Sunt cateva principii de baza care trebui sa le respecti atunci cand acorzi primul ajutor si care stau la baza decizilor pe care lei vei lua in legatura cu victima si in special pentru a nu ii agrava starea.
1. Asigurarea locului accidentului – cei care acorda primul ajutor trebuie sa asigure securitatea persoanei accidentate si a celor din jurul ei, mai exact sa scota persoana accidentata din zona in care a avut accidentul / incidentul in cazul in care exista pericol de incendii, explozii sau alte pericole.
2. Prevenirea agravarii situatiei – pentru a nu agrava starea persoanei accidentate este necesar sa evaluam situatia, sa descoperim cauzele care au provocat-o astfel incat tratamentul pe care il dam sa nu ii faca in nici un fel rau.
Exemple: o persoana aflata in stare de inconstienta este asezata in decubit lateral pentru a prevenii asfixierea acesteia (mai usor spus o punem intr-o partea pentru ca atunci cand persoana este inconstienta muschii isi pierd capacitatile motorii, iar limba, fiind un muschi, isi va pierde si ea aceasta capacitate, fiind posibile sa isi inghita limba); unui accidentat care prezinta o hemoragie i se face hemostaza (oprirea sangerarii) pentru a preveni pierderea de sange care in cazuri grave poate determina aparitia socului hemoragic; unei perosnae care a suferit un accident intr-un mediu cu temperatura scazuta i se asigura confort termic (o patura sau se pune ceva pe el pentru a mentine temperatura corpului undeva la 36 de grade). Mai sunt si alte exemple, dar voi mai scrie despre metode de prim ajutor in diverse ocazii.
3. Stabilirea contactului cu persoana bolnava / accidentata – de multe ori cand se intampla un astfel de accident se aduna tot timpul o groaza de oameni in jurul persoanei accidente, persoane care de multe ori complica acordarea primului ajutor. De multe ori e mai bine sa nu fie persoane in jur pentru a putea determina mai exact starea pacientului.
a) cand persoana este inconstienta, este necesar ca prim ajutorul sa fei rapid si eficace pentru ca uneori poate fi vital
b) cand persoana este constienta, se incearca comunicarea cu aceasta, mai ales datorita starii psihice postraumatice a accidentatului si a durerilor pe care le acuza; se incearca un contact fizic cu victima si imprimarea unei atitudini optimiste in timpul examinarii fizice.
4. Ameliorarea durerii – in unele cazuri durerea este alinata prin simpla imobilizare a segmentului lezat sau aplicarea de bandaje, in general in cazul fracturilor. Sunt insa si multe situatii cand ranile sunt adanci si este necesara administrarea de substante medicamentoase cu efect antalgic (asa zisele painkillere de la englezi).
5. Stabilirea prioritatilor – acest principiu se aplica in general in cazul politraumatismelor (mai multe rani, fracturi etc) sau afectiuni simultane de diverse etiologii si cu prognostic diferit; de asemenea mai pot exista situatii in care mai multe persoane necesita simultan acordarea unei asistente de urgenta; in cazul in care personalul care acorda primul ajutor este minoritar se face o evaluare rapida a statii victimelor si se stabilesc prioritatile. Ca o observatie persoanele care nu misca au prioritate in fata celor inca sunt constiente.
6. Raportarea accidentului si solicitarea ajutorului altor persoane – raportarea accidentului e bine sa se faca chiar inainte de inceperea primului ajutor pentru a permite salvarii, pompierilor sau altor unitati specializate sa isi faca aparitia cat mai repede. Cand sunati la 112 (numarul romanesc pentru situatii de urgenta) aveti grija sa dati urmatoarele date, pentru a permite ambulantei si altor unitati sa fie echipate corespunzator:
– natura accidentului : accident rutier, explozie de gaze etc;
– numarul accidentatilor si natura leziunilor pe care acestia le prezinta;
– locul accidentului: adresa sau localizarea cat mai exacta;
– in final, cereti confirmarea raportului;
– numele persoanei care cere ajutorul, adresa si eventual un numar de telefon de unde se solicita ajutorul.
In ceea ce priveste transportul accidentatului, este de retinut faptul ca deplasarea cu vehicule specializate (ambulante, elicoptere utilate pentru astfel de situatii) este cea mai buna varianta posibila, deoarece exista situatii in care starea pacientului se poate agrava in timpul transportului si necesita o interventie specializata, precum si datorita posibilitatii unei deplasari rapide la spital.