Traficul din Timisoara incepe sa devina o problema

In ultimul an am asistat la cateva modificari majore in traficul din Timisoara. In primul rand, aparitia celebrelor semafoare care au dus la fabricarea termenului de “Semaforisoara”. La fiecare intersectie avem cate un semafor care de cele mai multe incurca toata situatia. In al doilea rand, sistemul de detectie al trecerii pe rosu si radarele din oras. Pana pe 11 Septembrie, acestea nu erau autorizate sa functioneze, dar pana la urma s-a semnat un protocol de punere in functiune a acestora.

Aceste lucruri au dus la incetinirea masiva a traficului in majoritatea intersectiilor din Timisoara. Mai punem la socoteala si faptul ca la inceputul lui 2017 s-a scos taxa auto, iar pe piata din Timisoara au aparut inca vreo cateva mii de vehicule. Multe din ele gioarse, care nu mai au viata multa, care doar polueaza orasul.

In plus, poate cea mai mare problema e cu dormitul la semafoare. In ultima luna in special, imediat ce s-a dat drumul la radare in anumite intersectii, viteza de deplasare a masinilor a scazut considerabil. Incerci sa mergi si tu lejer cu un 55 km/h prin oras si nu poti pentru ca:

  • masinile din fata pornesc abia dupa 4-5 secunde dupa ce s-a facut semaforul verde. Situatia asta e constanta, in toate intersectiile din oras prin care am fost, toti dorm la semafoare. Motiv pentru care numarul de masini care trec printr-o intersectie este foarte redus si in felul asta apar blocajele.
  • s-au speriat de semafoarele de viteza aflate in 5-6 intersectii si acum peste tot merge extrem de incet. Am avut masini in fata care mergeau cu 30-40 km/h pe strazi cu sens unic, cu o durere maxima de viata si de oamenii care incercau sa ajunga undeva.
  • toti cei care si-au luat masini recent nu stiu cum sa mearga cu ele si se taraie mai mult pe sosea sau fac greseli care incurca si mai mult traficul.

Eu de obicei plec de acasa catre lucru la 07:02. Acum un an, aveam orasul liber, mergeam super lejer, in 15 minute faceam 10 minute si traversam orasul. Acum, la aceeasi ora, sunt norocos daca fac sub 20-25 de minute, pentru ca numarul de masini care iese la ora respectiva e mult mai mare, deci se si sta mai mult in majoritatea intersectiilor.

La intoarcere nici nu mai zic, pentru ca pe langa traficul mai aglomerat (la ora 16:00), mai e si problema cu cei care isi lasa masinile unde au ei chef pe strazi si blocheaza o banda de mers. In general in zonele aglomerate si cu putine locuri de parcare.

Pe langa asta, trecerea prin oras a camioanelor incepe sa devina o problema extrem de serioasa. De multe ori daca incerci sa iesi pe Stan Vidrighin catre Buziasului, stai de innebunesti. Ultimele doua situatii in care am ajuns pe acolo, coada era de la AEM pana la Eroilor de la Tisa. Bine, ca mai sunt 2-3 alte alternative pana acolo daca ai treaba catre Spitalul Judetean, dar cei care au de mers spre Buzias sunt doar blocati in trafic, n-au ce sa faca.

Am condus prin multe alte orase mai mari in perioade similare ale zilei. Cluj, Oradea, Sibiu, Brasov. Prin toate se circula mai mult decat decent prin oras, toata lumea mergea mai mult decat decent prin oras pe bulevardele mari.

Eu condus de obicei cu 55-60 km/h in majoritatea oraselor, pentru ca e o viteza relativ legala si daca e nevoie sa opresc vreodata din diverse motive (pietoni, masina care blocheaza drumul sau orice alt obstacol), o pot face cat de cat in siguranta. Cu toate acestea, in Brasov eram depasit constant de masini pe celelalte benzi, ceea ce inseamna ca majoritatea depaseau lejer 60 km/h in oras. Nu aveau frica aceea de radare, motiv pentru care se si circula mai bine. Trecerile de pietoni nu sunt puse peste tot in drum, ci doar odata la 2-300 de metri. Bine, Brasovul e cumva conceput sa aiba bulevarde lungi, fara multe intersectii.

Dar poate motiv pentru care se circula atat de bine in orasele astea e ca au sosele de centura. Brasov are o sosea de centura care ocoleste Brasovul de la intersectia cu Sacele pana la iesirea catre Codlea, pe 4 benzi, limita de 90 km/h, deci se poate circula mai mult decat civilizat pe acolo.

Sibiul e la fel ocolit de A1, deci tot traficul greu ocoleste orasul. SI prin Sibiu, cand a fost nevoie sa ma duc dintr-o parte intr-alta, am ajuns destul de lejer. Sunt doua trei zone unde se aglomereaza mere, in special zona centrala, zona giratoarelor de la iesire catre Alba si pe Semaforului, la iesirea catre Brasov. Ceva normal.

Oradea are o centura excelenta in partea de sud, cu niste intersectii excelente si pasaje gramada, astfel incat traversezi centura in cateva minute. Iar pe partea de nord e limita de viteza 70 km/h pentru masini mici si doua benzi pe sens.

Clujul are centura efectiv doar pe partea de sud est, ocolirea Dej-Turda, in timp ce pe vest are autostrada Cluj – Turda. Pe nord e cumva un drum transformat in centura de nord (bulevardul Muncii), care se mai aglomereaza din cand in cand.

Timisoara in schimb are o bucata de centura care merge de pe Aradului pana pe Lugojului, care ajuta traficul, pentru ca altfel toata zona de nord ar fi blocata. Pe zona de sud din oras se circula oricum mai bine, dar acolo nu e centura, motiv pentru care tiruri si aglomeratie.

Despre centurile ocolitoare am mai discutat, in special despre cele necesare, dar probabil ca in viitor o sa discut si despre orasele care au avut manageri potriviti si au facut treaba buna.

Timisoara inca nu e acolo, mai e nevoie de timp si de niste decizii mai clare pentru a putea avea trafic fluent si pe viitor.

Nu ajuta nici faptul ca pasajele Popa Sapca si Jiul sunt partial inchise, deci nu se poate circula in acele zone. Iar termenul de deschidere e undeva pe la anul. Asa ca pregatiti-va pentru o toamna si iarna lunga cu stat in trafic.

Voi cum simtiti traficul din Timisoara ? Unde vi se pare ca se aglomereaza cel mai mult si cam care ar fi solutiile ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *