Strainatate…

E finalul lunii august, am avut acum vreo 2 zile un nou drum lung prin Moldova, iar de acolo mi-a ramas in cap o intalnire si o idee pe care m-am gandit sa o dezvolt aici mai departe.

Varianta scurta: mai iau din cand in cand lume la autostop, ca mna, oamenii nu au la orice ora microbuze si autobuze si poate le mai si pierd. Anyway. Am luat pe cineva de la Targu Frumos pana pe la Pascani. O mama tanara alaturi de fiica ei (estimez ca avea cam 4-5 ani). Avand vreo 30 de km pana destinatie, am zis sa ma bag in vorba, ca ma plictiseam tare (de multe ori de asta iau oameni la autostop, ca sunt destul de obosit si faptul ca vorbesc cu cineva ma ajuta sa merg mai departe pe drum). Dintr-o discutie in alta aflu ca e venita din Italia in perioada de concediu si ca trebuie sa isi inscrie fata la gradinita si sa incerce sa o lase la o cumnata cat e ea plecata in Italia. Veti zice, asta e drama tuturor femeilor care sunt plecate in strainatate. Departe de copii, doar sa castige un ban ca sa se poata si sa isi poata sustine copii.

Cert e ca mi-a zis un lucru care m-a mirat…. ca pe jobul ei greu reuseste sa isi ia concediu macar o data pe an, pentru ca, citez “daca pleci, poti sa nu te mai intorci, ca gasim pe altcineva in locul tau”. Asta e marea problema. Se considera ca e foarte mare piata intr-un domeniu si ca au de unde gasi oameni la schimb, iar cu asta ii santajeaza cumva pe oameni sa ramana in Italia.

Si chiar daca se gasesc multe locuri de munca in straintate, majoritatea sunt in domeniul IT sau in domenii care necesita o oarecare experienta si cel putin o facultate. Iar in Moldova sunt multi oameni de la tara care nu au oportunitati nici la oras si nici la tara pentru un trai bun. Asa ca pleaca in afara tarii, pe bani mai putin decat un italian pe acelasi job, doar sa poata da ceva inapoi in tara sa isi poata sustine copii si pe ei.

Problema locurilor de munca din zona Moldovei nu e noua. Se stie ca e cea mai saraca zona din Romania, cu foarte putine locuri de munca, cu foarte putini investitori noi. Motivul principal pentru care nu vin in Moldova nu e neaparat lipsa oamenilor calificati. Oameni pot fi invatati si adaptati pentru orice loc de munca este necesar, mai ales daca sunt intr-un domeniu de productie. Ci infrastructura care lipseste in aceasta zona din tara, motiv pentru care oamenii care vor sa investeasca in Romania fie aleg Muntenia si Dobrogea, fie Transilvania si Banatul, regiuni care sunt legate de autostrada cu vestul Europei.

Poate ca e timpul sa se schimbe si ceva in domeniul asta pentru a putea schimba situatia acestei regiuni. Just sayin’.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *