pe 12 decembrie 2016 daca votul lor va fi suficient sa imi schimbe aceste statistici.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Pe scurt – Statistica alegeri parlamentare 2016

  1. Pingback: Statistica extinsa a alegerilor parlamentare 2016 | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *