Rămâne să vedem la anul…

Votul de la prezidențiale e puțin relevant pentru alegerile de anul viitor. Sunt două motive simple:

  • Alegerile locale și parlamentare sunt blocate per localitate / județ. Deci dacă ești un student în Timișoara cu domiciliu în Suplacu de Tinca, de exemplu, singurul lor unde poți vota la locale e în Suplacu de Tinca sau oriunde în județul Bihor la alegerile parlamentare. E o restricție normală, dar exclude o bună bucată a populației care s-a dus în orașele mari pentru a își căuta un trai mai bun
  • Județele sărace care sunt pline de pensionari o să scoată mereu aceeași parlamentari, indiferent cât vrem noi să fie altceva. Sistemul actual de distribuire al mandatelor e absolut stupid și ar trebui schimbat, în mod special pentru alegerile parlamentare.

Trebuie cumva să obții reprezentativitate pentru anumite zone în parlament, dar să ai și un număr cât mai mare de voturi exprimate pentru a fi reprezentativ. Am vreo câteva idei legate de cum s-ar putea face asta, dar le voi dezbate într-un articol viitor, legat de cum ar putea arăta România cu un parlament unicameral și cum ar trebui distribuite voturile cât mai echitabil în funcție de voturile populației.

Evident, voi face și un articol legat de o posibila reorganizare teritorială a României, dar momentan suntem multe prea departe de o astfel de perspectivă.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *