Tehnologia viitorului

De-a lungul timpului, oamenii au tot incercat sa isi imagineze un viitor stralucit cu masini zburatoare, cu roboti care sa lucreze pentru noi in orice domeniu si mai ales cu omul mergand pe alte planete. Insa pentru ca aceste lucruri sa se intample, trebuie niste idei noi si foarte multa munca. Doar asa putem avea progres tehnologie.

In anii ’60, oamenii isi imaginau multe din lucrurile specificate mai sus. Dupa 50 de ani insa, progresul nu e chiar acolo. Robotii au inceput sa lucreze pentru oameni, au usurat mult procesul tehnologic si fabricarea in masa a masinariilor si chiar a hranei. Pe alte planete nu am apucat sa ajungem, dar de-a lungul timpului, datorita progresului tehnologic, am reusit sa vedem imagini extraordinare ale unor planete. Masini zburatoare…. ei bine, se lucreaza in domeniul asta, dar ma indoiesc ca, de exemplu, in 50 de ani, vom avea masini zburatoare si autostrazi pe cer.

In acesti 50 de ani insa s-au inventat calculatoarele si telefoanele mobile, lucruri care au dus la un incredibil progres in toate domenile.

Telefoane, Smartphone, Tablete

In ultimii 4-5 ani insa calculatoarele si telefoanele au inceput sa converga, unele din telefoanele din ziua de azi avand puterea unor laptopuri mai micute la dimensiuni mult mai mici.

Intai au fost Blackberry-urile, urmate de Smartphone-uri si intr-un final, in ultimul an, tablete (Tablet PC). Acestea din urma par a fi pentru moment si pentru viitor cea mai buna solutie pentru a fi portabil. Internet la discretie datorita Wi-Fi si 3G, poti merge cu el undeva si sa arati niste lucuri ca la un laptop, dar unul mult mai mic si mai ales unul cu touchscreen. Binenteles, si touchscreen-ul are problemele lui, mai ales cand vrei sa scrii mai mult. Exista si solutia de mini tastaturi externe care se ataseaza la aceste telefoane si tablete, foarte utila, mai ales ca nu ocupa mult spatiu. Dupa mine, asta e solutia. Un ecran de 6-7 inchi cu o mini tastatura si conexiune la net e tot ce ai nevoie pentru a fi portabil si pentru a si putea lucra si crea ceva. Sunt mult mai utile pentru cei ce lucreaza in domeniu si vor sa fie portabili decat mult mai lejerul smartphone, dar nu cu aceeasi putere.

Daca ai nevoie de un telefon, nu de un mini-laptop portabil, smartphone-urile cu touch screen par a fi viitorul. In Romania au prins foarte bine (in general pentru ca oamenii au degetele ceva mai subtiri, nu ca mine). Totusi, pentru ca suntem in Romania, toate lumea are vreo 2-3 cartele pe 2-3 retele diferite. Astfel incat se cauta si telefoane dual-sim care sa suporte mai multe retele. Pentru moment producatorii importanti nu s-au aruncat la telefoane dual-sim, doar Motorola ce am vazut sa scoata un telefon dual-sim recent. Totusi eu cred ca si piata telefoanelor dual-sim se va dezvolta si producatori mai importanti ca Nokia si Sony-Ericcson sau poate chiar si Samsung vor face un telefon dual-sim in viitor pentru ca este ceva cerere in domeniul acesta.

Sisteme de operare

Toate aceste tablete si telefoane au in spate un sistem de operare nou si modern. Pentru multe din acestea este Androidul, care pare sa fi cucerit piata. Dar Windows nu s-a lasat mai prejos si a contraatacat cu un nou sistem de operare pentru telefoane mobile: Windows 7 Phone. Sistemul este un bun competitor pentru Android si incepe sa castige teren.

Competitia asta dintre companii incurajeaza progresul tehnologic pentru ca, logic, fiecare companie doreste sa scoata ceva cat mai bun pentru a isi castiga cat mai multi clienti. Si noi, clientii, suntem cei care profita (clar, pe bani) de pe urma luptei lor pentru suprematie.

Si intr-un final, daca tot am scris articolul asta despre tehnologie, am zis sa il inscriu la concursul celor de la Connect, mai ales ca au de dat o tableta Evolio, o tableta care am vazut-o pe multe siteuri si mi s-a parut super interesanta.

Si o intrebare foarte simpla pentru cititori: unde vedeti telefoanele si tablet pc-urile in viitor ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *