Strategia pe salarii care nu dă roade: IKEA

Cei care vă perindați mai mult prin mediul online probabil ați văzut articolul acesta de la Vali cu comentariile atașate. Eu vin doar să arunc mai multe informatii din ceea ce stiu de la oamenii din zonă și ce am mai auzit.

Ideea principală e următoarea: IKEA a publicat anunturi de angajări pentru posturile de manipulare de marfă, pentru oameni cu know-how în magazine și probabil că și pentru departamentul lor de haleală. Doar că au pus și salariul pe care îl oferă în anunțul de angajare.

Evident că toți au fost grumble grumble când au auzit de salariu 1800 de lei net (bine, 1898 e minimul pe economie, nici dacă vor nu pot da mai puțin de atât).

Și pe bună dreptate, pentru că acela nu e un salariu sustenabil și nimeni nu o să plece de la un alt job stabil pentru un job doar pentru că e IKEA.

Dar asta un pic mai încolo în articol.

Începuturile IKEA în Timișoara

Acum aproape 3 ani, se anunța cu fast că IKEA vine în Timișoara. Au cumpărat un teren în nordul Timișoarei (pe Aradului, fix după o altă zonă plină de marketuri) pe care au plătit ceva cash și s-au pus pe lucru. S-a modificat intersecția încât să se poată ajunge lejer acolo, cu un giratoriu mare cu 2 benzi, clădirea și-a început organizarea de șantier și tot ce trebuie.

Partea de construcție chiar a mers bine, se vorbea de un termen de deschidere undeva în vara anului 2022, clădirile se înălțau, utilitățile se trăgeau, totul mergea ca uns din punct de vedere al construcțiilor.

Țin minte că la un moment dat au fost ceva interviuri pentru a umple posturile de management, pe care știu că le-au umplut până la urmă, deși și acolo ceva mai greu. Nu știu nimic de salarii în domeniul ăla, doar zvonuri, așa că nu le arunc aici.

Și-a venit momentul să se facă angajări pentru lucrul efectiv

Campania lor de angajări cred că a început oficial de prin Octombrie 2022 (posibil să greșesc, dar parcă atunci îmi aduc aminte că au început să apară discuții despre ce oferă).

Știu câtiva oameni care au lucrat prin supermarketuri / alte magazine care s-au dus acolo cu speranța unui salariu și al unor condiții mai bune de lucru și au plecat total răsuflați când au auzit ce se oferă. Și-au spus că pe banii ăia preferă să lucreze în continuare acolo unde sunt.

Și mna, să fim sinceri, voi ați lucra pe minimul pe economie doar ca să lucrezi la IKEA ? În contextul în care sunt multe magazine din Timișoara care oferă salarii considerabil mai mari ?

Am văzut și prin comentarii la Zoso, știam și de la oamenii din zonă, în magazinele de bricolaj în mod special nu prea poți să angajezi oameni fără cunoștiinte și să îi bagi așa în relații cu clienții. Motiv pentru care și la începători salariile sunt undeva pe la 2200 de lei în mână (sigur vor zice diverși oameni că se oferă minimul peste tot, dar ce zic eu aici e o medie).

Dedeman de exemplu știu că oferă lejer peste 3000 de lei la oamenii care lucreză în magazin, deci clar ai de unde dacă îți programezi în buget. Și cei care dețin Dedeman nu par a da faliment prea curând, deci se poate și cu alt model de business.

Nu poți să trăiești în Timișoara cu salariul minim pe economie

Să oferi salariul minim pe economie în Timișoara e inacceptabil. Pentru că astfel de salarii sunt tehnic oferite celor care prestează servicii care nu necesită foarte multe cunoștiințe și nu ai foarte multe cerințe. În general, joburi repetitive care nu necesită skill-uri aparte.

Sunt destul de sigur că pentru anumite posturi de la IKEA necesitau astfel de oameni. Cum ziceam mai sus, oameni care doar să manipuleze marfa și să o mute dintr-o parte din alta în depozite. Dar pentru asta tot trebuie să știi să conduci un motostivuitor (nu e complicat, dar e și ăsta un skill) și să știi să așezi marfa corespunzător încât să lași dezastru după.

Și cred că pentru aceste posturi de manipulant se oferă salariul minim. Nu pentru oamenii din România, off course. Că nu poți să trăiești cu banii aceia. Și dacă te organizezi să salvezi bani, tot ai da jumătate din banii aceia doar pe chirie, fără să iei în calcul mâncare, electricitate, gaz și alte cele.

Posturile de necalificat sunt salvate deja

Dar cred că posturile acelea sunt pentru import, destul de specific. Totuși, comercianții trebuie să intre pe piața muncii cu o oferă de angajare și să încerce să angajeze local. Iar dacă nu găsește să angajeze local, poate să solicite permise de muncă pentru angajați de prin alte țări pentru a își suplinii necesarul de forță de muncă.

Că mna, pe nepalezi / indieni / pakistanezi îi poți angaja în România cu salariul minim și să oferi o cazare la modul pensiune și tot să ieși mai bine decât să oferi 2500 de lei pe lună cuiva din România. Plus că acolo nu prea fac oamenii ăia scandal că mna, permisul de muncă se anulează destul de ușor dacă se fac tâmpenii.

Nu acuz direct că ar face asta, dar sunt sigur că cineva are strategia asta în minte și nu m-ar mira să vedem prin vară fix asta, după ce trece perioada asta mai “tumultoasă”.

Ce mai zice lumea

Cei care stau prin zonă știu și ei care e statusul cu magazinul IKEA și cu problemele reale pe care le posedă în a angaja. Am selectat câteva comentarii de acolo care explică destul de bine de ce nu vor oamenii să vin să lucreze la IKEA în Timișoara:

3000 lei brut, 1800 lei în mână. Magazinul este la ieșirea din Timișoara al doilea giratoriu, nu ai transport, nu ai mijloc de transport în comun ai nevoie de mașină sau colegi cu mașină ca să împarți costurile, dar nu știi dacă sunteți tot timpul pe aceeași tură. 

Din 1800 lei, 800 dai pe motorină/benzină, 2-300 pe cornuri, covrigi, iar de restul 700 îți plătești gazul că de curent, administrație și alte facturi nu îți mai ajunge.

Nu se deschide nici anul acesta :))

Ionică

Pai asta e motivul pentru care nu s-a deschis Ikea Timisoara inca, salariile mici.O stiu din interior, ca lucrez acolo :)Au lasat-o moale cu amenajarea cand au vazut ca au 28% posturi ocupate la Timisoara..

Mircea

Ce ma bucur cand vad faze de genul, cum calculeaza ei ca dau salariul minim si o sa fie coada la usa la angajat. Uite asa creste economia, nu cu mariri din pix de la guvern. Acu ikea o sa pluseze la bani, si nici moemax sau dedeman nu o sa mai poata sa vina cu minim pe economie. Crestere normala pe baza de cerere si oferta.

a Dedeman salariile se invart in jurul a 2*365 Eur in majoritatea oraselor pentru cei fara experienta, despre ce vorbim?
Un angajat cu experienta ajungea la 3500-4000 lei/luna in Dedeman in 2015. Munca (mai ales fizica) este foarte multa, statul in picioare, ture de 8-10 ore in care nu ai voie sa stai jos decat in pauza de masa, fara salariile astea Dedeman era gol.
Nici la Ikea nu e musai simplu, chiar daca fizic e mai usor. Angajatii nu au presiunea vanzarilor (target) doar pe cea a notelor bune la review-ul clientilor, dar nici bonus nu prea au decat intr-un caz fericit odata pe an. Ei cred ca, daca jobul e usor si angajatii traiesc zen, pot manca doar apa si paie. Soc, se pot duce invartindu-se, in Bucuresti de 2 ani au refugiati din Siria si Afghanistan, si nici aia nu stau musai pe 3 lei.

Nico

IKEA: oamenii sunt leneși și nu mai vor să muncească, stau pe ajutor social. Uite câte posturi libere avem, și nu vine nimeni !!!! 🤣

Am o rudă care lucrează la Ikea Băneasa și ia vreo 4000 ron, casier. Bine, lucrează de la început, de când s-a deschis, are vechime.

Mi se pare bătaie de joc să oferi 1800 ron pentru un job fizic de genul. Se lucrează ture lungi și e foarte obositor, la Băneasa cel puțin. Mă bucură maxim când văd că oamenii refuză să muncească pe salarii de India.

Pai asta e planul: 😀
1. Oferi salariul minim
2. Potentialii angajati refuza
3. Te plangi ca nu exista suficienta forta de munca
4. Faci lobby pentru automatizare
5. Automatizare – Ascensiunea „clasei inutile”
6. Suntem prea multi -> Reducerea populatiei

vosidit98
Robert

Cum ar putea rezolva IKEA situația ?

Simplu. Salarii decente, minim 2500 lei net ca să zici că poți să atragi ceva oameni. Poate chiar 3000 de lei pentru oamenii care au contact cu clienții constant, mai ales dacă îi ajută în alegerea unor produse. Ceva îmi spune că probabil asta au în plan pe viitor, dar timpul va spune mai multe.

Evident, totul depinde și de experiența oamenilor și a ce pot aduce, dar dacă nu vii în minim 1-2 săptămâni (chiar dacă nu o pui public) și corectezi măcar situația salarială, n-ai nici o șansă să atragi personal pentru magazin.

Că sunt suficiente magazine care oferă aproape de minim pentru mai puțină muncă.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *