Unde m-as muta: Brasov

Dupa cum stiti, sunt un rezident al judetului Timis. Am facut decizia asta acum multi ani si cu exceptia unei perioade de vreo 4 ani in care am stat mai mult la Bucuresti, am locuit tot aici in Timis. Imi place judetul, oamenii sunt ok, granita cu Ungaria e aproape. Poate doar vremea e mai deranjanta, ca vara e mult prea cald. Dar iernile sunt blande… si uneori prea ploioase. Macar poti sa circuli, comparativ cu alte zone ale tarii.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului m-am gandit de nenumarate ori: daca ar fi vreun oras in Romania unde sa ma mut in viitor, care ar fi acela ? Pana la urma pleci unde sunt oportunitati, dar daca vrei sa stai in Romania, cam in ce oras as alege sa ma mut din Timisoara. Si am venit cu cateva orase candidate. Primul pe lista: Brasov

De ce Brasov, va intrebati ? Ei bine, hai sa enumar motivele pentru care Brasov-ul mi se pare chiar si acum un oras foarte atractiv.

  1. E situat intr-o zona de munte, cu peisaje foarte faine. Daca ai chef de facut ceva in weekend, ai o multime de locatii montane unde poti ajunge sa iti petreci timpul liber. De la o simpla plimbare pe munte in timpul verii pana la schi si sanius iarna.
  2. Are in jurul sau o multime de orase. Brasovul este cumva centrul economic al zonei, avand pe o raza de vreo 50 km o multime de orase medii si mici. Mai precis: Sfantu Gheorghe, Intorsura Buzaului, Targu Secuiesc, Sacele, Codlea, Ghimbav, Rasnov, Zarnesti, Predeal sau Tarlungeni, reusind sa acopere o populatie de aproximativ 350 – 400 000 de locuitori. Deci ceva spatiu pentru dezvoltarea unei afaceri.
  3. Transportul relativ rapid. Asta daca nu stai in Bartolomeu, unde in fiecare dimineata e blocaj. Prin oras sunt foarte multe bulevarde si giratorii in care se circula relativ decent. Cel putin prin comparatie cu alte orase. In plus, mijloacele de transport se misca relativ rapid prin oras. Cartierele nu sunt cel mai bine legate, dar asta e o problema care se poate rezolva.
  4. Apropierea fata de Bucuresti, Sibiu, Cluj, Moldova etc. E relativ aproape de oricare oras mare din Romania (exceptand Timisoara si Oradea). Fiind situat relativ central, nu faci mai mult de 4 ore cu masina intre Brasov si locatii de interes, precum Bucuresti (3 h), Sibiu (2 h), Targu Mures (3 h), Cluj Napoca (4 h), Bacau (3 h). Si multe altele.
  5. Costul vietii ceva mai redus fata de un oras nou. Ca rezident al orasului Timisoara, am observat ca odata cu revenirea economica, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Preturile au ajuns iarasi la nivelul de boom din 2008, costul chiriilor este extraordinar de mare (nu prea gasesti un apartament cu doua camere sub 300 de euro). In Brasov, desi e un oras destul de mare, pretul pentru acelasi apartament cu doua camere este undeva in jurul a 250 de euro. De multe ori e mai rentabil insa se cumperi un apartament nou. Pretul pentru apartamente noi Brasov sunt undeva intre 45.000 (2 camere) si 60 000 (3 camere), ca preturi de pornire, evident. Dar fiind apartamente noi, sunt mult mai spatioase si mai bine realizate decat vechile blocuri din cartiere precum Tractorul sau Roman.

Cam astea sunt lucrurile care le-am pus ca plusuri cand m-am gandit la Brasov. Sunt insa si doua minusuri pe care trebuie sa le iei in evidenta daca vrei sa te muti la Brasov

  1. Iarna – da, e frumos afara, peisajul e excelent, dar aici iarna tine cateva luni bune, iar mersul prin oras in acea perioada e destul de complicat. Fie ca mergi pe jos, fie ca mergi cu masina. Trebuie sa ai grija cum mergi sa nu patinezi si sa te ranesti. In plus, e mult mai frig decat in restul tarii, deci daca te stii ca o persoana care nu prea suporta frigul bine, probabil nu e locul potrivit sa stai aici constant.
  2. Drumurile in perioadele aglomerata – stiti cu totii deja ce e pe drum in perioadele mai lungi de vacanta. Daca se intampla sa ai drumuri spre Bucuresti sau spre zona de sud in acea perioada, ai de stat in trafic de te plictisesti. Sau poti sa mergi pe Buzau, dar mai faci ceva kilometrii in plus.

Cam acestea sunt motivele mele pentru care m-as muta in Brasov. Am uitat ceva de pe lista, bun sau rau ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *