Rugby-ul, acest fin sport

Cupa Mondiala de Rugby din Noua Zeelanda a inceput de ceva vreme, dar n-am avut timp sa vorbesc prea mult despre ea. Cert e ca acum mi-am facut rost de vreo 10 minute in care sa discut despre situatia in cele 4 grupe de 5 echipe ale mondialului din Noua Zeelanda.

Sunt cam aceleasi echipe care au participat la toate mondialele, cu exceptia Rusiei care a luat locul Portugaliei fata de mondialul din 2007. Romania e si ea prezenta, desi s-a calificat cu mare greutate ca urmare a 3 meciuri de baraj (a trebuit sa bata o gramada de echipe) cu Ucraina (94-10 in dubla mansa) si Tunisia (56-13 in dubla mansa) si apoi un meci ceva mai greu (intr-un fel) cu Uruguay-ul (60-33 in dubla mansa).

La cupa mondiala Romania e intr-o grupa grea cu Anglia, Argentina, Scotia si Georgia. Sa fim sinceri, nu are sanse de calificare, dar macar un loc 4 ar fi bun de moral, asadar ar fi nevoie de o victorie cu Georgia. Cu Scotia am pierdut greu in ultimele 10 minute cu 24-34 (dupa ce am condus cu 24-21 in minutul 70), Argentina ne-a cam dat-o (43-8) iar Anglia, cu care jucam pe 24 septembrie 2011 ne va bate cu siguranta (ideea e sa ne imbunatatim jocul, inca nu suntem indeajuns de buni pentru a intra in Top 10). Pe 28 septembrie 2011 e meciul cu Georgia, singurul la care putem spera la puncte, desi Georgia ne-a cam batut pe unde ne-a prins in ultimii ani, motiv de revansa pentru tricolori.

De Romania am vorbit, hai sa discutam nitel si restul echipelor de la Cupa Mondiala de Rugby. In primul rand, sunt 3 echipe care cu siguranta vor merge in sferturile de finala: Noua Zeelanda, Franta si Africa de Sud. In rest e bataie mare pentru locul 2, dar si pentru locul 1 in anumite grupe.

In grupa A, Noua Zeelanda si Franta sunt calificate, Tonga si Canada se lupta pentru locul 3  iar Japonia e clar ultimul loc.

In grupa B, Anglia si Scotia conduc cu 9 puncte, dar Argentina vine din spate, avand un meci cu Georgia. Meciul decisiv va fi pe 25 septembrie, cand se vor infrunta Scotia si Argentina, pentru ca Anglia mai are meciuri cu Romania si Scotia.

In grupa C, situatia e complicata, Irlanda fiind pe primul loc cu 8 puncte, dupa victorii grele cu Statele Unite si Australia. Avand insa meciuri cu Rusia si Italia, se va califica. Australia va veni imediat dupa ea, avand meciuri usoare cu Statele Unite ale Americii si Rusia. Italia are un meci cu SUA pe care il poate castiga, iar daca face asta va juca un meci decisiv cu Irlanda in ultima etapa. Cu toate acestea in grupa aceasta mizez pe Irlanda si Australia.

In grupa D, Africa de Sud s-a detasat ca lider cu 14 puncte in 3 meciuri, singura echipa care a reusit sa se tina cat de cat aproape a fost Tara Galilor, invinsa la limita cu 17-16. Tara Galilor a invins insa Samoa si are avantajul ca are meciuri usoare cu Namibia si Fiji. Samoa si Fiji sunt si ele in lupta, insa ambele au dezvantajul ca joaca intre ele si mai ales ca Samoa are meci cu Africa de Sud. Deci probabil ca Tara Galilor va veni pe locul 2.

Dupa cum arata acum meciurile, sferturile de finala par a fi:

Irlanda – Tara Galilor

Africa de Sud – Australia (!!!)

Anglia – Franta (!!!)

Noua Zeelanda – Argentina/Scotia

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *