Într-o seară de sâmbătă, după ce am văzut câteva meciuri interesante din La Liga si Serie A, prima oară după o grămadă de timp, am decis să văd ce mai e și pe Netflix (tot după o grămadă de timp). În mare, nimic interesant. Documentarul de care o să discut azi mi-a sărit în ochi din cauza faptului că e un twin experiment, lucru care scoate multe din componentele de natură genetică din calcul și păstrează doar factorii de mediu, pe cât pot fi ei controlați.
În documentarul acesta, principalul scop a fost să se vadă dacă o dietă vegană versus una omnivoră aduc ceva diferențe la nivel de sănătate, mai precis nivel de grăsimi, microbiom, energie, masă musculară etc.
Evident, va fi plin de spoilere, deci dacă vrei să urmărești și tu documentarul, e mai bine să iei o pauză și să revii după.
Prima constatare și lucrul care m-a scos cel mai mult din sărite: reclama așa zis mascată. La tot felul de produse medicale, la restaurante de lux care au făcut transformarea în restaurante vegane dar și campania care și-au făcut-o doi politicieni care au zis că veganismul e bun.
Dar cel mai mult m-a scos din sărite propaganda asta dubioasă gen: “nu mai mâncaț carne”. Sunt de acord că poate n-ar trebui să bagi carne în fiecare zi, dar nici să exagerezi și să zici absolut deloc.
Un segment relativ bine pus acolo e totuși cel legat de condițiile de creștere ale porcilor și puilor în SUA. Nu că în România ar fi mult diferite. Faptul că sunt milioane de pui într-un sfert de hectar, îngrămădiți și fără loc de mișcare, nu e deloc cel mai bun mediu. La fel și deșeurile de la porci, care sunt aruncate pe câmp (avem o ferma aici pe la Ciacova, dar și la Pădureni unde, în momentul în care se împrăștie “fertilizatorul”, e absolut oribil mirosul). Felul acesta de a crește sigur aduce un mai bun profit și o mai bună organizare pentru companii, dar pe de altă parte e un spațiu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. De aia în ferme se baga antibiotice la greu, că altfel ar fi epidemii după epidemii.
Problema e că nu are nici o legătură acel segment cu experimentul în sine. Puteau să facă un alt documentar doar din asta separat.
Și cu asta ajung la ceea ce e cel mai enervant: lungirea excesivă a unui documentar care putea fi făcut lejer în două părți, în loc de patru. Cum spuneam și mai sus, au mai adăugat încă 2 episoade doar ca să discute despre restaurantul acela din New York cu 3 stele Michelin care s-a transformat în restaurant vegetarian, vreo 15 minute cu primarul din New York și cu ceva deputat care au povestit și ei cât de rău se simțeau și că aveau glicemia ridicată din cauza alimentației și cum veganismul i-a salvat de probleme (prea mult propaganda, ar fi fost interesant de văzut date), încă vreo jumătate de oră despre fermele de pui și porci de care ziceam mai sus, plus alte mici segmente care erau cumva în plus.
Pe de altă parte, rezultatele de final au fost interesante, mai precis faptul că o dietă bazată pe plante ajută la o mai bună echilibrare a nivelului de glucide și lipide în organism (în special din procentajul de grăsimi la nivelul organismului) și aduce în general o mai bună stare de sănătate comparativ cu o dietă omnivoră. Ce ar fi fost iarăși interesant de văzut e exact ce a conținut acea dietă, lucru pe care nu am reușit să îl găsesc momentan.
Ah, și încă ceva, lucru la care mă așteptam, sunt anumite lucruri pe care dieta pe bază de plante nu poate suplini, și anume o mai bună creștere a masei musculare, din moment ce o bună parte din participanți par să fi pierdut din masa musculară, chiar si cu exercitii.
TL;DR: E un documentar lungit artificial, clar cu un bias legat de veganism, plin de reclame mascate. Realist, mai bine urmărești primul și ultimul episod, restul sunt de umplutură. 5/10.
LE: M-am uitat un pic și pe IMDB, văd că și restul de oameni sunt la fel de inflamați legat de faptul că e prea one-sided și biased. Și pe bună dreptate.