Un spital de la zero – costuri

Ideea mi-a venit cand scriam un articol despre felul in care se misca lucrurile in Romania, acum la final de Octombrie 2017, cand ma gandeam la banii pe care ii “pierd” firmele lui Firea. Cred ca era undeva la 20 de milioane de euro intr-o luna. Conform unui articol de pe Profit.ro, aceste firme vor avea cheltuieli de 1 miliard de lei pe an si 8500 de angajati, cu salarii medii de 6000 de lei. E destul de evident pentru toti ca unii bani se vor intoarce in anumite moduri la partidul de guvernare, dar totusi, 1 miliard de lei pe an e enorm. Ma gandeam ca daca ar aloca jumatate din suma asta si ar da salarii mai normale, ar putea construi un spital municipal cu 400 de locuri, care sa acopere nevoile a 1/3 din populatia Bucurestiului.

Ce voi zice acum, e un exercitiu de imaginatie, dar cu date reale. Le voi lua pe rand.

  1. Terenul pentru constructia unui spital nici n-ar trebui sa coste foarte multi bani. Primaria Municipiului Bucuresti are foarte multe terenuri in posesie, sunt destul de sigur ca se vor gasi undeva 10 hectare pentru costructia unui spital, fara costuri suplimentare. Ca sa ne intelegem, 10 hectare inseamna 1000 X 100 metri sau 500 X 200 metri. Un teren suficient pentru constructie, parcari si 4 iesiri pentru a putea iesi in orice directie, in caz de nevoie. Iar daca primaria municipiului Bucuresti sa zicem ca nu gaseste, prin absurd, nici un loc, costul maxim al unui teren ar fi de 15 000 000 euro. Si da, pare mult, initial, dar e o investitie ce se face o singura data.
  2. Constructia efectiva a unui spital – daca e sa ne luam dupa ultimele statistici aruncate pe piata, constructia unui spital cu 400 de locuri (cum e unul municipal) ar costa undeva la 350 de milioane de lei. Aveti aici niste calcule realizate pentru un spital cu 786 de paturi, realizat de cei de la Agenda Constructilor pentru un spital regional de urgenta (deci dublu fata de ce ar insemna un spital zonal). Iar cele 350 de milioane de lei includ totul: constructia efectiva cu proiect si materiale, montarea utilitatilor tehnologice, utilaje si dotari. Sa zicem ca la dotari sa mai adaugam 2 RMN-uri (7 milioane de lei) si vreo 5 ecografe (100 000 de lei) + 3 camere speciale pentru radiografii (in functie de aparatul ales, poate costa intre 200 si 300 000 de lei). Asta ca sa aiba materiale pentru mai multi pacienti.
  3. Despre dotari am vorbit, dar pe termen lung un spital are nevoie de provizii pe termen lung. Stiti si voi, materiale sterile, instrumente pentru operatii, materiale pentru curatenie (de preferat nediluate) + o tona de bandaje, betadina, spirt medicinal si alte lucruri care ar asigura buna functionare a unui spital. Costul anual al acestora ar fi de mare, din pacate nu am gasit niciunde o statistica clara legata de aceste cheltuieli. Am incercat sa fac niste calcule, inmultind nr. de instrumente necesare intr-o zi pentru un pacient X 400 de paturi X 365 de zile intr-un an. Evident, nu toti pacientii au nevoie de aceste instrumente in fiecare zi, iar unii au nevoie de mai multe in anumite situatii, dar la un calcul simplu, pentru un pacient costul cu fase, betadina, spirt + materiale necesare in camerele de operatii ar fi de 250 de lei per pacient (cum ziceam, nu toti pacientii au nevoie de interventii in fiecare zi). Facand acest calcul, inmultim cei 250 de lei cu 400 de paturi si cu 365 de zile intr-un an, iar costul ar fi de 36 de milioane de lei per an. Adica 8 000 000 de euro. Dar sa pastram momentan calculele in lei.
  4. Ultimul, dar nu cel din urma, e calculul pentru personalul medical. Pentru ca ai nevoie de o multime de oameni ca sa operezi 400 de paturi intr-un spital. Sa zicem ca fiecare salon are 2 paturi, iar fiecare un doctor este responsabil pentru 10 saloane, maxim. Un numar de 20 de pacienti intr-o zi cred ca e mai mult decat rezonabil. Asta inseamna ca pentru intreg spitalul ai nevoie de 20 de medici, impartiti pe 3 ture. Deci 60 de medici. Plus cel putin 10 medici pentru urgente si garzi si mna, mai pleaca oamenii si in concediu. Evident, nu fiecare medic va avea acelasi salariu, e clar ca un chirurg ortoped va avea un salariu mai mare decat un medic dermatolog, dar in medie, trebuie sa le oferi acestora salarii de cel putin 1500 de euro pe luna, in medie. Adica pentru un spital municipal mediu ar trebui sa platesti in jur de 1 milion de euro (4 500 000 lei) pentru salariile medicilor. Dar e nevoie sa crestem si medici noi, deci mai avem si rezidenti, macar 50, care sa invete de la medici specialisti si pe care sa ii platim macar cu 800 de euro (3 500 lei) pentru munca lor lunara si sa ii motivam sa ramana aici. Inmultim 50 de rezidenti cu 800 de euro si cu 12 luni, avem un total de 480 000 de euro (2 200 000 lei). Avem si asistentele, care trebuie sa fie in numar dublu fata de medicii specialisti (cel putin o asistenta la 10 paturi, adica 40 de asistente X 3 schimburi = 120 de asistente). Pentru o asistenta, in functie de vechime, un salariu mediu de 800 de euro cred ca e normal. Deci inca 1 milion de euro si pentru asistente, deci inca 4 500 000 lei pe an. Mai ai personalul auxiliar care nu costa mai mult de 50 000 lei intr-o luna (infirimiere, personal curatenie, personal pentru reparatii in cadrul spitalului, pentru ca nu ai nevoie de mai mult de 30 de persoane pentru asta). 50 000 lei X 12 = 600 000 de lei, deci 130 000 euro pe an. La final, ai un cost cu personalul (in conditii perfecte de organizare si plata) de 12 000 000 de lei. Adica 3.3 milioane de euro.

Daca stai sa faci calculele, daca ai un spital deja construit cu 400 de paturi si tot ce e necesar, cheltuielile de intretinere pe an sunt de aproximativ 50 000 000 lei. Inmultesti cu 40 de judete si ajungi la 2 miliarde lei pentru a avea spitalele judetene de buna calitate, functionale si cu personal calificat. Bugetul ministerului sanatatii din 2017 (ultimul) este de 7.7 miliarde de lei. Din aceasta suma, pentru personal s-au alocat 1.2 miliarde de lei. Doar pentru personal, nu si pentru materiale. Deci daca e sa ne raportam doar la cheltuielile de personal, pentru 41 de spitale judetene (in formatul descris de mine) suma ar fi de 550 000 000 de lei. Deci jumatate din suma totala pentru personal. Iar jumatate ar merge la personalul spitalelor din orasele mai mici, cu salarii similare sau usor mai mici. Mai adaugi si personalul pentru spitalele specializate (neonatologie, psihiatrie, orl etc) si mai ai inca 10 000 de salariati. Si tot ar fi suficienti bani pentru salariile personalului, cu tot cu taxele platite.

Cert e ca se pot da si salarii bune daca esti in sistemul medical romanesc. Dar undeva se pierd pe drum. Unde ? Intrebati-l pe Bodog, el conduce (cel putin in acest moment) ministerul sanatatii. Si tot spune ca sunt bani pentru de toate, dar nu se vad in sistemul sanitar.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Un spital de la zero – costuri

  1. Pingback: Vina – J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *