Pentru ca am “implinit” 125 000 de km condusi de cand am luat carnetul acum aproape doi ani, mi-am zis ca ar fi cazul sa scriu si un articol despre cum sa faci ceva economie de combustibil, mai ales cand pretul benzinei a ajuns undeva la 6.2 Lei / litru in medie.
Iata deci care sunt cei 10 sfaturi pe care le pot da pentru a economisi din combustibilul consumat.
1. Nu cara chestii grele dupa tine – stiu ca nu e cazul atunci cand esti in vacanta cu familia, dar de multe ori lasi prin portbagaj sau prin spatele masinii o gramada de chestii care adunate duc la o greutate care isi va spori consumul de combustibil. Asta o poti observa cel mai clar cand sunt persoane in masina la un drum lung. De exemplu, daca esti singur in masina si mergi un drum de 100 de km cu o viteza constanta medie de 75 km/h, o sa ai un consum cam cu 20 % mai bun decat daca ai masina plina de persoane. Pentru ca in medie sunt cu 150 kg in plus fata de cand ai avea masina goala. Bine, asta nu inseamna ca atunci trebuie sa pleci in vacanta, tu iei bagajele si trimiti restul familiei cu trenul. Nu e deloc eficient asa.
2. Vezi sa ai rotile la o presiune corespunzatoare – pentru cei care folosesc masina des, se va simti de multe ori si in roti ca masina trage intr-o directie sau in alta din cauza presiunii (desi s-ar putea sa fie si unghiul de fuga problematic). Oricum, aerul nu e foarte stabil, se dilata si contracta in functie de temperatura (si aceeasi poveste merge si la azot, in cazul in care va intrebati), mai lovesti si diverse damburi pe drumurile din Romania se mai pierde din presiunea aerului din anvelopa. Motiv pentru care e recomandat sa va verificati o data la 2-3 saptamani presiunea in roti, mai ales daca veti circula mult. Eu personal am avut surpriza ca pe una din rotile din spate sa am 0.8 presiune, in timp ce pe restul rotilor aveam 2 atmosfere, asa cum e normal la masina mea. La alte masini e posibil sa fie alta presiune. Si am observat asta si la consum, pentru ca a crescut cam cu 10 % (de la 6.2 la 6.8 litri / 100 km). Retineti, am facut testele astea in aceleasi conditii de mers lejer, cu 80-90 km/h, in treapta a cincea, pe un drum drept, fara sa fie necesara reducerea semnificativa a vitezei.
3. Ruleaza cu masina la o turatie mai redusa pana se incalzeste motorul – stiu ca nu e cazul pentru cei care merg la drum mai lung, dar pentru cei care stau in orase si se plimba dintr-o parte in alta, nu e foarte util sa turati masina prea tare daca nu e inca motorul incalzit. De multe ori se intampla sa fie stricat si termostatul, asa ca aruncati o privire si acolo. Aceasta problema e valabila in special pentru cei care merg mult prin oras.
4. Aer conditionat vs geamuri lasate jos – ei bine, depinde. In functie de conditii. Daca mergi prin traficul din oras, e mai bine sa tii geamurile jos si sa inchizi aerul conditionat, pentru ca e ceva mai eficient si posibil sa fie mult mai bine decat aerul conditionat. La drum lung si viteze de peste 60 km/h, aerul conditionat pornit si geamurile sus, pentru ca e mult mai eficient asa, cam 6-7 % mai bine decat cu geamurile jos. Iarna in schimb nu prea poti sa lasi geamurile jos si trebuie sa bagi aer cald in masina, indiferent de locatia in care te afli. Iar vara de multe ori e prea sufocant sa lasi geamurile jos in oras si trebuie sa mergi cu aerul conditionat pornit.
5. Treapta de viteza si turatia – nu apasa prea tare acceleratia – Am spus-o si mai sus, majoritatea masinilor ruleaza foarte bine la o viteza de aproximativ 80-90 km/h in treapta a cincea de viteza, mers constant, fara accelerari bruste si fara prea multa frana. Motiv pentru care daca o sa te apuci sa urci un munte, e clar ca vei avea un consum mai mare, pentru ca vei schimba mai multe trepte de viteza si vei tura ceva mai tare masina ca sa urci cum trebuie. La fel e si prin drumurile cu multe curbe care te limiteaza undeva la 60-70 km/h, motiv pentru care vei fi in treapta a patra si vei avea consum ceva mai mare. Ipotetic, daca ai avea un drum drept, fara prea multe curbe si ai accelera si frana constanta pentru a depasi si a frana in cazul in care sunt obstacole ce nu pot fi depasite, vei scoate un consum semnificativ mai mare decat daca ai merge lejer. Si la fel si cu turatia, pentru ca la 120 km/h la un motor de 1.4 benzina mai vechi ai undeva la 3500 turatii consumul creste de la 6, cat e normal, undeva aproape de 7.5, o crestere de 25 % a consumului.
6. Tipul de masina: diesel, benzina sau gaz ? – Si aici sunt foarte multi factori de luat in seama, mai ales pentru ca aici e clar legat totul de tipul de combustibil. Sa incepe cu diesel – motoarele sunt bune, au de multe ori turbo si te ajuta in depasiri, consumul de combustibil e redus, dar daca trebuie sa schimbi ceva la un diesel, te rupe la buzunar. Un benzinar consuma mult mai mult, dar sunt ceva mai fiabile motoarele si piesele de schimb sunt mai ieftine. Gazul pare a fi cea mai moderna varianta si cea mai ieftina, pretul gazului fiind undeva pe la 3 lei, mai putin de jumatate din pretul benzinei. Si credeti-ma, o masina pe gaz merge brici si faci o economie serioasa daca mergi mult, in 15 000 de km iti cam scoti investitia. Are insa si gazul problemele lui, iar cea mai pregnanta problema e legata de saturatia acestuia, care in timp iti va rupe injectoarele de pe gaz. Care sunt destul de scumpe. Dar momentan e cea mai buna varianta la capitolul combustibil. Personal, as alege gazul pe o masina, dar trebuie retinut ca montarea unei instalatii de gaz costa 2500 de lei (ceva mai de calitate) si are o perioada utila de folosire de 3 ani. De retinut ca la gaz consumul e ceva mai mare decat la benzina, dar tinand cont de pretul gazului, se merita.
7. Greutatea masinii si tipul de motor– e bine de stiut ca si greutatea efectiva a masinii (fara persoane si bagaje in ea, cum am mentionat la punctul 1) conteaza foarte mult atunci cand te gandesti la consum. La fel si motorul. Si o sa dau cateva exemple legat de asta:
Volkswagen Golf – 1220 kg – motor 1.4 benzina – consum mediu 7.5 %
Skoda Fabia 1150 kg – motor 1.6 diesel – consum mediu 5 %
BMW 320d – 1440 kg – motor 2.0 diesel – consum mediu 6.5 %
Skoda Octavia – 1420 kg – motor 1.4 benzina – consum mediu 8 %
Renault Clio – 1050 kg – motor 1.5 diesel – consum mediu 5.5 %
8. Greutatea, combustibilul, anul si turatia – diferita de la masina la masina – Si acum le punem cap la cap, pentru ca asta conteaza. Si pentru a demostra asta, voi da o lista cu turatia masinii si combustibilul consumat de urmatoarele 5 masini la viteza de 100 km/h (legala in afara localitatii):
Volkswagen Golf 1.4 Benzina – 2002- 3100 ture – treapta 5 – consum mediu 7 % (1220 kg)
Skoda Fabia 1.6 Diesel – 2012 – 1700 ture – treapta 5 – consum mediu 4.5 % (1150 kg)
BMW 320d Diesel – 1999 – 2200 ture – treapta 5 – consum mediu 5.5 % (1440 kg)
Skoda Octavia 1.4 Benzina – 2012 – 2800 ture – treapta 5 – consum mediu 7 % (1420 kg)
Renault Clio 1.5 Diesel – 2003 – 2500 ture – treapta 5 – consum mediu 5.5 % (1050 kg)
E bine, cam astea sunt diferentele pe masinile testate de mine. Vedeti si voi care e diferenta.
9. O masina mai noua va consuma mai putin – masinile mai noi au ceva tehnologii care ajuta masina sa fie mai eficient, motiv pentru care consumul difera masiv de la o masina noua la una veche. Cel mai elocvent exemplu este Volkswagen Golf, masina la care am condus varianta din 2002, cat si pe cea din 2013, am carat aceleasi greutati pe aceeasi distanta si am mers in acelasi fel. Diferenta ? Maricica, as spune. Mai ales ca au aceeasi greutate.
Volkswagen Golf 1.4 benzina 16 valve din 2002 are un consum mediu de 7.5 litri / 100 km pentru acest traseu, in timp ce Volkswagen Golf 1.2 TSI din 2013 are un consum mediu de 6.3 litri / 100 km. O reducere de 16 % a consumului de combustibil. Ceea ce e foarte placuta la buzunar. De mentionat insa ca din cauza motorul de 1.2 supraturat, masina noua nu duce mai multe de 150 000 de km probabil, pentru ca motorul va ceda, in timp ce Golful din 2002 are deja 303 000 km, iar motorul aproape ca nu am avut probleme cu el pana acum.
10. Nu rula cu rezervorul plin – de exemplu, un rezervor normal de combustibil de 55 L care e plin mai adauga ceva kg in plus la masina. Cate kg, depinde de tipul de combustibil. Dieselul e cel mai greu, 55 L de motorina avand o greutate de 48 kg, in timp ce pentru aceeasi cantitate de benzina incarci masina doar cu 40 kg. Pentru gaz e si mai ok, pentru ca 55 L de gaz inseamna doar 28 kg, jumatate fata de cat arata oficial. Oricum ar fi, nu e recomandat sa mergi cu rezervorul plin. Pune doar 10-15 litri, sa ai sa mergi vreo 150-200 de kg. Apoi opreste la o benzinarie si alimenteaza cu aceeasi cantitate de combustibil. Daca ziceti ca e o pierdere de vreme sa faci asta, dar daca te gandesti logic, dupa 150 de km de condus, trebuie sa te mai opresti nitel sa te relaxezi.
Ok, intr-un final, rezumat al discutiei legate de reducerea consumului de combustibil:
– regleaza presiunea rotilor pentru a le pastra echilibrate si pentru o rulare mai eficienta a masinii (5 %)
– scapa de chestile grele din masina care nu sunt necesare. Sau mai da jos cateva kg (note to self) – (10 %)
– in oras mergi cu geamurile coborata daca e cald, in afara porneste aerul conditionat pentru ca e mai eficient (10 %)
– mergi ordonat si constant pe drum, fara sa apesi acceleratia pana la podea (10-20 %)
– alege o masina ceva mai usoara si cu un motor decent gen 1.5 sau 1.6 diesel, pentru ca vei face o economie serioasa de bani (20-30 %)
– daca ai o masina pe benzina cu motor mare, mai bine trece-o pe gaz, pentru ca isi vei scoate destul de repede banii investiti (40 %)
– nu umpleti rezervorul masinii, e greutate in plus pe care o carati dupa voi (3-4 %)
Lucruri pe care sa NU le faceti pentru reducerea de combustibil:
– nu umflati prea tare cauciucurile. Veti accelera ceva mai bine asa, dar creste consumul de combustibil si riscul de pana
– nu pune portbagaj deasupra masinii – pentru ca iti va frana masina si iti va creste consumul de combustibil
– ca sa citez pe americani, don’t put pedal to the metal. Nu apasa acceleratia pana jos, pentru ca te va costa ceva bani combustibilul.
– nu mergeti in spatele tirurilor, crezand ca acestea curata aerul. E posibil sa te ajute la capitolul combustibil, dar intr-o foarte mica masura. Si credeti-ma pe cuvant cand va spun ca pe drumurile de la noi, e mai bine sa incerci sa depasesti tirul, pentru ca pietricele de pe marginea drumul va vor veni in parbriz si foarte posibil sa il crape. Iar asta va costa ceva.
Cam atat cu sfaturile. Ce va pot spune ? Drumuri bune si nu uitati sa lasati un comentariu daca ati gasit acest articol util sau daca aveti ceva de adaugat / corectat.