Roadele muncii la tara

E deja finalul lunii august iar bunatatile incep sa apara. Eu o sa recunosc, nu am muncit pe cat mi-as fi dorit pentru a avea tot ceea ce vine acum pe masa, dar cu siguranta am ajutat in anumite momente incat sa mearga lucrurile mai rapid. Ii vad deja pe ai mei ca nu mai lucreaza la fel de bine ca inainte, asa ca atunci cand se poate, ii mai ajut si eu cu chestii marunte, gen cateva sticle de apa luate de la izvoarele din Borsec (o apa care aparent ii ajuta foarte mult).

In fine, cert e ca ajungand la finalul lunii Iulie, pot zice ca roadele muncii la tara au sosit intr-un final pe masa. S-a vazut treaba buna facuta cu motocultorul in primavara trecuta, cand maruntirea pamantului a ajutat enorm la plantarea tuturor legumenlor (si capsunilor) in gradina.

De atunci insa, s-au folosit mijloace ceva mai traditionale pentru plantarea diverselor legume si fructe. Nu avem chiar o gradina imensa, dar cei 1000 de metri patrati sunt mai mult decat suficienti pentru o familie. Nu tot timpul ai norocul sa ai toata recolta, dar si in anii in care o ai….

Anul trecut am dus o lipsa acuta de rosii si struguri, din cauza unor ploi cu gheata care au venit peste Banat. Tin minte ca toate rosile nu apucau bine sa se inroseasca si ca deja incepeau sa se strice si sa pice. Nefericit intr-un fel, pentru ca nu am mai avut parte de bulion in anul respectiv.

Anul asta lucrurile par sa stea ceva mai bine, avem suficiente rosii in gradina, desi unele dintre acestea prezinta anumite simptome de stricare, ca anul trecut, dar intr-un numar mult mai mic decat in perioada respectiva. Avem o productie masiva si neasteptata de ardei iute si ardei gras, mult mai multi decat ne asteptam, vreo cateva vinete, ceva castraveti si cativa porumbi. Cartofii vor mai ramane in pamant pana in toamna, vom vedea atunci daca s-au dezvoltat bine.

Cert e ca daca iti ingrijesti corespunzator gradina folosind produse eficiente in domeniu, poti scoate o productie destul de buna pentru o suprafata mica. La suprafete mai mari, deja vorbim de alte costuri si alte calcule. Dar pentru consum intern, e mai mult decat suficient.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *