În weekendul nostru de Florii, am avut 3 zile ceva mai libere și am mers alături de Mihai într-un trip cu VW ID.3 pe o distanță ceva mai lungă. Știam doar destinația finală, aveam câteva instrucțiuni basic legat de cum am putea ajunge acolo și pe unde am putea încărca, așa că am zis să facem un mic experiment, mai precis să vedem cât ne-ar lua / costa un drum până la Lago D’Iseo, unul din lacurile mai puțin cunoscute din nordul Italiei.
Destinația: Lago d’Iseo
De ce am ales Lago d’Iseo ? Pentru că n-am fost niciodată acolo. Am explorat multe zone din nordul Italiei (de care n-am scris mai nimic aici), dar chiar acolo nu ne-am oprit niciodată să vedem ce e interesant. Nu ne-am oprit pentru că mereu aveam un alt itinerariu, dar de data aceasta aveam doar 3 zile în care ne puteam mișca, voiam să facem și un experiment cu mașina electrică, așa că am zis să mergem pe acolo.
Pregătirea drumului (sau lipsa ei)
Aș fi vrut să vă spun că am făcut research masiv legat de cum putem încărca până acolo, ce e de văzut în zonă sau până în zonă, dar din păcate n-am avut timp prea mult la discreție pentru așa ceva. Eu personal în ziua de plecare pregăteam documente și lucram în același timp, iar Mihai intra dintr-un call în altul.
Deci nu aveam atmosfera de vacanță minunată pe care și-ar dori-o orice călător. Dar cumva suntem obișnuiți cu ritmul acesta, știam că după ora 17:00 lucrurile vor fi mai chill și poate vom avea un pic mai mult timp să vedem ce opțiuni de încărcare vom avea pe drum, pe unde vom trebui să încărcăm și alte detalii de genul.
Am descoperit de-a lungul drumului cam care sunt aplicațiile pe care le putem folosi încât să încărcăm eficient pe parcursul celor 4 țări pe care urma să le traversăm. Și sunt ceva aplicații, dacă vrei să mergi dintr-o parte în alta.
Câte aplicații pentru încărcare vehicul am adăugat în telefon
Răspunsul simplu: încă 6. Răspunsul mai complicat, am adăugat atât de multe ca să am back-up în caz de ceva. Pentru că în fiecare țară sunt mai multe sisteme pe care le puteam folosi. Una singură am folosit-o în mai multe țări: Ionity. Dar despre asta e o discuție separată.
Aplicații pentru încărcare vehicul auto în Ungaria
În Ungaria aveam cele mai mari dubii legat de unde putem încărca înainte de Budapesta, unde știam sigur că există o stație de Ionity. După un research rapid înainte să trecem granița, am descoperit că îți trebuie, în mare, 2 aplicații: MVM Mobiliti și Mol Plugee.
MVM Mobility adună cumva toate stațiile mai mari din Ungaria într-o singură aplicație, cu care poți încărca relativ ușor. N-am apucat să o folosim tripul acesta, pentru că am încărcat doar la Mol Plugee și Ionity, dar posibil să o folosesc pentru tripuri mai scurte în țara vecină în viitorul apropiat.
Mol Plugee e foarte utilă în special pe sectoarele de autostradă unde sunt Mol-uri, pentru că o folosești cu stațiile lor de încărcare. Relativ ușor de folosit, costul de încărcare e de 289 forinți per kw (3.7 lei), ceva mai scump, dar dacă ai nevoie de energie rapid, merge. Am folosit-o pe ambele sensuri de mers la Mol-urile de la Szentes, în apropiere de Szeged.
Mai departe, am mai încărcat de 3 ori în Ungaria, la Ionity-uri. Odată la Babolna, înainte de Gyor, la dus și de două ori (dus-întors) la Ionity-ul de la Szigetszentmiklos de la Budapesta.
Aplicații pentru încărcare vehicul auto în Austria
În Austria am avut poate cele mai multe opriri, dar de folosit am folosit doar 2 aplicații: Ionity și Smatrics. Poți merge lejer cam în orice parte din Austria folosind aceste aplicații, doar că trebuie să fi atent și să nu faci ce am făcut noi la o stație din Innsbruck. Mai multe detalii mai târziu.
Dar pe scurt, în Austria am băgat energie de 8 ori (sau 7, dacă vei considera Brenner în Italia). De două ori am folosit Ionity, de 5 ori am folosit Smatrics. Motivul ? Pretul. Mai precis 0.69 în loc de 0.79 la Ionity.
Știu că vor striga oamenii la noi prin comentarii: dar cu WeCharge ai preț mai mic dacă plătești abonament. Acum știm. Dar dacă te duci pe siteul oficial al Ionity și încerci să faci sign-up, spune că serviciul nu e accesibil în țara ta. Și pe aplicația de WeCharge nu am avut acces. Știm asta acum mai bine și ne pregătim mai bine în viitor. Dar luați în vedere faptul că am mers pe drum și am vrut să plătim ca și cum am plăti la o benzinărie normală: să intru, să bag cablu în mașină, folosesc aplicația și îmi văd de drum.
Aplicații pentru încărcare vehicul auto în Germania
Sunt sigur că sunt mai multe variante, gen evGO, dar cum am traversat doar o mică porțiune de Germania, n-am oprit decât la un Ionity în apropiere de Rosenheim, mai precis la Samerberg (Nord și Sud).
Urmează totuși un trip mai lung în vară în care vom traversa și Germania și acolo vom vedea dacă avem nevoie și de altă aplicație în afară de Ionity.
Aplicații pentru încărcare vehicul auto în Italia
În Italia e o situație mai interesantă. Pentru că acolo curentul este destul de scump. Așa că pe unde am putut, am folosit Ionity, unde aveam în continuare prețul de 0.79 euro / kW. Totuși, am încercat să vedem ce alte opțiuni am mai avea, dacă am fi nevoiți.
Două aplicații îți oferă considerabil mai multă flexibilitate, pe lângă Ionity: BeCharge și JuicePass de la EnelX. Dacă BeCharge e relativ simplu de folosit și găsești stații în multe zone interesante, legat de JuicePass-ul de la EnelX e ceva mai complicat. Pentru că nu găsești locațiile lor în aplicație, trebuie să le cauți prin Plugshare. Si dacă vrei să încarci, procesul efectiv de pornire e o bătaie de cap.
Traseul efectiv

Traseul îl vedeți în mare mai sus, dar să îl iau și detaliat.
Am plecat din Timișoara și am oprit să alimentăm / lucrăm / admirăm în următoare locații: Mol Szentes, Ionity Budapesta, Ionity Babolna, Ionity Parndorf, Ionity Steinhausl, Smatrics Wels, Ionity Samerberg, Innsbruck, Ionity Brenner (dar cu o vizită rapidă la Outlet), Ionity Verona, Capriolo.
A urmat apoi bucata de travel pe care am făcut-o în zona lago D’Iseo, de care discut în alt articol. Apoi în Brescia, care e un oraș…. interesant. Am mers apoi pe malul stâng al lago di Garda, pe o ploaie torențială. Apoi Ionity Trento, Ionity Samerberg Sud, Smatrics Wels, Smatrics Parndorf, Ionity Budapesta, Mol Szentes și înapoi la Timișoara.
Pentru fiecare locație am făcut un tabel mai mare cu locatiile unde am încărcat, cât am stat și cât ne-a costat. Dar toate acestea vor fi puse în articolul final al seriei.
Am zis că în acest primul articol să explic unde am mers și ce aplicații am folosit. În partea a doua vom explora bucata de dus, de la Timișoara până la Capriolo, unde ne-am oprit după o zi jumătate de mers, iar în partea a treia voi vorgi despre bucata de retur, în care am sumarizat toate cheltuielile pe care le-am avut pe parcursul acestui drum.
Pingback: Timișoara - Lago d'Iseo cu mașina electrică, Partea II: Drumul până în Italia - JMarius