Planurile anatomice ale corpului – Anatomie

Un alt articol legat de kinetoterapie.

Planurile anatomice

Planurile anatomice sunt suprafete care sectioneaza imaginar corpul sub o infinitate de incidente; in functie de orientarea acestora fata de pozitia anatomica, exista trei categorii principale de planuri anatomice: planuri frontale, planuri transversale si planuri sagitale.

Planurile frontale sunt dispuse verticale, aproximativ paralel cu fruntea si impart corpul intr-o parte anterioara si una posterioara; planul frontal care trece prin centrul de greutate al corpului si il imparte intr-o jumatate anterioara si intr-o jumatate posterioara se numeste plan medio-frontal.

Planurile sagitale sau antero-posterioare sunt dispuse vertical, antero-posterior si impart corpul intr-o parte dreapta si una stanga; planul sagital care trece prin centrul de greutate si imparte corpul intr-o jumatate dreapta si intr-o jumatate stanga se numeste plan medio-sagitale.

Planurile transversale sunt dispuse orizontal si impart corpul intr-o parte superioara si una inferioara; planul medio-transversal este acel plan transversal care imparte corpul intr-o jumatate superioara si intr-o jumatate inferioara, trecand prin centrul de greutate al acestuia.

Aceste planuri anatomice sunt utile pentru descrierea si orientarea tuturor elementelor anatomice.

Fiecare plan de referinta are un ax care trece prin centrul de greutate al corpului; astfel, planurile medio-sagital si medio-frontal au un ax comun, vertical, denumit axul longitudinal, iar planul medio-transversal are un ax transversal, orientat orizontal; acesta din urma se intersecteaza cu axul longitudinal la nivelul centrului de greutate.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *