Unde te-ai muta din Romania ?

Am avut recent o discutie extrem de interesanta cu o cineva pe tema locului in care te-ai muta daca dintr-un motiv sau altul ar trebui sa parasesti Romania. Sunt multe criterii de luat in calcul atunci cand te decizi sa pleci, dar cele mai importante sunt puterea economica a acelei tari, usurinta cu care te poti adapta si clima.

Legat de puterea economica a tarii e deja clar la ce ma refer. Daca e sa pleci din Romania probabil ca nu vei merge intr-o tara ca Albania unde nu se traieste mai bine ca in Romania. Probabil vei alege o tara ca Anglia, Olanda, Germania sau Franta. Mai ales ca sunt o gramada de zboruri catre aceste locatii, fie intre Bucuresti si Dortmund, Bucuresti si Londra sau zboruri intre Bucuresti si Paris.

Al doilea factor reprezinta usurinta cu care te-ai putea adapta la tara respectiva. Eu personal m-as adapta destul de usor in Anglia sau Irlanda, pentru ca limba engleza. Dar poate alte persoane cunosc mult mai bine limbile germana sau franceza si astfel se vor muta acolo. Insa dupa cum stiti foarte bine, majoritatea prefera Spania sau Italia, pentru ca limbile respective sunt destul de usor de invatat si foarte similare cu alte noastre. Si franceza e pe acolo, dar are cateva diferente semnificative fata de italiana si spaniola.

In partea opusa e destul pentru cineva sa invete niste limbi ca daneza, norvegiana, suedeza sau finlandeza, mai ales din cauza diferentelor de vorbire comparativ cu limbile latine. Plus ca e absolut necesar sa functionezi in societatea lor, deci trebuie sa o inveti.

Iar la final vine si clima. Daca eu personal prefera o zona usor mai friguroasa, alte persoane iubesc caldura si prefera sa stea cat mai la sud. Eu mi-as lua rapid un bilet intre Bucuresti si Oslo pentru vreme, pentru ca e destul de placut vara pe acolo iar iernile ar fi pline de zapada. Desigur, dupa cum am vorbit deja, limba lor e destul de greu de invatat, asa ca probabil m-as invata si cu Austria sau Germania pentru temperatura.

Cert e ca oriunde vreau sa ajung prin Europa, imi fac un bagaj si imi iau un bilet si am plecat. Momentan insa nu e momentul pentru asta. N-am ajuns inca la nivelul in care sa simt ca plecarea din Romania e ultima solutie.

Chiar si acum, in 2017, mentin ideea ca Romania nu e neaparat o tara din care sa pleci in acest moment. Desi la masurile pe care le ia actuala guvernare pesedista, lucrurile s-ar putea schimba destul de rapid.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *