Rezultatele alegerilor locale 2020 în județul Timiș

Știu că mare parte din oameni sunt mai mult interesați de rezultatele din București și marile orașe, așa că eu am fost ceva mai atent la cursele locale din județul Timiș.

Nu mă așteptam la schimbări majore, dar sunt câteva lucruri de menționat după aceste alegeri:

  1. S-a mai egalizat numărul de primari ai PNL cu cei de la PSD. PNL are 4 primari în plus față de PSD (46 vs 38), dar cu mențiunea că unii au plecat dintr-o parte în alta. În mare de la PSD la PNL…. so take it with a grain of salt.
  2. Ambele municipii din județul Timiș și-au schimbat primarii. Dacă la Timișoara e binecunoscută victoria categoria a lui Fritz împotriva lui Robu, ei bine, la Lugoj a fost o victorie la fel de categorică a unui PNL-ist (Buciu Alexandru Claudiu) împotriva unui alt veșnic primar, mai precis Boldea.
  3. Estul județului Timiș e încă destul de roșu. Nu prea au fost schimbări de primari în nici una din localitățile aflate la est de Lugoj. Tot aici în est e și singurul primar UDMR din județ, la Dumbrava.
  4. USR a obținut victorii în zona urbană: Timișoara și Dumbrăvița, ceea ce arată destul de clar opțiunea de vot din capitala Banatului. Pe lângă acestea, au mai avut victorii la Cenad, o victorie chiar lejeră și încă una la Foeni.
  5. PMP a obținut 4 fotolii de primari, 2 dintre ele surprinzătoare, la Săcălaz și Bucovăt. Mai ales la Bucovăt, unde a fost destul de strâns. Pe lânga acestea, au câștigat și la Giarmata și Uivar.
  6. ProRomânia a reușit să câștige 2 primării, la Otelec și Variaș, unde primarul în funcție a câștigat destul de lejer. Fost PSD-ist, evident.
  7. Un lucru interesant e apariția a 2 primari de la Partidul Republican (mă rog, unul într-o alianță cu PSD-ul, la Cenei). Un partid nou care a cooptat doi primari care aveau mari șanse de câștig în comunele lor.

Au fost și 3 situații interesante:

  • La Ghilad, primarul Guran a câștigat cu 26.67 % din voturi, având 5 voturi în plus față de următorul candidat.
  • La Orțișoara, din ce arată datele, e egalitate între Ivănescu Lucian (PMP) și Aleodor-Gheorghe Sobolu (PSD), amandoi cu 604 voturi. Dacă se mențin aceste cifre, va fi singura localitate din Timiș unde vom avea un “tur 2”.
  • În Lenauheim, comună care cuprinde 3 localități, 3 candidați au obținut victorii în fiecare localitate, dar la total, candidatul PNL l-a depășit pe cel de la USR cu 50 de voturi.

Și poate cel mai interesant va fi felul în care vor arăta consiliile locale. Pentru că, deși PSD a câștigat 38 de primării, în mai mult de jumătate se pare că nu vor avea majoritate și vor face cu greu alianțe cu alte partide, ținând cont că mare parte din locurile din consiliile locale merg la USR sau PNL, formațiuni cu care ar face ceva mai greu o coaliție.

La final, ditamai harta cu situația primariilor din județul Timiș:

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *