Vina

Citeam intr-un articol recent de la Oltea ca una bucata comisie juridica se apuca iarasi de dat legi in genul ordonantei 13. Stiti voi, aia de la final de ianuarie, care a scos o tarla de oameni in strada, care dezincrimina abuzul in serviciu, care permitea celor care au luat din banii vostri (cei care platiti taxe statului roman pentru munca voastra) pana in 200 000 de lei sa nu pateasca nimic. Nici o parnaie, nici o destituire din functie publica, iar legat de recuperarea banilor nici macar nu iti puteai face sperante.

E ciudat sa vezi cum multe partide politice si oameni din “medii academice” vin cu propuneri de genul. Te tot intrebi: cand amar mai lucreaza si ei in beneficiul nostru ?

Ordonanta 13 a scos pe strada o multime de oameni in Ianuarie si Februarie, enervati de faptul ca cei de la PSD si ALDE si-au pus in agenda intr-o singura luna sa ii scape pe o gramada de parlamentari cu probleme penale. Dragnea included.

De atunci tot felul de mismasuri facute de oamenii din aparatul de stat. Asta se vede in special in primarii, unde sunt doua cazuri care au iesit in evidenta.

  1. Firea a creat 20 de firme ale primariei care nu fac aproape nimic. Adica n-am auzit nici un proiect al acestor firme. In timpul acesta, cei 1000 de noi angajati au salarii medii de 5-6000 de lei. Se pierd in fiecare luna vreo 20 de milioane de euro de la primaria Capitalei, bani care puteau fi folositi la altceva. Gen amenajarea saloanelor din spitale, dotarea a 3 spitale cu aparate RMN sau ata de cusut pentru medici. Pentru cati bani ajung de la public pentru sanatate, ne asteptam sa avem spitale moderne pana acum. Daca cumulezi suma pe 6 luni pe care o platesti acestor firme, poti sa iti construiesti un spital municipal nou, modern cu cel putin 300 de paturi disponibile, aparate RMN, ecografe si alte aparate necesare pentru functionarea unui spital pentru un an. Ah, si ai putea plati cu cel putin 800 euro pe luna rezidentii buni si medicii specialisti cu 1300 euro pe luna. Calculele sunt in acest articol.
  2. Cateva primarii din tara nu mai au bani pentru treburile de zi cu zi. Sunt o multime de sate care se sufoca, dupa ce s-au marit nejustificat salariile in primarii, iar acestea au ramas fara fonduri pentru iluminatul public, lucrari de intretinere locale si pentru motorina microbuzului scolar, cum s-a intamplat intr-o comuna din Botosani. Le dai la liber, sa isi mareasca salariile cat doresc, fara sa isi planifice sa aduca bani in buget, iar acolo scrie deja faliment. Sunt multe comune si orase care fara ajutor de la stat ar muri. Si evident, acum stau si cersesc bani de la guvern, ca sa poata plati motorina pentru microbuz si iluminatul public. Din banii nostri.

La finalul articolului apare un nou indemn la protest. Si sunt sigur ca daca aceste masuri care se discuta in comisia juridica a camerei deputatilor vor fi si promulgate, lumea va incepe sa iasa in strada. Dar probabil ca nu in numar la fel de mare (mi-as dori sa vad asta, poate pica naibii guvernarea asta incompetenta). Multi n-au vazut nici o modificare si nu vad rostul unui protest pasnic. Ai ideea ca daca vrei sa faci o modificare reala, o poti face doar prin violenta. Si imi pare rau sa zic asta, dar lucrurile s-au schimbat abia cand oameni au murit. Fie ca a fost Ceausescu in 1989, fie ca au fost romani si maghiari la Targu Mures in 1990, nenumaratele mineriade si, mai recent, incendiul din Colectiv, care prin presiunea publica a dat jos guvernul Ponta.

Protestele din iarna au fost mult mai mari decat cele cauzate de tragedia din Colectiv. Si cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic. Doar au mai tras de timp. Protestele pasnice nu functioneaza, iar lumea in general nu agreeaza proteste violente. Cum e normal de altfel. Pentru ca in urma unor astfel de proteste toata lumea are de pierdut. Cream instabilitate, economia Romaniei scade si banii sunt tot mai putini. Trebuie sa existe si o metoda prin care sa ii putem da jos pe parlamentarii si ministrii care e clar ca lucreaza impotriva noastra, a celor care muncim si aducem bani la bugetul de stat.

Sa fim intelesi, nu cred ca sunt foarte multi patroni din Romania care au vreo problema sa plateasca bani la bugetul de stat. Fie prin taxele pe salarii, impozite sau valoarea adaugata a produselor pe care le produc romanii. Dar nimanui nu-i place sa fie suprataxat (printre cele mai mari taxe pe munca – a se citi salarii – din Europa), iar daca ii iei si patronului posibilitatea de a rula banii in firma, deja isi baga picioarele in ea de industrie. Da, vorbesc despre minunatul split-tva pe care il vor introdusi, care daca va fi pus pe piata, va omora cam 30 % din firmele care lucreaza acum in Romania. Poate nu de tot, dar multe firme vor avea planul dat peste cap, nu vor avea la indemana lichiditati iar procesele de transfer ale banilor vor fi ingreunate. Am mai vorbit si despre split-tva intr-un alt articol.

Se tot arunca vina dintr-o parte in alta. Iar majoritatea oamenilor care isi castiga banii cinstiti arunca vina pe actualul guvern pentru tot ce s-a intamplat. Daca se duc mai in spate, arunca vina pe tinerii care n-au iesit la vot, incat sa influenteze rezultatul alegerilor.

Stim prea bine ca o buna parte din pensionari si cei care lucreaza la stat vor vota mereu cu PSD. S-a vazut si la alegerile parlamentare din 2016, cand 3.2 milioane de oameni i-au votat pe acestia. Prezenta la vot a fost de putin sub 40 % deci o buna parte din romani n-au votat si nu sunt interesati de ceea ce se intampla aici. S-a mai aruncat si aici o vina: daca n-ai votat, n-ai ce sa comentezi legat de ceea ce face guvernul sau parlamentul.

Merita insa sa stam sa aruncam asa vina dintr-o parte in alta ? Nu mai bine ne organizam pentru destituirea celor care isi dau decizii doar pentru ei ? Solutii sunt putine, din punctul de vedere legal.

Sunt doar doua metode prin care putem scapa de actualul parlament: prin demisia tuturor parlamentarilor sau prin neacordarea votului de incredere pentru Guvern in 60 de zile de la prima solicitare. Adica daca in termen de 60 de zile nu se alege un nou guvern, parlamentul este automat dizolvat si se trece la alegeri anticipate. Articolul 89 din Constitutie spune asa:

Dizolvarea Parlamentului – ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Deci parlamentul nu o sa pice nici daca 10 000 000 de cetateni (mai bine de 50 % din populatie) depune semnaturi pentru demiterea acestora. Si oricum, asta nu ar fi posibil.

Ce ar trebui sa facem ? Poate sa incepe usor usor sa ne convingem cetatenii ca merita sa iasa la vot si sa nu mai voteze tot aceeasi penali an de an. Nu putem sa strigam cu 2 luni inaintea alegerilor sa iasa la vot, trebuie sa le aducem aminte in mod constant ca multe dintre problemele tarii (nu toate, evident) se datoreaza unor legi prost date si a unor interese ascunse. Ca tot aceeasi oameni fura din banii lor ca sa isi bage in propriul buzunar, de nu mai au bani pentru transportul elevilor la scoala sau pentru niste ata de cusut in cadrul unui spital.

Nimanui nu-i pasa de asta. Pana cand da cu capul de o problema.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *