Spitalele, doar varful icebergului

In domeniul sanatatii, cele 65 de spitale desfiintate nu demult au fost doar o parte a problemei din domeniul sanatatii. E pacat ca s-au desfiintat aceste spitale, mai ales ca multe din acestea asigurau ingrijirea multor bolnavi din localitatile mai mici din Romania.

Nu cred ca aceea era solutia pentru a reduce din costuri, solutia pentru a reduce din costuri este de o mai buna specializare a doctorilor pentru a atrage pacientii chiar si la un spital de stat.

Daca avem specialisti buni, implicit vom atrage mai multi pacienti, iar de acolo se vor strange mai multi bani. Dar pana atunci trebuie investite si in anumite spitale, trebuie mai mult decat oricand modernizate. Am fost in multe spitale din Romania sa vad conditiile si ustensilele cu care lucreaza acestea si, in afara de spitalele din orasele foarte mari (nu toate, de exemplu in Timisoara doar Spitalul Judetean e la standarde ok, restul de spitale au destule lipsuri materiale si cladiri care trebuie modernizate pentru a nu afecta pacientii).

Ar trebui reduse si preturile enorme ale medicamentelor (desi companiile farmaceutice au o scuze, aceea ca trebuie sa testeze ani buni medicamentele inainte de a le scoate pe piata, unde la 8-10 ani, si asta costa). Dar, inainte de toate acestea spuse mai sus, trebuie schimbata mentalitatea romanului.

In spital nu poti sta pe gratis, medicamentele nu le primesti pe gratis iar statul nu trebuie sa iti dea totul. Daca te imbolnavesti, te simti rau etc intai vezi ce ai. Dupa ce vezi ce ai nu te arunca imediat in medicamente. Iti slabesc enorm sistemul imunitar, mai ales daca la fiecare raceala ai luat medicamente, acestea nu vor mai avea nici un efect in timp. Din nefericire iti slabesc capacitatea de recuperare dupa un traumatism major. Cand zic medicamente ma refer la cele pe care le poate lua oricine dintr-o farmacie, mai exact paracetamol, algocalmin sau aspirina. Atat de banala aspirina.

Cauta sa te tratezi cat se poate de mult natural cand ai raceli. Sunt o groaza de produse naturiste cu ajutorul carora iti poti imbunatati radical conditia fizica. Pe langa asta trebuie sa te obisnuiesti, psihic, sa nu alergi dupa medicamente la cel mai mic semn de raceala.

…. am deviat nitel de la subiect. In fine, sunt multe probleme in domeniul sanatatii iar acestea nu pot fi rezolvate doar de manageri sau doar de doctori. E nevoie de cineva care cunostiinte din ambele domenii si cineva care chiar gandeste ce poate face cu un spital in Romania. Din nefericire, noi ducem lipsa de personal calificat……

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *