Riscurile pe care ni le asumam la volan

Cat timp esti la volan, ar trebui sa mereu atent la ceea ce se intampla in fata si in spatele tau, in oglinzi. Avertismentele politiei in cazuri de genul sunt destul de serioase, gen sa nu iti iei ochii de la drum, pentru a nu face vreun accident. Si cu toate acestea, e plin de accidente pe la noi. Cele mai multe accidente sunt cauzate de nebuni care se baga aiurea in depasiri, dar pe aprope sunt si cei care nu sunt atenti la volan sau care adorm. Iar acestea sunt probleme destul de mari.

O stiu, pentru ca recent cineva a intrat in mine ca MIG-ul. Nu o sa dau momentan detalii, astept doar sa se termine toata operatiunea cu documentele si asiguratorii, iar apoi va voi putea povestii mai in detaliu. Pe scurt, omul a plecat la drum obosit, iar cand in fata s-a incetinit din cauza unui eveniment, nu a fost pe faza pentru a opri masina in timp util.

Iar asta e unul dintre lucrurile pe care le recomand tuturor cu care vorbesc: daca esti prea obosit si simti ca nu mai poti sta treaz, trage pe dreapta si dormi jumatate de ora intr-o benzinarie. Chiar daca esti la 20 km de casa. Un somn scurt + o cafea te vor face sa iti mai revii cat de cat incat sa iti poti continua drumul fara sa produci accidente. Si credeti-ma pe cuvant, stiu cum e sa fii obosit la volan, fac km gramada prin tara. Nu toata lumea are antrenamentul asta, asa ca daca te simti prea obosit sau ca iti vine sa adormi, trage nitel pe dreapta si fa o pauza.

Asta e pentru cei care merg noaptea sau sunt obositi. Ca nu trebuie sa fie noapte ca sa fii obosit. Dar mai e si acea categorie de oameni care nu se pot concentra deloc in trafic la volan. Asta e general valabila in orase, unde se sta destul de mult. Nu pot sa vin cu o solutie foarte buna pentru asta, pentru ca in mare suntem niste animale care nu putem sta prea mult concentrate pe o singura chestie. Iar in oras, vitezele de deplasare nu sunt extrem de mari pentru pagube.

Problema e daca te concentrezi pe altceva in timp ce mergi la drum lung. Fie ca vorba de telefon, fie ca ti-a cazut ceva sub scaun, e ceva care te ia din fata volanului. Iti iei ochii de la drum, se pot intampla multe lucruri. Recent a fost un accident cu cineva care a intrat intr-un cap de pod pentru ca trimitea mesaje in loc sa fie atent la drum. Sau un alt accident stupid facut de o femeie prin Braila parca, cand se machia la volan. Cand esti la volan, trebuie sa ai ochii la drum, sa fii preventiv, nu sa pierzi vremea cu alte balarii.

Mai e si problema cu fetele care pleaca cu masinile la drum, dar conduc cu cizme cu toc inalt sau ceva cu tocuri cui si produc incidente. Ala nu e genul de incaltaminte de condus. Cum scrie si in articolul asta despre pantofi de condus, incaltamintea de condus trebuie sa fie confortabila, sa aiba talpa subtire, sa nu alunece in conditii de umiditate si mai ales sa ai calcaiul in podea, pentru a putea reactiona rapid, indiferent de circumstante.

Chiar ieri seara am dat peste o domnisoara care se chinuia sa iasa din parcare, dar nu reusea sa controleze ambreiajul, pentru ca avea ceva pantofi cu toc, care nu o lasau sa dea drumul controlat la ambreiaj ca sa poata iesi corespunzator din parcare. Cu putin ajutor, pana la urma a iesit, dar si asa, nu e genul de incaltaminte potrivita pentru condus.

Oricum, oricat de mult te-ai chinui sa nu faci un accident, daca cineva are o zi proasta sau e neatent, tot vei avea probleme. De aceea cand ii aud pe unii ca zic ca lor nu li se poate intampla, ca nu au avut accident in 10 ani de cand conduc, le spun simplu: inseamna ca nu ai condus suficient.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *