Transport – trecut, viitor

Fiind din nou in aceeasi biblioteca a UVT in Timisoara am zis sa ma mai uit aiurea printre cartile de geografie. Si printre ele am dat si de cartea “Cunoaste Romania”, editata de Academia Romana, Fundatia Nationala pentru Stiinte si Arte si Societatea Romana de statistica, carte tiparita in 2004, cu informatii luate in general in anul 2003.

Ce se spune atunci in trecut despre transporturi ? Citez:

Pornind de la evolutia din ultimii 14 ani a bazei tehnico-materiale si a pietei transporturilor, strategia pe termen mediu si lung de dezvoltare a acestora prevede o serie de actiuni, dintre care mentionam:

 1. Finalizarea in anul 2004 a aproape 100 de km de autostrada pe traseul Bucuresti – Cernavoda.
 2. Construirea in perspectiva viitorilor 10-14 ani, a 13 noi autostrazi (3000 km), a 12 km noi de cai ferate, a unui pod peste Dunare si Prut, precum si a 4 noi aeroporturi la Brasov, Galati, Alba Iulia si Bistrita.
 3. Demararea lucrarilor la unele tronsoane de autostrada , cu termen final in 2007: Bucuresti – Ploiesti, Comarnic – Predeal, Predeal – Brasov, Arad – Timisoara si Timisoara – Lugoj, ultimele doua tronsoane facand parte din viitoarea autostrada care se va situa de-a lungul coridorului de transport european nr. IV (Nadlac – Deva – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Constanta);
 4. Inceperea in 2004, de catre firma Bechtel, a lucrarilor de constructii pentru autostrada Transilvania (Brasov – Bors), in lungime de 415 km, cu termen final in anul 2012;
 5. Executarea unor lucrari de fluidizare a traficului pe traseele Bucuresti – Targoviste precum si pe diverse alte segmente ale DN1.
 6. Inceperea lucrarilor de constructii pentru un nou pod peste dunare in zona Calafat – Vidin, care va avea o autostrada cu doua benzi pe sens si cu o cale ferata penrtu fiecare sens.
 7. Folosirea creditului de un miliard de $ oferit de Japoni pentru dezvoltarea Portului Constanta-Sud si modernizarea liniei de cale ferata Vest-Est.
 8. Achizitionarea de noi aeronave Boeing 737-400 si renuntarea la avioanele BAC 1-11 si A 310-3

Si acum sa le luam pe rand..

1. La prima au nimerit-o, pentru ca erau foarte aproape de 2004 si autostrada era ca si gata.

2. S-au construit fix 55 de km de autostrada intre Turda si Floresti Cluj din cei peste 3000 de km doriti. Si asta in 8 ani. Cat despre cai ferate, nu cred ca s-a mai reparat vreuna de ceva vreme, apai de construit. Des[re podurile peste Dunare si Prut nu am chiar atat de multe informatii, dar din ce retin eu au construit cate un pod si pe Dunare si pe Prut. Astept comentarii in legatura cu aceasta problema. Iar de aeroporturi, Brasovul are termen final pana in 2012, la Galati e doar in plan, la Alba-Iulia nimic iar la Bistrita din nou nimic.

3. Termen final 2007 zic ei nu ? Bucuresti – Ploiesti e departe de a fi terminata, Comarnic – Predeal si Predeal – Brasov e exact la fel. Arad – Timisoara in schimb are sanse mari de finalizare pana la inceputul lui 2012 (nu v-au luat decat 5 ani in plus) iar de Timisoara – Lugoj am inteles ca au inceput lucrarile si…cam atat. Nici o alta informatie extra. E bine totusi ca au gatat centura Lugojului intr-un final.

4. Dupa cum ziceam, fix 55 de km de autostrada au construit din 2004 pana acum. Si termenul final e 2012. Pana la aia 415 mai e ceva….

5. Vedem toti ce fluid e traficul pe DN1 iar intre Bucuresti si Targoviste…. help. Chiar nu am nici o informatie.

6. Aici am inteles ca au inceput lucrarile pentru un nou pod, doar ca va dura ceva vreme pana cand va fi si functional.

7. Ce credit ?

8. Aici am vazut tot felul de aeronave, habar n-am care mai sunt ale noastre au ba.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

1 thoughts on “Transport – trecut, viitor

 1. Florin Ruşanu says:

  Arad – Timişoara cred că e foarte departe de a fi finalizată, cel puţin la ieşirea din Arad se lucrează abia la intrarea pe autostrada spre Mako pentru proiectul în comun cu Ungaria, respectiv autostrada Timişoara – Szeged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *