Pretul la benzina a urcat serios…

Ponta, sa-ti traiasca idea ta de marire a accizei. Inainte sa anunti intentia pentru acciza ta de 7 euro centi, in Bucuresti era benzina 5.62. Ai zis ca tendinta internationala a fost de scadere si ca nu ne va afecta.

Ei bine, a venit 1 Ianuarie 2014, ai renuntat la ideea ta de taxa, temporar iar rezultat e urmatorul. Fara taxa aplicata, benzina costa in Bucuresti nu mai putin de 5.88 de lei. Daca ai fi aplicat acciza la benzina (doar la benzina, nu mai vorbesc de motorina), pretul ar fi fost undeva la 6.2 lei pe litru de benzina.

Pe Realitatea la capitolul scumpiri se mentioneaza ca:

“Deşi iniţial suprataxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o până în aprilie. 2014 începe şi cu o monedă naţională depreciată până la minimul ultimei jumătăţi de an. În schimb, s-a schimbat începând de astăzi preţul accizei, dat fiind că Guvernul a decis modificarea modalităţii de calcul.

Cu alte cuvinte, benzina şi motorina se vor scumpi oricum de la începutul anului . conform primelor estimări, scumpirea va fi de 9 bani la litru.”

Acum cateva zile benzina era 5.73. A ajuns azi la 5.88. Adica 15 bani. Nu doar 9.

Hai sa vedem daca acum, dupa toate aceste scumpiri, mai ai vreo idee de adaugat la accize pe capul nostru.

Daca s-ar fi pastrat acciza, astazi am fi gasit un pret de 6.2 lei / litru de benzina. Cu 60 de bani mai mult ca acum 50 de zile.

Eu merg cu masina mult, in jur de 12 000 de km pe luna. Cel putin asta am facut in ultimele luni. Calculam ca daca taxa ar fi fost aplicata si litrul de benzina ar fi ajuns intr-adevar la pretul de 6.2 lei / litru (si aici nu conteaza unde alimentezi, ca tot 50-60 de bani in plus s-ar adauga la litru), ar trebui platit in plus pentru o luna suma de 500 de lei comparativ cu acum o luna. La cota actuala, cu scumpirea de 28 de bani, se vor cheltui cu 300 de lei mai mult decat in luna Noiembrie 2013. Banii aia nu i-ai adus in nici un fel in piata din Romania, domnule Victor Ponta, iar noi continuam sa platim. Fara a avea prea mari beneficii si avand inca o multime de drumuri pe care ne rupem masinile.

Si anul abia a inceput……

(am postat asta pe facebook, dar reiau ideea si aici pe blog. Si intreb: cat va afecteaza scumpirea asta de carburant ?)

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *