Proprietatile cafelei

Cafeaua e un lucru fara de care multi americani si marea partea a nordului Europei nu ar putea trai. O zic asta statisticile legate de bautorii de cafea. Americanii sunt pe primul loc in lume la baut cafea, dar asta doar pentru ca sunt mai numerosi, dar olandezii, danezii, suedezii si finlandezi beau mult mai mult cafea intr-o zi. Finlandezii sunt cei mai entuziasti, consumand per persoana de trei ori mai multa cafea decat un american. Probabil ca si frigul si noptile lungi de iarna au ceva de a face cu asta.

Cafeaua e de fapt un insecticid dezvoltat de plantele de cafea ca sa scape de insecte, o metoda de protectie care reuseste sa elimine insectele nedorite de pe planta, dar se pare ca pentru oameni structura chimica a cafelei este una foarte buna pentru a ii tine alerti in multe momente ale zilei sau in noptile lungi inainte de vreun examen (aka studenti, ca tot mai e putin pana incepe si anul universitar 2015/2016). Are efecte benefice aceasta cafea, chiar daca ofera putina dependenta. Oricum, fata de alte substante care ofera dependenta, lipsa de cafea nu te va omora, doar te va face mai morocanos. Pana trece efectul acesteia.

Ei bine, am vorbit despre cafeaua normala pe care o bea toata lumea…. mai putin eu, pentru ca se pare ca indiferent cata cafea as avea la bord, nu reuseste sa ma tina treaz. Mai degraba ma apuca somnul dupa o ceasca de cafea decat sa ma tina mai activ. Din pacate, se pare ca energizantele si ceaiul isi fac treaba mai bine decat cafeaua in cazul meu.

Dar mai e un tip de cafea care poate avea efecte benefice pentru organism: cafeaua verde. De retinut insa ca boabele verzi de cafea nu sunt deloc recomandate pentru baut regulat, ci doar in anumite cure bine stabilite. Cele doua mari beneficii pentru care oamenii mai consuma cafeaua verde sunt legate de antioxidanti si de faptul ca ajuta multi oameni sa scada in greutate. Pe langa acestea, se spune ca este buna pentru hipertensivi, amelioreaza diabetul zaharat si are efecte anti inflamatoare si antiseptice. Exista studii destul de bine fundamentate facute in SUA care arata efectele benefice ale acestei cafele.

Dar dupa cum ziceam mai sus, consumata doar la recomendarea unui medic nutritionist, nu constant, asa cum facem unii dintre noi cu cafeaua normala.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *