In anul ce a trecut am avut ocazia sa merg prin o multime de locuri, o multime de drumuri, o multime de peisaje. Fiindca am fost atat de mult pe drumuri, nu am avut timp sa le descriu pe blog. Pana acum. Incep o noua serie de povestiri de calatorie, intitulata Prin Patria Romania. Pentru ceea ce are Romania frumos.
Mi-am dorit de multe ori sa vizitez tot ceea ce are mai frumos Romania. De multe ori nu am putut, fiind retinut, la fel ca alte milioane de romani, de job sau de alte probleme. In toamna trecuta insa s-au intamplat doua lucruri bune, as spune: am reusit sa imi iau permisul de conducere de categoria B si am inceput un proiect care m-a dus prin toate zonele frumoase ale Romaniei.
Totusi, inainte de Octombrie, am reusit sa prind cele mai frumoase doua drumuri din Romania pe timpul verii: Transfagarasan si Transalpina.
In drum spre Transalpina, am plecat de dimineata devreme dinspre Petrosani spre Bumbesti Jiu si apoi mai departe spre Novaci. Iar de acolo a inceput urcusul spre Ranca pe Transalpina.
O sa incerc sa arat prin mai multe poze cum a fost drumul pana acolo.
Defileul Jiului a fost tot timpul un drum ceva mai greu de parcurs, fiind destul de strans si nefiind posibil sa mergi cu viteze foarte mari, mai ales noaptea, pentru ca nu vezi unde incep curbele. Ziua insa, intr-o vara extrem de calduroasa, e o placere sa mergi lejer, cu geamul deschis si sa admiri peisajul.
Pe langa peisaj mai apuci din cand in cand sa vezi si raul dupa care vine numele acestei portiuni: Jiul
Dupa vreo 25 de km ajungi si la manastirea Lainici.
Si pe deasupra mai vezi din cand in cand trenuri, pe care nu apuci sa le fotografiezi foarte repede, motiv pentru care pozele sunt cam blurate..
De la Bumbesti Jiu incolo am mers pe ceva drum judetean unde am reusit sa prindem aer in varful unui deal (a fost spectaculos). Dupa care am ajuns in Novaci si am gresit drumul (indicatoarele sunt putin confuze chiar la iesirea din Novaci, deci atentie cand treceti pe aclo) si apoi am inceput urcusul pe Transalpina catre statiunea Ranca.
Ei bine, dupa o urcare serioasa am ajuns si intr-o parcare pe varful unui deal, de unde puteam vedea orasul Novaci… o priveliste excelenta.
Si intr-un final, de pe geamul masinii puteam vedea Ranca cu toate cabanele, vilele, pensiunile si hotelurile din aceasta statiune montana, locul favorit al gorjenilor si valcenilor de schiat pe timpul iernii.
N-am zabovit tare mult prin Ranca, dar cu siguranta gasesti ceva lucruri interesante de vazut in aceasta statiune. Vara, pe langa peisajul excelent pe care il ai pe Transalpina, cel mai inalt drum din Romania (am prins altitudinea de 2120 de metri undeva sus), mai poti merge si cu atv sau cu bicicleta, pentru cei care au chef sa faca sport la inaltime. Iarna, e clar ca zona e destinata pasionatilor de schi si alte sporturi de iarna, mai ales ca zapada tine aici din noiembrie pana in aprilie. Suficient timp sa te dai cu placa sau cu schiurile, as zice.
Am stat foarte putin in Ranca, pentru ca ne-am continuat drumul pe Transalpina…. dar asta urmeaza intr-o alta povestire de prin patria Romania.
Probabil unul dintre cele mai frumoase trasee rutiere de la noi din tara. Traseu rutier destul de greu oricum ! Iarna nu e prea placut sa urci spre Ranca, poti cala motorul masinii daca nu ai experienta in ale condusului. Chiar iti recomanda sa ajungi acolo pe timp de iarna 🙂
Traseul e si mai tare de la Ranca incolo, pe Transalpina. Merita explorat pentru senzatii tari la volan! Ranca, vara e o statiune mizerabila, este oribila din punct de vedere arhitectural, fiecare a construit ce a vrut si cum a putut mai urat! Pacat, ar fi putut fi ceva superb.
@Adi Lupu, tu ai impresia ca masinile aste noi se mai incing astfel incat sa calezi motorul? Serios, ce jaf de masina ai tu? Daca ai cauciucuri de iarna si eventual lanturi, n-ai de ce sa ai probleme!
@catalin – e faina si urcare pana in Ranca, dar cu siguranta e mai fain dupa Ranca mai departe pana la intersectia de Voineasa, Sebes si Petrosani.
Legat de Ranca, s-au cam construit haotic acum cativa ani, s-au dat autorizatii peste autorizatii pentru cabane si vile pe acolo. Acum se cam vad rezultatele. Nu avem cultura statiunii cum o au strainii, cat mai rafinat si mai placut ochiului. Probabil ca asta o sa ajunga la noi cand scapam odata prima generatie de dupa comunisti. O sa mai dureze.
Cat despre motor, e urcarea mai grea, dar daca o tii in viteza potrivita si urci cu cap, nu o sa ai nici o problema.
Repet, o masina moderna, inclusiv Logan, nu are de ce sa aibe probleme la urcare pe Ranca, chiar si iarna, dar asta e alta discutie.
Nu e vorba de comunisti, e vorba de cultura, se faceau case frumoase si pe vremea comunistilor, si atunci erau arhitecti buni. Dar daca cultura lipseste, atunci trebuie cultivata de catre arhitectii sefi care dau avize si autorizatii, dar astia sunt la randul lor si ei inculti. Eu cand am ajuns la Ranca prima data am ramas masca, inainte sa cobori spre statiune, peisajul e extraordinar, este practic o asezare in mijlocul pustietatii pe varful unui munte. Si cand cobori acolo, te apuca groaza vazand casele alea urate. Poate e si defect profesional, la mine, cine stie.
@catalin – Eu nu ma refeream la felul in care faceau casele in perioada respectiva, eu ma refer la reflexele care au ramas din perioada respectiva si care se traduc, printre altele, si in felul in care sunt construite anumite imobile 🙂