Variante de ocolire DN 68A (Margina – Ilia) – 2018

Pentru cei care calatoresc destul de des spre vestul tarii, drumul acesta e un cosmar. Gropile au inceput sa se transforme in cratere, denivelarile sunt din ce in ce mai accentuate, iar o multime de soferi trebuie sa mearga cu masinile intr-un service auto pentru a putea repara stricaciunile cauzate de acest drum. Multi dintre noi il urasc, dar din pacate sunt putine alternative in a il ocoli eficient. Sunt totusi cateva, pentru cei care sunt dispusi sa faca vreo cativa kilometri in plus. Acum nu e aglomerat, dar la vara va fi dezastru pe acest drum, asa ca daca nu aveti chef sa stai cu orele in coloane, va recomand 4 variante de ocolire a acestei bucati de drum.

Update 14 Mai 2018: In ultimele saptamani, anumite portiuni din DN 68A au fost peticite, deci nu iti mai rupi masina chiar asa de tare. Cu toate acestea, vine perioada de vara, in care traficul va fi mai ridicat, deci puteti sa folositi si rutele sugerate de mine. Am adaugat la fiecare ruta cateva detalii, pentru ca am trecut pe 3 din 4 rute in ultima vreme.

Ilia – Savarsin – Faget

De la Ilia mergeti pe DN 7 spre Arad pana ajungeti la Savarsin, iar de acolo, imediat dupa benzinaria Rompetrol de pe partea stanga aveti un indicator cu Faget. E un drum judetean unde trebuie sa treceti un deal pentru a cobora la Faget. Drumul e facut pe placi de ciment, deci e un pic mai denivelat, dar are destul de putine gropi, asadar slabe sanse sa ramaneti cu roata blocata in vreo groapa. E o varianta mai ales in perioada foarte aglomerata din august, cand drumul dintre Margina si Ilia e extraordinar de aglomerat, fie ca e zi sau noapte. In plus, aici au voie doar vehiculele cu o inaltime maxima de 2.3 metri si 7.5 tone.

Update 14 Mai 2018: Am mai primit sugestii de la cativa oameni sa nu spun ca e un drum decent. E totusi un drum pe placi de ciment si se merge incet, dar macar nu stati dupa tiruri in aglomeratie. Am fost acum trei saptamani pe acolo, situatia nu s-a schimbat prea tare.

Simeria – Hateg – Caransebes

Coborati pe autostrada la iesirea de Simeria – Hateg, ajungeti la giratoriu, unde mergeti pe a doua iesire (DN 66), cea de Hateg – Petrosani. Tineti DN 66 pana la Hateg, iar de acolo mergeti spre stanga catre Caransebes pe DN 68 pana la Caransebes, unde veti face dreapta si veti ajunge pe centura, iar de acolo pe DN 6 pana la Timisoara (sau pana la Lugoj, iar de acolo urcati pe A1 imediat ce vedeti un Petrom langa un giratoriu.

Mergand pe acest drum veti face 30 km in plus, dar toata aceasta bucata de drum e foarte buna din punct de vedere al asfaltului si mult mai rapida decat DN 68 A in timpul verii.

Update 14 Mai 2018: Cum merg pe aici saptamanal, va zic doar ca situatia nu s-a schimbat masiv. Drumul e la fel, poate singurul lucru pe care l-am observat e ca traficul e un pic mai mare in ultima vreme.

Ilia – Radna – Timisoara

Drumul asta e util doar daca mergeti la Timisoara pe timpul verii. Valea Muresului e un drum relativ ok si mai putin aglomerat decat DN 68 A, dar care a suferit dupa iarna lui 2017 si are multe gropi surpriza. E foarte posibil ca multe dintre acestea sa se repare pana in vara, iar in acest caz, e o buna alternativa. Pentru cei care vor sa mearga la Timisoara, faceti stanga la Lipova, iar apoi imediat dreapta si intrati pe DJ 682, pe care il urmati pana la Zabrani. De acolo schimbati drumul pe DJ 691, dar de la Zabrani pana la limita de judet cu Timis (vreo 6 km) e o bucata destul de rea de drum in care trebuie sa mergeti mai incet. Foarte incet chiar. Am mers recent pe acolo, e groapa langa groapa, deci trebuie multa atentie. Cum intrati in judetul Timis, drumul e foarte bun.

Daca e vara si vreti sa alegeti o alta vama de iesire, aveti de ales intre Cenad (judetul Timis), Turnu (judetul Arad) si Varsand (judetul Arad).

Pentru Cenad, cautati iesirea spre DJ 682 in zona industriala sud din Arad (foarte aproape de iesirea catre drumul national de Timisoara), iar de acolo tineti drumul prin Zadareni, Felnac si Secusigiu pana ajungeti la Periam, iar de acolo Sanpetru Mare si Saravale pana la Sannicolau Mare, continuand apoi cu Cenad si iesirea catre vama.

Pentru Turnu, tineti DN 7 (drumul vechi spre Nadlac), iar la un moment dat veti avea o intersectie catre dreapta spre Turnu – DN 7B, aflat la cativa KM distanta.

Pentru Varsand, intrati pe DN 79 si tineti drumul pana in Chisineu Cris, de unde faceti stanga spre Varsand (inca 22 de km). Daca si bucata asta de drum e aglomerata, puteti incerca sa DJ 709B, care porneste de pe centura de nord a Aradului si sa mergeti prin Sofronea, Curtici, Macea, Sanmartin si apoi la Socodor, unde veti intra pe DN 79A, drumul dintre Chisineu Cris si Varsand.

Update 14 Mai 2018: Am fost recent pe bucata de drum dintre Lipova si Timisoara. Daca intre limita de judet (Alios) si Timisoara drumul e foarte bun, bucata de drum de la limita de judet pana in Lipova e sub orice critica, mai ales bucata de la Zabrani pana la limita de judet, care e doar un sir lung de cratere. Mergeti pe aici doar daca vreti liniste si pace, dar aveti mare grija cum abordati acea bucata de drum.

A1 – Brad – Gurahont – Chisineu Cris

Dacă nu vă deranjează câțiva km în plus și sunteți dispuși să ieșiți din țară pe la Vărsând, aveți și varianta de a o lua pe ceva drumuri de munte, imediat după ieșirea de pe A1 mergeți imediat la dreapta în giratoriu și țineți DN 76 spre Brad și apoi mai departe până la Vârfurile, unde vă veți intersecta cu DN 79A (care e cumva înainte, dar trebuie să cedați trecerea de pe drumul principal) și veți merge mai departe prin Gurahont, Ineu și apoi Chisineu Criș. E un drum mai lung spre vamă, dar dacă nu vă grăbiți foarte mult și vreți să mergeți liniștiți, e o bună alternativă.

Cum am tot repetat mai sus, drumurile astea le recomand în special în lunile Iulie și August, când va fi extrem de aglomerat pe drumurile din România. Eu personal prefer să nu stau blocat în trafic sau să merg cu 30-40 km/h pentru 60 km, ci să ocolesc și să merg liniștit. Asta până când se vor face într-un final și celelalte 3 tronsoane de autostradă.

Când și dacă veți încerca drumurile acestea, veniți cu un feedback. Sunt curios de experiențele voastre pe astfel de drumuri. Nu uitați să menționați ziua din săptămâna și ora la care ați trecut pe acolo, să îi ajutăm pe cei care vor să aleagă o rută mai bună.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

One thought on “Variante de ocolire DN 68A (Margina – Ilia) – 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *