Cate ceva despre celulele stem

In ultimele zile am tot vazut ceva articole legate de cat de bune, scumpe si utile sunt celulele stem. Asa ca am facut un pic de research si din asta a iesit un articol (nu foarte lung) despre celule stem.

Ce sunt celulele stem ?

Celulele stem sunt niste celulele care prin diviziune mitotica (distribuire egală a materialului genetic al celulei mamă între două celule fiice) produce celule cu capacitatea de a a ramane in statiul de celula de baza (fara a avea un caracter aparte, adica nu se transforma intr-o celula/organ cu o anumita functie in organism) sau de a se diferentia in urma unor diviziuni succesive.

Celula stem (sau celula sușă, asa cum am tot vazut-o denumita pe net) poate sa se divida simetric sau diferentiat, proces numit auto-innoire, dand nastere altor tipuri de celule.

Cate tipuri de celule stem exista ?

Celulele stem se impart in functie de plasticitatea sau capacitatea acestora de dezvoltare. Aceste sunt:

celulele totipotente: aceste celule sunt cele mai maleabile, schimbatoare, versatile. Zigotul care rezulta in urma fertilizarii si blastocitele care rezulta din primele diviziuni mitotice ale oului sunt considerate celule totipotente, avand potentialul de a geneera orice tip de celula si tesut care dau nastere unui embrion.

celulele pluripotente: seamana putin cu celulele totpotente, acestea putand da nastere unor categorii de tesuturi, dar nu pot forma un embrion intreg.

celulele unipotente: dupa cum le zice si numele, sunt celule care dau nastere unu singur tip de celule dintr-un tesut.

La ce se pot folosi celulele stem ?

Ca sa citez de undeva, celula stem are capacitatea de a trata peste 82 de boli grave (momentan, se descopera aplicatii noi in fiecare an) ca anumite tipuri de leucemii si cancer.

Medicina regenerativa e inca la inceput, deci asteptati-va ca in urmatorii 5-10 ani sa vedeti cat mai multe afectiuni (mai mult sau mai putin grave) care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

Ti-a placut acest articol ? Ajuta si pe altii sa il gaseasca folosind linkurile de social media de deasupra comentariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *