Statistica extinsa a alegerilor parlamentare 2016

Dupa cum am promis in articolul anterior despre alegerile parlamentare 2016, voi scrie in termeni mai largi legat de felul in care se vor imparti voturile pentru aceste alegeri parlamentare. Asta daca nu va fi o prezenta mare la vot (peste 50 %), lucru care ar putea incurca lucrurile in multe judete. Dar daca e sa ne raportam la ultimele alegeri, probabil ca prezenta la vot va fi undeva la 40 %, cu o prezenta mai ridicata in judetele mai sarace (Telorman, Gorj, Vaslui, Olt) si o prezenta mai scazuta in judetele bogate (Cluj, Timis, Bucuresti, Iasi). Din nou, ramane de vazut cati oameni se vor prezenta la vot, pentru ca in functie de asta se schimba si modelele statistice.

Oricum, sa ne bazam pe cifrele pe care le avem in acest moment. Cum ziceam si intr-o postare anterioara, 6 partide au sanse reale de a trece pragul de 5 % din numarul total de voturi: PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR si USR. Ar mai fi PRU pe lista unora, dar ma indoiesc ca o sa obtina cu mult mai mult de 3 % dintre voturi.

A fost introdus aici si pragul alternativ, mai precis: daca un partid obtine mai mult de 20 % in cel putin 4 judete, atunci va intra si el in parlament cu oamenii din acele judete, chiar daca nu a obtinut minimul de 5 %. Asta poate fi cazul pentru multe partide cu o baza regionala.

Daca va intrebati cum se impart locurile in parlament, voi da un exemplu, cel mai simplu.

Timis – un loc un de se vor alege 4 senatori si 10 deputati. Sa luam un exemplu de procente: 44 % PNL, 30 % PSD, 8 % USR, 7 % ALDE, 6 % PMP, 5 % UDMR (sunt cifre luate random).

Pentru a avea un senator, acestia trebuie sa aiba 25 % din voturi. Iar pentru a mai obtine inca un mandat de senator, trebuie sa mai obtina inca jumatate +1 din voturi. Adica 25+12.5 %. In cazul de fata PNL are 2 senatori, iar PSD inca 2, pentru ca desi nu au 1+1/2 cel putin, urmatorul partid nici macar nu se apropie de cei 25 %, deci mandatul va ajunge la cei de la PSD.

Pentru a avea un deputat, acestia trebuie sa aiba 10 % din voturi. Pentru inca un deputat, trebuie sa mai aiba inca 5.01 % din voturi. Ceea ce inseamna: PNL – 4 deputati, PSD – 3 deputati. Mai raman inca 3 locuri, iar cum dintre cele 4 partide toate au trecut peste 5 %, doar 3 dintre acestea pot obtine un mandat, si vor fi luate cele care au cele mai multe voturi: 1 deputat USR, 1 deputat ALDE, 1 deputat PMP. Din nou, acesta e doar un exemplu, cand vom avea niste cifre precise vom vedea mai multe.

O sa iau fiecare partid si apoi fiecare judet pe rand pentru a vedea care sunt zonele de unde vor veni voturile.

Ce partide vor ajunge la guvernare dupa Alegerile Parlamentare din 2016

PSD – Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat inca este unul dintre partidele cele mai mari de la noi, chiar daca nu este placut de foarte multi oameni din online. Din nefericire, voturile sunt cele care conteaza, iar statistica ne arata ca PSD va obtine undeva la 40 % din voturile acestui scrutin parlamentar. PSD-ul are cateva locuri de baza in care e posibil sa obtina o majoritate la numarul de deputati si senatori, precum Dolj, Buzau, Arges, Vaslui sau Teleorman. In foarte multe judete vor obtine cel putin un mandat de senator si 2-3 mandate de deputati. Depinde mult de la un judet la celalalt.

PNL – Partidul National Liberal

Partidul National Liberal are inca o multime de probleme, deci nu ma astept sa ia o multime de voturi. Probabil ca se vor incadra undeva la 35 % din numarul de mandate, daca se va iesi in acelasi numar la vot. Fiefurile PNL-iste sunt in partea de vest a tarii, in special in zona Ardealului, unde Timis, Bihor si Cluj sunt conduse de primari liberali si majoritate oamenilor de acolo vor vota cu ei. Nu va fi o majoritate absoluta insa, cum e in multe fiefuri PSD, motiv pentru care procentul mai mic.

ALDE – Alianta Liberal Democratilor Europeni

Alianta Liberal Democratilor Europeni e o combinatie intre factiunea care a iesit in 2014 din partidul liberal si partidul conservator, care au ajums sa fie numiti ALDE. Au venit si cu o echipa serioasa in spatele lor si la alegerile locale au reusit sa obtina ceva voturi. Probabil ca si la alegerile parlamentare din acest an vor obtine 6 % din voturile alegatorilor.

PMP – Partidul Miscarea Populara

Partidul Miscarea Populara a preluat si el multi membri din fostul PDL, dar si pe cei din UNPR, ajungand undeva la 6 % din totalul de voturi al alegatorilor. Si probabil ca tot pe acolo vor fi si la numarul total de voturi, undeva la 5-6 %.

UDMR – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania e o formatiune care a fost mai mereu in parlament, mai mereu undeva la 6 % din voturile alegatorilor, iar la aceste alegeri nu cred ca s-a schimbat ceva. Si daca nu ar obtine cei 5 % necesari pentru a intra ca partid, probabil ca ar obtine peste 20 % in 4-5 judete. Ma gandesc aici la Harghita, Covasna, Mures, Satu Mare, poate si in Bihor, Cluj si Salaj. Deci vor avea ceva membri in parlament. Si daca nu reusesc sa obtina aceste procente, oricum vor avea cel putin un deputat la nivel de minoritati.

USR – Uniunea Salvati Romania

Uniunea Salvati Romania e partidul nou la masa, care la alegerile locale a candidat doar in Bucuresti, unde a obtinut un impresionat numar de voturi, aproape 30 % din voturile totale ale alegatorilor Bucuresteni, ceea ce nu e putin. Sunt foarte multi tineri care cumva se identifica cu acest partid, fiind principala masa de votanti a USR-ului. Nu au foarte mare acoperire la sate, deci banuiala mea e ca vor obtine foarte multe voturi din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov si Sibiu. In mod normal, la un calcul teoretic, si ei ar obtine tot undeva la 5-6 % din voturile totale. Si aici, totul depinde de prezenta la vot.

PRU-ul e un partid care vine cu multi politicieni cu putere in spate, dar foarte multi dintre ei au probleme cu justitia. Sunt un partid apropiat PSD, care nu cred ca o sa obtina mai mult de 3 % din voturile totale. PER, FDGR. Blocul Unitatii Nationale, PND sau PSRO au putine sanse sa treaca de 1-2 % din totalul de voturi.

Cum se vor imparti mai precis voturile, vom afla de duminica seara pana miercuri, cand vom avea niste rezultate mai serioase.

Pana atunci, mergeti la vot duminica. Macar sa avem ceva reprezentativ, un 60 % din nr. total al populatiei.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *