Liceenii, studentii si emigrarea

Citeam un articol pe siteul celor de la Realitatea. ” Absolventii liceelor bine cotate pleaca in strainatate”. De ce dracu ar ramane in tara ?

Locurile in care se face scoala serioasa sunt in principal politehnicile. Cele din Timisoara si din Bucuresti sunt cele mai bune. Mai sunt si alte facultati care au un anumit renume, cum sunt Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si inca vreo 3 – 4.

In rest, facultatile sunt ceva de genul vii la cateva ore, copiezi la examene, iti iei diploma si esti licentiat. Nu prea conteaza ce stii.

Acum sa iau si exemplul facultatii unde am intrat eu. Am intrat la kinetoterapie pentru ca am stiu ca altundeva nu am loc. Daca nu am prea stat sa copiez la bac am avut nota mai mica, dar macar mandria ca am facut pe bune totul. La kinetoterapie abia abia am intrat, la geografie nu am avut sansa sa fiu la fara taxa. Oricum, la kinetoterapia asta am auzit ca nu se face cine stie ce….

Revenind, de ce nu ar pleca din tara ?

In strainatate e alt stil de a preda, exista materiale, exista cursuri care chiar trezesc interesul studentului. Aici la noi inca mai exista comunistii de profesori ( si aici iau ca exemplu unii profesori de la Politehnica) care au un stil extrem de plictisitor si enervant.

In strainatate exista si campusuri serioase, acces la multe materiale fara multe batai de cap. Si cel mai important, dupa ce iesi de acolo poti lua un salariu de 4-5 ori mai mare decat l-ai lua in Romania, cam in orice domeniu.

Si din nou, aceeasi intrebare, de ce nu ai pleca ?

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

4 thoughts on “Liceenii, studentii si emigrarea

  1. krossfire says:

    Sunt suficientee motive pentru care sa ramana in tara. Unul ar fi domeniile de nisa in Romania care in afara sunt mult prea amplu dezvoltate pentru a fi la fel de bine platite ­čÖé

  2. Marius says:

    Da, ideea este ca nu sunt foarte multe domenii care sa fie la fel de bine platite si aici si dincolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *