Razboiul submarinelor

Imi place sa ma uit la filme de razboi. Nu stiu exact de unde am pasiunea asta, dar e cert ca mi-a placut foarte mult istoria inca de cand eram mai mic, inca de atunci citind o multime de carti de istorie si despre evenimente din istorie. Si cate decizii luate intr-un anumit moment au schimbat soarta a milioane de oameni. Ce ar fi fost de exemplu daca Imperiul Roman nu se destrama ? Sau poate daca turcii reuseau sa cucereasca Viena in 1683 ? Am fi avut o europa in care una din limbile de baza sa fie limba turca ?

Totusi cred ca cele mai multe modificari ar fi aparut daca n-ar fi fost cele 2 razboie mondiale. Ma indoiesc ca ajungem la un asemenea nivel tehnologic fara razboie. Nu doar primul si al doilea razboi mondial, ci si razboaiele de dupa (Coreea, Vietnam, Afghanistan, Irak) au favorizat progresul tehnologic, pentru ca armata a investit mult in tehnologie, tehnologie care a mers mai departe (cel putin ideile) la alte persoane. Persoane care au creat calculatoare, laptopuri, tablete si cine stie ce nevoia de electronice si alte chestii cool.

Totusi, astazi am apucat sa ajung sa ma uit la TV pentru a vedea asa zisul razboi al submarinelor, sau lupta din Atlantic dintre englezi si nemti. In cel de-al doilea razboi mondial Donitz (amiralul sef al nemtilor) si submarinele lor au scufundat tone intregi de materiale in Atlanticul de Nord fara a avea prea mari probleme intre 1940 si 1942. Multi spun ca daca Hitler i-ar fi dat mai multe submarine lui Donitz alta ar fi fost situatia, pentru ca daca ar fi avut un numar mai mare de submarine intre acei ani ar fi putut bloca aproape toate vasele comerciale care veneau catre Anglia, lasandu-i pe Englezi fara suport pentru razboi.

Odata insa cu intrarea americanilor in razboi situatia s-a schimbat si pana in 1944 majoritatea submarinelor au fost scufundate si implicit razboiul pe mare pierdut.

Vazand acest episod din “Battlefield” (asa se numea seria de documentare despre cel de-al doilea razboi mondial) mi-am adus aminte si despre restul de batalii navale, dar de data aceasta din Pacific, multe dintre ele absolut incredibile (americanii si japonezii se luptau pe insulele din Pacificul de Sud, insule mici in plina jungla, pline de insecte care cred ca au omorat mai multe persoane decat armele). Poate cu alta ocazie voi mai scrie si despre acestea.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *